Győztek, most mégsem örülnek

A Der Spiegel azt elemzi, miért nem tudnak örülni a Zöldek annak, hogy Berlin teljesíti legfontosabb követelésüket és bezárja az összes német atomerőművet. A Die Presse beszámol arról, hogy a volt osztrák pénzügyminiszter és alkancellár egy élelmiszer-ipari vállalat vezetője lesz.

2011. 06. 03. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Spiegel (Spiegel.de)

A baloldali német hírmagazinban Florian Gathmann és Veit Medick Zöldek a kilépési dilemmában című cikkében tudósít a környezetvédők hitelességi csapdájáról. A CDU/CSU–FDP kormány megállapodott az atomenergiából történő 2022-es kilépésről. A Zöldek mindig a kilépést követelték, évtizedek óta ezért harcoltak.

Miközben az SPD már jelezte hozzájárulását a kormány energiapolitikai fordulatához, addig a Zöldek egy tapodtat sem mozdulnak. Szerintük az erőművek bezárási időpontja túl késői, a megújuló energiaforrások kiépítettsége túl kicsi, a szénerőművekre támaszkodás pedig túl nagy. Ezenfelül problémásnak tartják, hogy kilenc újabb erőművet csak 2021-ben és 2022-ben kapcsolnak ki. Többen úgy vélik, hogy miközben a CDU/CSU, FDP és az SPD az új energetikai korszak beköszöntét ünnepli, addig a Zöldek csak morognak. A Zöldek súlyos csapdába kerültek, néhányan közülük már az értelmüket megkérdőjelező válságról beszélnek, miután legfontosabb szívügyüket Merkel messzemenően teljesítette. Ezért ez akár a környezetvédő párt jelenlegi kiváló választási eredményeinek végét is jelenthetné.

Die Presse (Diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilap Új munkahely: Pröll a Raiffeisen leányvállalatának vezetője lesz című cikkében tudósít az egykori osztrák alkancellár átvonulásáról a gazdasági életbe. Josef Pröll, a néppárt volt elnöke, alkancellár és pénzügyminiszter a várakozásoknak megfelelően a Raiffeisen konszernnél dolgozik. A Leipnik-Lundenburger Invest Beteiligungs AG (LLI) befektetési vállalat öt évre elnökévé választotta a volt politikust, aki 2011. július 1-jétől veszi át feladatát.

A Leipnik-Lundenburger konszern Európa legnagyobb malomipari cége és jelentős tulajdonnal rendelkezik az európai élelmiszeriparban. A nagy hagyományokkal rendelkező vállalat Ausztriában, Németországban, Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában is képviselteti magát. A 2009–2010-es üzleti évben a forgalma elérte a 882 millió eurót, aminek a 85 százalékát külföldön érte el.

Pröll két és fél hónapja tüdőembóliáját követően bejelentette, hogy visszavonul a politikából. Akkor, amikor az általa vezetett ÖVP lobbiügyek miatt, valamint Ernst Strasser a néppárti EP-delegációvezető botrányai miatt súlyos vezetési válságba süllyedt. Pedig Pröll, az alsó-ausztriai tartományfőnök Erwin Pröll (ÖVP) unokaöccse, hosszú ideig kancellári ambíciókat dédelgetett. Egyedül a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) foglalkozott Pröll új munkahelyével. A volt pénzügyminiszter az átlépését a Raiffeisen konszernhez valóban jól előkészítette – gratulált Christian Ebner BZÖ-pártigazgató sajtónyilatkozatban. A pénzügyminiszter milliárdos bankmentő csomaggal támogatta meg az adófizetők pénzéből a Raiffeisen konszernt. S az ÖVP-közeli konszern megszokott módon gondoskodik hűséges báránykáiról – gonoszkodott Ebner.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.