Ez a vereség évekre meghatározhatja a sportág jövőjét

Felemás évet zárt a magyar kézilabda, ugyanis a 2010/11-es szezonban nagy sikerek és nagy kudarcok is érték a sportágat. Ráadásul a honi kézilabdasport változások előtt is áll, ugyanis június 24-vel lemond posztjáról Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke, aki két évtizede a sportág meghatározó alakja.<br /><br />

Wunderli László
2011. 06. 12. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi kézilabdaszezon a magyar férfiválogatott Észtország felett aratott vasárnapi győzelmével lezárult. A magyar nemzeti csapat éves teljesítményét nem érheti panasz, ugyanis a januári svédországi világbajnokságon a bombaerős mezőnyben a hetedik helyre ért oda az újjáépülő, sok tekintetben megtépázott – gondoljunk például Nagy László ügyére, aki lemondta a válogatottságot és valószínűleg a spanyol címeres mezre cseréli majd a magyart – gárda. Mocsai Lajos fiai az Európa-bajnoki selejtezőkön is jelesre vizsgáztak, ugyanis százszázalékos teljesítménnyel, selejtezőcsoportjukat megnyerve kvalifikálták magukat a jövő évi szerbiai tornára.

A női válogatott viszont ezzel ellenkező utat járt be. A 2010-es norvég–dán közös rendezésű Eb-n mindössze a 10. pozíciót sikerült megszereznie, ezt követően pedig a németek ellen vérzett el világbajnoki selejtezőn és ennek következtében nem lehet ott a soron következő brazíliai világbajnokságon, és ami még ennél is fájóbb, kihagyja a 2012-es londoni olimpiát is. Ez a blama valószínűleg évekre meghatározza majd a hazai női szakág jövőjét, és ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy sok szakember véleménye szerint az utánpótlás minősége is elmarad az elvárt színvonalhoz képest, akkor megállapítható, hogy gyökeres fordultra, de inkább fordulatokra lesz szükség, hogy a női válogatott visszaszerezze az elmúlt évtizedekben megszerzett reputációját és a szurkolók őszinte bizalmát.

A Ferencváros szállította a sikert

Klubszempontból viszont az idei szezonban egy női csapat, a Ferencváros szolgáltatott igazi meglepetést, és ért el hatalmas eredményt azzal, hogy megnyerte a KEK-sorozatot és hazahozta a kupát. A zöld-fehérek fantasztikus menetelést mutattak be a nemzetközi porondon, többek között kiejtve az előző év Bajnokok Ligája-győztesét, a dán Viborgot és a sorozat egyik esélyesének tartott francia Metz gárdáját is, hogy aztán a döntőben a spanyol CB Mar Alicantét is maguk mögé utasítsák.

A Bajnokok Ligájában alacsony oddsokkal adták a Győr végső győzelmét és a csoportmeccseken a Rába-parti csapat meg is mutatta félelmetes erejét, azonban az elődöntőben meglepetésre fejet kellett hajtania a spanyol Itxako gárdája előtt. Az Audi ETO legnagyobb sztárja, Görbicz Anita szerint azért, mert a baszk együttes egyszerűen jobban működött csapatként magyar ellenfelénél. Az ETO már sokadszor bukott a nemzetközi siker kapujában és a vezetőknek talán komolyan el kellene gondolkozniuk azon, hogy a mindenkori csapat miért nem tudja átlépni saját árnyékát, és talán még azon is, hogy az ország legjobb utánpótlás-nevelő klubjában már csak mutatóban maradtak magyar játékosok.

Ezen kívül a Debrecen és a Vác szereplése ér meg egy misét; a hajdúságiaknak túl erősnek bizonyult a BL-főtábla és csak egy győzelmet tudtak összehozni, a váciak pedig a pokolból hozták vissza a norvég Byasen elleni párharcot, azonban a későbbi döntős dán Holstebrö már túl kemény ellenfélnek bizonyult.

A bajnokságot „természetesen” a magyar mezőnyből kiemelkedő Audi ETO nyerte, a Debrecen második helye Bajnokok Ligáját ért – remélhetőleg már nagyobb rutinnal felvértezve szép eredményt érnek majd el itt is –, a Fradi a harmadik hellyel és a Bajnokok Ligája-pénzektől elesve és ezzel valószínűleg igazi erősítések nélkül újra a KEK-ben indulhat majd. A negyedik helyet a Vác szerezte meg. A győri együttes a kupagyőzelmet is bezsebelte végül.

Bebetonozott állapotok

A férfiaknál a sportág tulajdonképpen mára kétszereplős lett, igazából csak az a kérdés, hogy a Veszprém enged-e egy meccset megnyerni a bajnoki döntőben a rivális Pick Szegednek. A forgatókönyv idén is ugyanez volt, az MKB Veszprém lett a bajnok, a Szeged a második, míg nagy meglepetésre az azóta tulajdonképpen megszűnő Ferencváros – a IX. kerületiek összeolvadnak PLER gárdájával, egyfajta „Budapest KC”-t alkotva abban a reményben, hogy az új klub méltó versenytársa lehet a két vidéki élcsapatanak – szerezte meg a harmadik helyet hatalmas és valóban izgalmas csatában a Tatabánya ellen. A kupagyőztes az MKB Veszprém lett.

A nemzetközi porondon azonban a nőkkel ellentétben kevés babér termett a férficsapatoknak: a Szeged a nyolcaddöntőben vérzett el a német Flensburg ellenében, míg a Veszprémet a későbbi győztes Barcelona ejtette ki, szintén ugyanebben a szakaszban.

Az elnök lemondott

A szezon slusszpoénjaként lemondott Sinka László, a kézilabda-szövetség első embere, őt Vetési Iván miniszteri biztos, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke követheti a poszton. Az ő felbukkanása a kormány komolyabb szerepvállalását vetítheti előre a sportágban, ahol szükség is lesz a pénzekre, de leginkább a szakértelemre, hiszen van hova építkezni, az egyre kevesebb fiatal tehetség felbukkanása és a női válogatott kudarca legalábbis erre enged következtetni. Ez utóbbit közvetetten sokan Sinka nyakába varrják, ugyanis ő tartotta posztján az azóta már lemondott Mátéfi Esztert, a női csapat szövetségi kapitányát, akinek irányítsa alatt nagyot bukott a gárda, nem is egyszer a szezon során. Továbbá a válogatottnak hátat fordító Nagy László esetében is sokan Sinka szemére vetik, hogy nem lépett fel elég erélyesen és elég gyorsan, nem beszélve azokról a hangokról, melyek szerint a nemzeti válogatottak méltatlan körülmények között készültek, készülnek fel a világversenyekre.

Összességében elmondható, hogy férfivonalon nagyjából azt kaptuk, amit vártunk klub- és válogatott szinten is, a női oldalt tekintve viszont vegyes a kép, hiszen a Fradi európai kupát nyert, a Győrnek nem sikerült az áttörés, a válogatott pedig csúnyán megégett. Ami biztosan kijelenthető: sok dolga lesz a kézilabdasport új vezérének és az elkövetkező időszakban kiderülhet, lefelé vagy felfelé vezet majd a magyar kézilabda útja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.