Ha felüti fejét, semmi sem marad, csak a teljes kétségbeesés

A búza ősi betegsége, a Puccinia graminis nevű gomba okozta feketerozsda vagy szárrozsda amerikai kutatók szerint ismét fenyegeti világszerte a vetéseket.

MNO
2011. 06. 10. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A búza biztosítja a világ élelmiszer-fogyasztásának 20 százalékát, a rizs után a második legfontosabb élelmezési cikk a fejlődő országokban. A legagresszívabb kórokozója a Puccinia graminis, mivel a levelek mellett a gabona szárát is megtámadja, jelentősen befolyásolva ezzel az anyagcsere-folyamatokat. A kenyérgabonát fenyegető kórt a római mitológia szerint az emberiség Robigus istennek „köszönheti”. Az isten, észrevéve, hogy egy fiú égő szalmaköteget köt egy róka farkához, olyannyira megharagudott, hogy büntetésként szárrozsdát „küldött” a gabonaföldre, és a vetés azonmód megfeketedett.

Ronnie Coffman, a búzát sújtó betegségek vezető szakértője, a Cornell Egyetem növénygenetikai intézetének vezetője szerint a szárrozsdajárványok kedvezőtlen körülmények mellett akár a teljes termés elvesztését is okozhatják. „Semmi sem marad, egyetlen búzaszem sem, csupán a megfeketedett szárak és a teljes kétségbeesés” – fogalmazott Ronnie Coffman.

A legutóbbi nagy járvány 1953-ban tört ki, a betegséget az 1970-es években a szárrozsdával szemben rezisztens búzafajta meghonosítása állította meg. 1998-ban Ugandában jelent meg a Puccinia graminis gomba új törzse, az Ug99, amely az egykor rezisztens gabonafajtákat is megfertőzi. A szakértők szerint a kórokozó a világ kenyérgabonájának akár 90 százalékát is képes elpusztítani. A betegség már elterjedt Kelet-Afrikában, egyre jobban fenyegeti a Közel-Keletet és Ázsiát, és az Ug99-törzs felütötte a fejét Iránban és Jemenben. A szél naponta akár 160 kilométerre is elrepítheti a gomba spóráit, így a tudósok aggodalmai szerint a szárrozsdajárvány bárhol felütheti a fejét.

„Jemenből a szél elviheti a spórákat a világ bármely részébe – Ázsia minden szegletébe, Európába. Dél-Afrikából a betegség eljuthat Latin-Amerika déli csücskébe és Ausztráliába, a két nagy búzatermelő térségbe” – magyarázta Ronnie Coffman.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.