Évi tízezer tonnát őrölnek Tamásiban + Képriport

Átadták pénteken a Magyar Gumi-újrahasznosító Kft. 1,1 milliárd forintos beruházással épült gumiőrlő üzemét Tamásiban, az üzem évi tízezer tonna gumihulladékot tesz felhasználhatóvá főként az építőipar számára.

MNO
2011. 06. 17. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 494 millió forintos európai uniós támogatással épített üzemet Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára, Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke és Ribányi József, Tamási polgármestere avatta fel. Vitézy Tamás, a céget 49 százalékban birtokló tulajdonos az átadáson elmondta: az 1200 négyzetméteres üzemcsarnokban dán technológia alapján állítanak elő a gumihulladékból granulátumot, amelyet széles körben hasznosítanak újra, elsősorban az építőiparban. Az üzem évi kapacitása 17-20 ezer tonna, de a cég jelenleg évi tízezer tonna gumi feldolgozására rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel – tette hozzá.

A cégtulajdonos beszámolt egy magyar szabadalom alapján Kazincbarcikán már üzemelő újrahasznosító technológiáról is, amely magas nyomású vízsugárral 500 mikronnál kisebb szemcsékre képes bontani a gumiabroncsok felső rétegét, így az újra vulkanizálhatóvá válik. A technológiát a tervek szerint a jövő évtől a tamási üzemben is alkalmazzák. Vitézy Tamás utalt arra, hogy a hulladékból készített granulátum rendkívül széles skálán használható fel: forgalomcsillapítókat, autópályák kerékvetőit, járdaszegélyeket, műfüves sportpályák aljzatát, sínek zajcsökkentőit lehet előállítani belőle. A cégtulajdonos szólt a Magyarországon még nem alkalmazott gumibitumenről, amely a hagyományos aszfaltnál hosszabb élettartamú, jobb minőségű és olcsóbb anyag.

Majtán János ügyvezető igazgató közlése szerint a kft. felé útépítő, sportszergyártó és sportpályaépítő cégek már jelezték vételi szándékukat. Vitézy Tamás kitért arra, hogy ma Magyarországon évi 40-50 ezer tonna gumihulladék keletkezik, amelynek nagy részét eddig égetéssel dolgozták fel például cementgyárakban. Emellett százezer tonnás nagyságrendben illegálisan elhelyezett gumihulladék halmozódott fel az ország területén.

Illés Zoltán az MTI-nek nyilatkozva a mintegy 100-150 ezer tonnára becsült illegálisan elhelyezett gumihulladék ártalmatlanítására két megoldást említett: az egyik szerint az állam megemeli az újrahasznosítás támogatását, így magánvállalkozásoknak megérné felkutatni a helyszíneket, és beszállítani a hulladékot az újrahasznosító üzemekbe. A másik lehetőség közmunkaprogram keretében felszámolni az illegális lerakókat. Az államtitkár utalt arra, hogy a parlament előtt lévő, 2012. január 1-től életbe lépő termékdíjtörvény mindkettő fedezetét megteremtheti.

Illés Zoltán elmondta azt is: 2012. január 1-jétől az Európai Unió azt várja el, hogy a tagállamok az elégetés vagy a pirolízis – azaz kőolajszármazék előállítása – helyett a gumihulladék anyagában történő újrahasznosítását részesítsék előnyben. Magyarország e téren az éllovasok közé tartozik, mert már 2012-ben a 45-50 ezer tonna gumiabroncs 75 százalékát anyagában kell majd újrahasznosítani – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.