Indokolt volt a Fitch változtatása

A Széll Kálmán-terv és a konvergenciaprogram bemutatása után indokolt volt, hogy a Fitch negatívról stabilra <strong><a href="http://mno.hu/portal/789065" target="_blank">javította</a></strong> a magyar kilátásokat – vélekedtek az MTI által megkérdezett elemzők, akik arra számítanak, hogy más hitelminősítők is követik majd a Fitch példáját.

MNO
2011. 06. 06. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fitch Ratings a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva hétfőn stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról. Ezzel egy időben a Fitch megerősítette a hosszú futamidejű szuverén magyar deviza- és forintadósság „BBB mínusz”, illetve „BBB” osztályzatait, a rövid lejáratú adósságok „F3”-as besorolásával, illetve a kereskedelmi adósokra külön megállapított, „A mínusz” szintű osztályzati országplafonnal együtt. A „BBB mínusz” a befektetési ajánlású besorolási sáv alsó széle; ha a Fitch Ratings innen leminősítette volna Magyarországot, akkor a hosszú lejáratú magyar devizaadósság osztályzata ennél a cégnél átkerült volna a befektetésre már nem ajánlott kategóriába.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint onnantól, hogy a kormány bejelentette a Széll Kálmán-tervet és annak hátterében az egész konvergenciaprogramot, nem volt indokolt a negatív kilátás fenntartása. Úgy vélekedett, hogy a kormánynak következetesen végig kell csinálnia a programját, annak ellenére, hogy most tüntetések zajlanak a különféle intézkedések ellen. Egyértelműen ez az ára annak, hogy Magyarország minősítése javuljon – mondta. A Takarékbank elemzője szerint előbb-utóbb a többi hitelminősítő is változtatni fog, és visszavonja a negatív kilátásokat. Ha a kormány valóban végig tudja vinni a programját, és emellett a növekedés is valamennyire be tud indulni, számítani lehet arra, hogy – várhatóan jövőre – felminősítések is bekövetkezhetnek – mondta.

„Maga a lépés nem váratlan, csak az időzítése meglepő egy kicsit, azt gondoltuk, inkább csak az év második felében lépnek majd a hitelminősítők” – mondta Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője. Az elmúlt időszakban a minősítő intézetek jellemzően kissé lemaradva követték a piacot, de a Fitch most viszonylag gyorsan reagált a Széll Kálmán-tervre és a konvergenciaprogramra – tette hozzá. A mostani változtatás Kovács Mátyás szerint azt jelenti, hogy a befektetésre nem ajánlott bóvli kategóriától, ha egy hajszálnyira is, tovább távolodik a magyar szuverén adóskockázati besorolás.

A hitelminősítő a kilátás stabilizálását arra alapozza, hogy a konvergenciaprogram alapján meredeken csökkenő adósságpálya bontakozik ki, amit az első évben a nyugdíjpénztári megtakarítások állami mederbe való terelése javít fel jelentősen, és a Fitch szerint középtávon az ország növekedési potenciálja is javulhat a program végrehajtásával. Ugyanakkor a Fitch szakemberei is jelentős végrehajtási kockázatokat látnak – mondta Kovács Mátyás. Az elemző szerint a többi nagy hitelminősítő is követheti a Fitchet, az S&P és a Moody’s is stabilra javíthatja az ország kilátásait, magának a besorolásnak a „BBB mínuszról” „BBB”-re módosítására azonban az idén még nem számít.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.