Férfilét: itt a vég?

A szokásosnál is kellemetlenebb születési adatok mögött korábbi családpolitikai megszorítások, az elszegényedéstől való félelem húzódik meg. Mindez úgy, hogy a magyarok jelentős része csak gyerekkel képzeli teljesnek az életét. Közben pedig egyszerre kellene tradicionálisnak és modernnek is lenniük a mai magyar férfiaknak, ami erős rizikófaktorként van jelen az életükben. Ha a család egysége megőrizendő, „második műszakot” kell vállalniuk otthon. Spéder Zsolt, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója ült az MNO diktafonja elé.

Lippai Roland
2011. 06. 19. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megdöbbentőek a KSH legutóbbi születési adatai: az idei első negyedévben 10,2 százalékkal kevesebb gyerek született, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában. Mi lehet ennek az oka? Érdemes arra is emlékezni: 2010. május elsején léptek életbe Bajnai Gordonék intézkedései. Akik a hivatkozott időszakban születtek, nagyrészt éppen a családpolitikai megszorítások idejében fogantak meg – vagy éppen akkor maradt el a családalapítás.
– Valóban ez van a számok mögött. Azt láttuk, hogy a 2010. áprilisi fogantatások száma kicsit megugrott, ez látszódott is az idei februári adatokon; innen indult meg a visszaesés. Egy meglévő jogosultság „elvételének” mindig gyors negatív hatásai vannak, ellenben a pozitív intézkedések eredményei lassabban jelennek meg. Sőt az is fontos, hogy a társadalompolitikai döntések pozitív hatásaiban az érintetteknek is hinne kell. Válságos időszakokban egyébként is alacsonyabb a termékenység. Régóta várjuk azt, hogy a most harmincas éveikben lévő Ratkó-unokáknál megszülessenek a gyerekek. Ha a most szülőképes korban lévőknél a halasztás nem vált át mulasztásba, akkor ezeknek a most harmincas éveikben lévőknek meg kell, hogy szülessenek a gyermekeik.

A családpolitikai változtatásokon kívül, a 2006 körül kezdődő reáljövedelem-csökkenés, a rá két évvel kibontakozó pénzügyi-gazdasági válság elbizonytalanította az embereket. A gyes rövidítése a gyermekvállalás bizonytalanságát erősítette: a rövidítés akkor lehetett volna hatásos a női foglalkoztatás emelésében, ha párhuzamosan új bölcsődei helyek tízezrei jöttek volna létre, vagy ha az óvodák hároméves kor alatt is könnyen fogadhattak volna gyereket.

– Pluszmunkahely is kellene, ahová a kisgyerekes anyák vissza tudnak menni dolgozni.
– Igen, és természetesen nagyon nehéz ilyen intézkedéseket recesszióban foganatosítani. A megerősödő gazdasági recesszió más országokban is megtörte a termékenység növekedését. Elég csak Csehországra gondolni.

– Akkor mindez azt jelenti, hogy a pénzügyi szempontok – vagyis hogy a gyermekvállalás egyenlő az elszegényedéssel – igen csak megerősödtek.
– Ez sajnos így van. Bizonytalanság esetén az emberek nem vállalnak hosszú távra komoly elköteleződést. Ha a szegénység nem is következik be, a szegényedés borítékolható. Főleg, ha nincs munkahely.

– Említette, hogy az „elvétel” szinte azonnal érezteti negatív hatását, míg a pozitív intézkedések később bontakoznak ki. Január 1-jétől él a családi adózás, mit lehet ettől remélni? Beválthatja a reményeket? Azon túl, hogy ezzel az állam üzeni, hogy a gyermek nagyon fontos „befektetés”.
– Ez az üzenet mellett tényleges anyagi támogatást is jelent. Nem is támogatás ez: addig a gyermeket nevelők vállalták a nagyobb terheket. Most egy legitim, adózókon belüli átcsoportosítás történt, aminek lehet pozitív hatása is. Ugyanakkor ne feledjük, hogy a háromgyerekesek esetén a legerőteljesebb az ösztönzöttség, de ehhez az első gyermeknek is meg kell születnie. Akkor dől el minden, mert a halasztás is itt figyelhető meg leginkább.

– A halogatásról: a mostani harmincas nők jelentős részének – kétharmadról is szó lehet – nem hogy gyereke, de párkapcsolata sincs.
– A 20-as éveik végén járókra lehet valós ez az arány, de ha tovább megyünk a korcsoportok szerint, akkor csökkenést látunk. Azt most pontosan nem lehet megmondani, hogy végül milyen mértékű lesz a gyermektelenség, de úgy tűnik, a harmincas évei felén túl lévőknél még mindig egyharmad körüli. Ekkorra egyre kevesebb az idő a szülésre, mert a biológia is közbeszól.

– Mi lehet az oka ennek a halogatásnak?
– Ez nem szándékolt. Fontos kiemelni: ha egy párkapcsolat nagyon sokáig nem eredményez gyereket, könnyebben felbomlik. Ez nem azt jelenti, hogy a gyermek képes megakadályozni a rossz párkapcsolat létrejöttét, de az tény, hogy értelmet ad az életnek, más dimenzióba helyezi magát a párkapcsolatot is.

– Felröppentek korábban olyan hírek, hogy a családi pótlék ügyében például életkor szerinti differenciálás lépne életbe. Függetlenül attól, hogy ez igaz-e vagy sem – sőt a kormányzat már kiterítette a lapokat –, mit lehetne várni egy ilyen lépéstől?
– Csak az életkor szerinti differenciálásnak nem lehet nagy hatása, pontosan lehet tudni, hogyan alakulnak a kiadások a gyermek életkora szerint. Egy 15 éves kamasz háromszor annyit eszik, mint a szülei és egy 10 éves kislány is szinte havonta növi ki a cipőjét. A csecsemő születésénél is nagy kiadások jelennek meg; kiderülhet, hogy nagyobb lakás kell. A családi pótlék célja a gyermeknevelés költségeinek tompítása, ami nagy segítség. A francia példa: hároméves korig van családi pótlékhoz hasonló hozzájárulás, majd onnantól már csak akkor jár, ha legalább két gyereket nevelnek a szülők. Ez már egy másik logika.

– Jó, hogy említi a franciákat. Arra a kérdésre, hogy a teljes élethez szükség van-e gyerekre, Magyarországon a nők 85, míg a férfiak 74 százaléka válaszol igennel. A franciáknál ez 64 és 59 százalék. A termékenységi arányszám meg éppen ellentétes: hazánkban 1,2, míg a francia adat picit több mint 2. Az attitűdök ilyen eltérését és a franciák mégis jobb termékenységét hogyan lehetne magyarázni? Talán az Ön által említett gyerekszám-differenciálás is benne van ebben?
– Ez egy nagyon érdekes paradoxon, hiszen a magyarok tudatában erősen benne van az, hogy a gyermek szükséges a boldogsághoz és a teljes élethez. Ugyanakkor – és most a franciákról van szó – ott olyan erőteljes a támogatás, hogy akinek nincsen gyermeke, az vállal anyagi veszteségeket. Ez nem azt jelenti, hogy ösztönzik a gyermekvállalást, hanem hogy azt nem ösztönzik, hogy ne legyen. Sztenderd, hogy van kettő, de inkább három gyerek.

– A kutatásokban nagyon kevés szó esik a férfiakról, talán ebben majd bekövetkezik némi változás. Azért kellene erről beszélni, mert az erőteljesen megváltozott gazdasági-társadalmi folyamatok a férfiakra is hatnak legalább annyira, mint a nőkre. Előbbiről kevés szó esik, pedig a férfiak is elszenvedik a negatívumokat. Milyen helyzetben vannak a férfiak, hogyan reagálnak az őket érő kihívásokra? Beleértve a nők által közvetített kihívásokat is.
– A nők kettős kihívásával mindenki tisztában van már. A modern világ aláaknázza a hagyományos férfiszerepeket is, vagyis hogy a férfi a kereső, ő biztosítja a családnak az anyagi biztonságot, vagy hogy a nagy döntéseket ő hozza meg, a gyerek pedig tőle vár szellemi útmutatást. Ez az elvárás sokáig élt a férfiakkal szemben. Közben pedig a férfi a foglalkozásán keresztül definiálja önmagát, amit például a munkanélküliség „megtámad”.

A gyerekek az internet révén is tájékozódnak, a felnőtté válás különböző stációi is egyre korábban jönnek. Nehéz lépést tartani, a hagyományos férfiszerepek alól kihúzták a szőnyeget. Ugyanakkor ha a nők „két műszakot” vállalnak, akkor ezt a férfiaknak is ideje megtenniük. Persze nem igaz, hogy otthon semmit nem csinálnak, de legalább egy másfél műszakba bele kell állniuk. Szükséghelyzet van, egyre nagyobb az igény erre. Közben pedig ő is mutassa ki a szeretetét, legyen otthon, de továbbra is biztosítsa az anyagi biztonságot. Egyszerre van jelen egyfajta hagyományos, és egy modernebb férfiszerep iránti elvárás.

– E két szerep nagyon súlyos konfliktusokat okozhat a férfiaknál. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy milyen magas a magyar férfiak halálozási arányszáma... Mennyire tudunk megfelelni ezeknek az elvárásoknak?
– A középkorú férfihalandóságban erősebb szerepet játszott korábban – és némileg most is – az a fajta túlmunka, amit a középkorúak végeztek, de pont az elsődlegesen elvárt szerep, a megélhetés biztosításának logikája él ebben.

– Ez megvan most is.
– Igen, ez egy erőteljes konfliktus. Ugyanakkor azt gondolom: a férfiak is szeretnének eljátszani a gyerekkel, ők is szívesen bekapcsolódnának az otthoni feladatokba. De a társadalom elvárja, hogy a férfi biztosítsa az anyagiakat. Ez egy nagy, folyamatos „meccs” a nemek között, de egyfajta átalakulás figyelhető meg mindkét irányban. Ma erőteljesebb a részvétele a férfiaknak a családi életben, mint akár 30 éve volt.

– Ehhez kapcsolódik az a 75,8 százalékos többség, ami szerint a férfinak szüksége van a teljes élethez a gyermekre. Ezzel akkor árnyalni lehet azt a korábbi statikus képet, hogy a férfiak csak a munkának élnek és abban definiálják magukat, önző alakok, a családi élettel nem foglalkoznak. Ezek szerint megvan az igény a férfiakban is.
– A férfiak ilyen értelemben családcentrikusak, számukra is fontos a gyerek és a felnövekedés.

– A részvételben a nőknek milyen szerepe lehet? Katalizátorok ők, vagy éppen gátló tényezők?
– Érdekes kérdés. A nőknek kulcsszerepe van ebben a helyzetben, de nem szeretném a felelősséget rájuk hárítani. Ahogy a nők a kulcsfigurái például annak, hogy a kisgyerek megtanul krumplit pucolni – elfogadva azt, hogy most sok krumpli veszendőbe megy, de nem baj, hadd tanulja meg a gyerek –, úgy a férfiak részvétele esetén is kell, hogy legyen egy ilyen logika. Attól, mert elsózza az első levest, meg kell adni a lehetőséget. Mert legközelebb már nem is próbálkozik vele. Néha a családi élet racionalitása azt kívánja, hogy a nő végezze el ezeket a feladatokat, ám ezt bizonyos helyzetekben fel is lehet adni. A férfiaknak is tudniuk kell: a második műszak rájuk is hárul.

– Így lehetne megőrizni a családok egységét. Még Kopp Mária professzor asszony mondta nekem egyszer, hogy egy újfajta együttműködésre van szükség a nemek között. Mintha Ön éppen ezt erősítené meg.
– A mai világban át kell definiálnunk ezeket a szerepeket. A fiatal párok még így indulnak: amíg nincsen gyerek, addig közösen „dolgoznak” a konyhában, addig még a nők is bevernek egy szöget a falba, ha arra van szükség. Akkor még nem olyan élesek a határvonalak a nemi szerepek között.

– Vagyis attól, mert a férfi is mosogat és néha kiteregeti a ruhát, még nem lesz kevésbé férfi.
– Egyáltalán nem. Amikor a gyerek megszületik és a nők otthon vannak, ők vállalják ezeket a feladatokat és valóban hatékonyan teszik a dolgukat. A férfiak ilyenkor – hiszen dolgozni kell – nincsenek otthon. Ám amikor a nők is visszamennek dolgozni, akkor kell újraosztani a feladatokat, s kell a férfiaknak is jobban kivenni a részüket.

– Amiről most Ön beszél – erre a már újnak nem is nagyon nevezhető munkamegosztásra gondolok –, azt egyesek a tradicionális családmodell elleni támadásnak vélik. Ez így van? Vagy egyszerűen el kellene fogadni azt, hogy attól, mert a család belső működi logikája megváltozott és a benne szereplők próbálnak rugalmasan hozzáállni az új körülményekhez, az még nem jelenti azt, hogy a legfontosabb társadalmi intézmény megszűnik. Ettől megőrizhető a család egysége, nem? Csak másol vannak a hangsúlyok.
– A család olyan hely, ahol meg kell oldani a mindennapi problémákat. De vannak adottságok is, hiszen egy család számára az adott helyzete – van-e munkahely, gyerekek – adottságként vannak jelen. Ha mindketten dolgoznak, akkor mindkét félnek részt kell vennie a „második műszakban” is, ami már nem a pénzkereseti lehetőségeket jelenti. Ehhez alkalmazkodni kell, nem lehetséges, hogy a szerepek egyenlőek legyenek. Átmenetek vannak, amikhez folyamatosan alkalmazkodni kell, s nem szabad elfelejteni azt sem, hogy van egy családi életpálya is, aminek során változó igények lépnek föl.

– Akkor megnyugtathatjuk a kétkedőket, nincs válság.
– Igen, ez nem a család válsága, ezek a folyamatok éppen a család adaptív képességét mutatják meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.