Felfüggesztett börtönt kaptak a fiktív számlákért

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Győri Ítélőtábla hét embert, akik a Nitrokémia fűzfői gyártelepén végzett, a veszélyes hulladék ártalmatlanítását célzó munkákkal kapcsolatban fiktív számlákkal az áfabevételt 66 millió forinttal, a társasági adóból származó bevételt pedig 42 millió forinttal csökkentették – tájékoztatott az ítélőtábla sajtószóvivője kedden.

MNO
2011. 06. 28. 14:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenczy Tamás közölte: a vállalat a telephelyén található hulladékok ártalmatlanítására 2004-ben kötött szerződést egy céggel 6,7 milliárd forintos nettó értékben, ez 2006-ig 8,15 milliárd forintra módosult. A fővállalkozónál végzett adóhatósági ellenőrzés mindent rendben talált, azonban az alvállalkozók további alvállalkozóktól fiktív számlákat fogadtak be, hogy adófizetési kötelezettségeiket csökkenthessék. A vizsgálat feltárta: nem lehetett nyomon követni, hogy a két alvállalkozó, a Duracom Kft. és a R. Radoép Kft. kivel végeztette el a munkák egy részét, azonban kiderült, hogy fiktív számlákat fogadtak be olyan további alvállalkozóktól, akik semmilyen gazdasági tevékenységet nem végeztek.

Az ügyben első fokon eljáró Komárom-Esztergom Megyei Bíróság a két cég vezetőjét egy év börtönre ítélte adócsalásért és magánokirat-hamisításért, a büntetés végrehajtását két évre felfüggesztve. A fiktív számlákat kiállító cégeket képviselő öt ember nyolctól tíz hónapig terjedő börtönbüntetést kapott, egy évre felfüggesztve.

Jogerős ítéletében a Győri Ítélőtábla Varga Zsolt és Kovács Jenő Ferenc felfüggesztett szabadságvesztésének próbaidejét kettőről három évre emelte, mivel büntetésük kiszabásánál több enyhítő körülményt vettek figyelembe, így a bíróság szerint indokolatlan volt a minimális idejű próbaidő meghatározása.

A további öt vádlott esetében szintén a felfüggesztés időtartamát emelte fel az ítélőtábla, mert indoklása szerint az egy évi felfüggesztés törvénysértő volt, ugyanis bűntett esetében a felfüggesztés időtartama minimum két év.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.