Fellegi: A jövő év elején elkészülhet a teljes, végleges elemzés

Egyetértenek az európai uniós tagországok energiaügyi miniszterei az atomerőműveken végzendő állapot- és kockázatfelmérés (stresszteszt) tartalmában és módjaiban. Fellegi Tamás óvott attól, hogy bárki elhamarkodott következtetést vonjon le abból, hogy a németek bejelentették, felhagynak az atomenergia használatával és más megoldásokra térnek át. A miniszter elmondta továbbá, hogy a magyar elnökség az energiaügyeket tekintve elérte a kitűzött célokat és kezelni tudta a válsághelyzeteket.<br />

MNO
2011. 06. 10. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter jelentette be a kollégáival Luxembourgban folytatott megbeszélését követően. A nemzeti fejlesztési miniszter kifejtette: az eddig elképzelt menetrendnek megfelelően az Európai Bizottság már az idén el tudja készíteni előzetes jelentését a tesztekről, a jövő év első negyedében pedig minden tagállamban befejeződik a felmérés, és elkészülhet a teljes, végleges elemzés. Az elnöklő magyar miniszter külön hangoztatta annak fontosságát is, hogy az unióval szomszédos országokban is felmérjék a reaktorok állapotát.

Elhamarkodott következtetések nélkül

Óvott pénteken az Európai Unió energiaminiszteri tanácsát jelenleg elnöklő Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter attól, hogy az unióban elhamarkodott következtetéseket vonjanak le azzal a német bejelentéssel kapcsolatban, amely szerint Berlin a következő évtized elején teljesen felhagy az atomenergiával, és szükségletének biztosításában más megoldásokra tér át.

Fellegi Tamás elmondta: a megbeszélésen szót váltottak erről a témáról, és egyebek között arról tárgyaltak, milyen intézkedésekre lesz szükség annak érdekében, hogy „az egységes uniós piac követelménye és gyakorlata összhangba tudjon kerülni azzal a ténnyel, hogy az energiapolitika nemzeti hatáskörben marad”. A tagállamok többsége úgy látja, hogy a döntés következtében a gázellátás jelentősége nőni fog a közeljövőben – erősítette meg. Hozzátette: ezáltal az unió energiaügyi külkapcsolatainak is még nagyobb lesz a jelentősége.

Ebből a szempontból is kiemeltnek nevezte annak jelentőségét, hogy a napokban aláírták a Nabucco földgázvezetékkel kapcsolatos támogatási megállapodásokat. A Törökország irányából gázt szállító vezetékkel kapcsolatos aláírást a miniszter mérföldkőnek nevezte. Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi felelőse közös sajtótájékoztatójukon bejelentette, hogy a testület elemezni fogja, milyen hatással lesz a német döntés az uniós piacra, és ezt elképzelései szerint az energiaügyi miniszterek is még az idén megvitatják.

A tanácskozás helyszínén kiszivárgott hírek szerint Éric Besson francia miniszter levélben kéri majd az uniós illetékesektől, hogy végezzenek hatásvizsgálatot az ügyben. Günther Oettinger biztos elmondta azt is, hogy Németország fokozatosan kívánja leállítani az atomerőműveit. Az első szakaszban bezárandó nyolc reaktor visszaveti ugyan a német termelést, de az uniós piacon még kevesebb mint 3 százaléknyi hatása lesz. Ezzel együtt Oettinger egyetértett azzal, hogy a német exportkapacitások viszont csökkenni fognak, így a szomszédos országok megérezhetik a kieső mennyiséget. Ő is úgy vélte, hogy az unió külső partnerei nagyobb szerephez jutnak, köztük is kiemelkedően Oroszország, ugyanis Németország várhatóan gázból és szélerőművekből pótolja a kieső energiamennyiséget.

Siker energiaügyekben

Az energiaügyekben nagyon jól sikerült teljesíteni az Európai Unió soros magyar elnökségét: nemcsak elérte a kitűzött célokat, hanem kezelni tudta az elnökség alatt bekövetkezett nem várt válsághelyzeteket is, mint a fukusimai atomerőmű tragédiája és az észak-afrikai helyzet következtében előállt piacmozgások – vélte Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az MTI-nek azt követően adott interjúban, hogy pénteken Luxembourgban lezajlott az elnöksége alatt tartott utolsó tanácsülés is.

Elmondta, hogy az elnökség minden feladatát időre teljesíteni tudta. Az egyetlen hátralévő téma a piacok integritását és átláthatóságát biztosító jogszabálycsomag elfogadása, ahol az Európai Parlamenttel még egyeztetésekre van szükség, de reményei szerint ezt is sikerül lezárni a magyar elnökség alatt. A tanács élén szerzett személyes tapasztalataira vonatkozó kérdésre Fellegi Tamás egyebek között arról beszélt, hogy az elnöki munka alatt sokat tanult, és a folyamat vissza nem térő alkalom volt arra, hogy belelásson az unió belső működésébe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.