Kerámiakiállítás: középpontban a népi életforma

A népi életforma használati edényei, például gabonatárolók, kaszáskorsók és református úrvacsorai edények láthatók Bíró Sándor keramikusművész Piliscsabán csütörtökön nyíló tárlatán.

MNO
2011. 06. 28. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Uradalmi Házban július 28-ig látható kiállításon szereplő edények díszítési módjai, színei egyaránt hűek a népi fazekasság hagyományaihoz, és a Közép-Tisza vidékének formavilágát idézik. A Mezőtúron született keramikusművész Borsos Géza, Jakucs Imre és Varga Gábor népművészmesterek tanítványa volt, ami alapvető hatással volt művészetére.

Bíró Sándor 1985-ben kapta meg a népi iparművész címet. Munkáiból 1996 óta a fővárosban és az ország különböző településein volt kiállítása, több alkalommal nyert díjakat.

„Mindig nagy örömmel alkottam, törekedtem arra, hogy tárgyaim ne csak szépséget közvetítsenek, hanem szakmai, mesterségbeli hozzáértést is bizonyítsanak és a jövő nemzedékét folytatásra ösztönözzék. Célom, hogy a hagyományokat továbbvigyük, továbbéltessük, hogy a mai életkörülményeinkhez alkalmazkodó tárgyak létrejöttét inspiráljuk, mert a tradicionális kézműves technikák csak így maradhatnak fenn” – fogalmazta meg hitvallását a mester az MTI-nek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.