Folytatódnak a papszentelések

Folytatódnak a katolikus pap- és diakónusszentelések pénteken és szombaton országszerte; Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök pénteken Székesfehérvárott végez papszentelést; szombaton Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök Debrecenben, Bábel Balázs kalocsai érsek Kalocsán, Udvardy György pécsi megyés püspök Pécsett, Balás Béla kaposvári megyés püspök Kaposváron vezeti a szertartást.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791583" target="_blank"><strong>• Tizenhárom pappal gazdagodott a katolikus egyház</strong></a>

MNO
2011. 06. 23. 8:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankó Tamás, a Szent István Királyról és a Boldogságos Szűzről Nevezett Érseki Ősrégi Papnevelő Intézet (esztergomi papi szeminárium) tanulmányi prefektusa korábban elmondta: a papság a katolikus vallás szerint a hét szentség egyike, amely a közösség szolgálatának egyik szentsége a házasság mellett. A papok a felszenteléssel kapják meg azt a küldetést, hogy „Jézust jelenítsék meg az emberek között”. Közlése szerint a papságnak három fokozata van: a diakonátus, az áldozópapság és a püspökség; ebből az első két fokozatot szolgáltatják ki szombaton a püspökök.

A diakónusfokozattal rendelkezők temethetnek, eskethetnek, keresztelhetnek és igét is hirdethetnek, az áldozópapok pedig már misézhetnek, gyóntathatnak és feladhatják a betegek kenetét is. A diakónusok az öt év elvégzése után fél év gyakorlaton vesznek részt egy plébánián, majd a hatodév második félévében szakdolgozatot írnak, szigorlatoznak és leteszik a záróvizsgát, ezután következhet a felszentelésük – ismertette.

Frankó Tamás elmondása szerint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében a papi pálya és a papi szemináriumok életének bemutatását célozzák a gimnazistáknak szervezett úgynevezett hivatástisztázó napok, ezenkívül nyílt napokat szerveznek a papnevelő intézmények, továbbá minden évben megrendezik a húsvétot követő negyedik vasárnapon a „hivatásvasárnapot”, amikor a papnövendékek mennek ki a plébániákra, és szolgálatuk közben tanúságot tesznek hitükről.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye honlapot is indított a papi szeminárium bemutatására a www.eszepi.hu címen. Minden évben május, június folyamán várják a püspökök azokat, akik papok szeretnének lenni – tette hozzá. A tanulmányi prefektus közölte: a kispapok tanulmányaiban az első két évben a filozófiai, a második három évben pedig a teológiai tárgyak dominálnak. A képzés szabályait az Apostoli Szentszék határozza meg, s azokat rendszeresen ellenőrzi. A papszentelési szertartásról elmondta: az szentmise keretében történik, annak során – a mindenszentek litániája közben – a felszentelendők földre borulnak, ami a teljes önátadás jele. A püspök ezután a felszentelendők fejére teszi a kezét, ezzel adja át a papi hatalmat, majd következik a főpásztor szentelési imádsága, amit kitárt karokkal mond. Az egyházmegye papjai is a felszentelendők fejére teszik kezüket, ez a befogadás gesztusa.

A szentelési liturgiához tartozik, hogy a püspök átadja az újonnan felszentelt papoknak az evangéliumos könyvet, illetve a szentmise ünneplésére előkészített kenyeret és bort. Ezenkívül megkeni mindkét kezüket krizmával (balzsammal kevert illatos olajjal), ami a papi küldetést fejezi ki. A ceremónia további részében az új papok miseruhát öltenek, és ettől kezdve a stólát mindkét vállukon viselik (a diakónusok csak az egyik vállukra rakhatják). Az újonnan felszentelt papok ünnepélyesen engedelmességet fogadnak püspöküknek, majd a szentmise további részében a püspökkel együtt miséznek. Az első újmisés áldást az új papok püspöküknek adják a szentmise végén; első miséjüket pedig általában azon a településen tartják, ahonnan származnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.