Ezzel lejárt a „berlusconizmus” ideje?

Elsöprő többséggel nyertek a Silvio Berlusconi olasz kormányfő által előterjesztett referendum kérdéseire nemmel, a kormány álláspontjával szemben szavazók, s ez Berlusconi csillagának leáldozását jelentheti – állapították meg kedden az olasz sajtó elemzői.

MNO
2011. 06. 14. 11:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha a (két héttel ezelőtti) önkormányzati választások pofon volt a jobbközépnek, akkor a referendum eredménye kiütéses győzelemmel ér fel” – írta a Corriere della Sera című lap. A népszavazáson a válaszadók 92 százaléka elutasította, hogy Olaszországban ismét atomerőművekből nyerjenek energiát, 95 százalékuk a vízszolgáltatás privatizációja ellen foglalt állást, 94 százalék pedig úgy vélte, a kormány tagjai nem felmenthetők az alól, hogy részt vegyenek az ellenük indított bűnvádi eljáráson. Az összes elutasított törvényjavaslatot Berlusconi pártja nyújtotta be szavazásra. A Berlusconi család tulajdonában álló jobboldali napilap, az Il Giornale szerint viszont a referendumon az emberek félelme győzött.

„Tévednek, akik szerint ez egy mellbedöfés volt a kormánynak” – írta a szerző. „Az urnákban megbukott a politika” – cikkezett az Il Sole 24 Ore című üzleti újság, amely szerint a népszavazás eredménye „berobbantotta a puskaporos hordót” egy „stagnáló gazdaság keretei között ugyancsak stagnáló politika alatt”.

A balközép kötődésű La Repubblica címlapján Összetört a varázsfuvola című, a népszavazással foglalkozó vezércikk jelent meg, amelynek írója szerint „az olaszok 20 év után nem követik többé Berlusconi muzsikáját”. A vezércikkíró úgy véli, egy „széles körű és tudatos forradalom bontakozik ki, amely miután kiszorította a jobboldalt a nagyobb városokból, felgyorsította a megrekedt és már minden politikai energiáját felemésztett berlusconizmus végének közeledtét”. „Ki győzött?” – tette fel a költői kérdést a tekintélyes La Stampa. „A végtelen harag és a remény győzött, a »mi« oly sok idő után felülkerekedett az »én« felett, polgárok ezrei egyesültek a közösségi hálókon kialakuló új választói csoportokban, amelyek tagjai azért mennek el szavazni, mert egy barátjuk tájékoztatta őket, és nem pedig a párt miatt” – fejtette ki a lap elemzője.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.