„Ezek a műsorok hozzájárulnak szellemi megtisztulásunkhoz”

Nem tetszik a cseh antifasiszta veteránoknak, hogy a prágai közszolgálati televízió az utóbbi időben nagy figyelmet szentel azoknak az erőszakos cselekményeknek, törvénysértéseknek, amelyeket a csehek követtek el a II. világháború után a helyi szudétanémetek ellen.

MNO
2011. 06. 15. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A közszolgálati Cseh Televízió céltudatosan elferdíti a cseh történelmet” – állítja a Szabadságért Harcolók Szövetsége szerdai nyilatkozatában. A szervezet, amely döntően a csehszlovákiai, illetve a szovjetunióbeli ellenállás résztvevőit tömöríti, határozottan tiltakozik az ellen, hogy a közszolgálati televízió az utóbbi hónapokban több olyan alkotást is bemutatott, amely részletesen ecsetelte a csehországi szudétanémetek háború utáni üldözését, az ellenük elkövetett erőszakot, s feltárta azokat a bűncselekményeket, amelyeket csehek követtek el.

„A háború végét úgy mutatják be, mintha más se lett volna, mint a német állampolgárok szenvedései. Mintha nem is lett volna korábban Lidice, Lezáky és több más, nácik által felégetett falu” – jelentette ki Jana Casnochová, a szövetség szóvivője.

A Cseh Televízió védi műsorait, s azt állítja, a helyes nemzeti önismeret miatt is szükség van rájuk. „Válaszunk a nemrégiben mozikba került Lidice, egy történelmi film, amelynek elkészítését döntően a televízió tette lehetővé” – mondta a kritikákra Ladislav Sticha, a köztelevízió szóvivője. Több történész is kiállt a televízió mellett. „Ezek a műsorok hozzájárulnak szellemi megtisztulásunkhoz. Tudni kell, hogy a csehek sem voltak a múltban mindig hősök” – nyilatkozta Oldrich Tuma, a modern cseh történelem intézetének igazgatója.

Megszólaltak a nyugati frontokon harcoló cseh veteránok is. „Tiltakozásunkat megküldjük a cseh parlamentnek is” – mondta újságíróknak Jindrich Sitta, a Csehszlovák Légiósok Szövetségének alelnöke. Sitta úgy véli: szükség van nyíltan beszélni arról, amit a csehek a szudétanémetek ellen elkövettek, de sosem szabad megfeledkezni az előzményekről, a világháborúról, s arról, hogy a szudétanémetek aktívan kivették részüket Csehszlovákia szétveréséből.

„Nem nagyon ismert tény, hogy a Cseh-morva Protektorátusban működő Gestapo állományának mintegy felét a hazai szudétanémetek tették ki” – hívta fel a figyelmet egy másik történész, Eduard Stehlík.

A II. világháború után a korabeli csehszlovák vezetés a szudétanémeteket és a szlovákiai magyarokat kollektív módon háborús bűnösnek nyilvánította, megfosztotta csehszlovák állampolgárságuktól, vagyonuktól, majd végül mintegy hárommillió szudétanémetet kitelepítettek az országból. A magyarokat is ki akarták telepíteni, de ezt a potsdami nagyhatalmi értekezlet nem hagyta jóvá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.