Kevesebb az állástalan Zalában

Több mint 1800 fővel csökkent Zala megyében a nyilvántartott álláskeresők száma májusban; az áprilisi adatokhoz képest 11 százalékkal, míg az egy évvel korábbinál 7 százalékkal alacsonyabb a regisztráltak száma – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal munkaügyi központja pénteken.

MNO
2011. 06. 10. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt öt év adatai szerint – az idei évhez hasonlóan – az előző hónaphoz képest 4-10 százalékos csökkenés volt tapasztalható, csak a 2009-es esztendő volt kivétel, amikor a válság hatásaként stagnálás következett be. Május végén 15,1 ezren voltak a regisztrációban, míg egy hónappal korábban az álláskeresők száma megközelítette a 16,3 ezer főt. A csökkenés elsősorban a közfoglalkoztatás bővüléséből, a szezonális munkaerőigények növekedéséből, illetve a feldolgozóipari munkaerőigény emelkedéséből adódott.

A csökkenés április óta a megye valamennyi körzetében tapasztalható, a változás mértéke térségenként 8-16 százalék között alakul. Az álláskeresők aránya Keszthely, Lenti és Zalaegerszeg térségében a legalacsonyabb, 10 százalék alatti, míg a legmagasabb Letenye körzetében, ahol meghaladja a 17 százalékot. Nagykanizsán és Zalaszentgrót térségében 13-14,3 százalék közötti a munkanélküliség. A munkáltatók jelentősebb létszámigényének, valamint a közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően tavaly óta a legnagyobb mértékben, több mint 20 százalékkal Lenti térségében csökkent az álláskeresők száma, Letenye körzetében viszont nem változott számottevően.

Májusban a munkáltatók 2,8 ezer új álláshelyet jelentettek, az előző havinál 300-zal kevesebbet, a tavaly májusinál pedig 250-nel többet. A munkaerő-kölcsönző cégek – elsősorban a feldolgozóipar számára – 1,2 ezer fős igénnyel jelentkeztek, de további 400 fő számára közvetlenül is tudnak munkát biztosítani a feldolgozóiparban. Az önkormányzatoknál jelentkező közfoglalkoztatás keretében, a közigazgatás területén 600 fős a munkaigény.

Az új álláshelyek közül 600 segéd- vagy alkalmi munkát jelent, emellett 320 gyártósori összeszerelőt, 100 minőségi ellenőrt, 60 könnyűipari gépkezelőt és 55 forgácsolót kerestek a munkáltatók. A többi munkakörben 50 fő alatti volt a létszámfelvételi szándék. Az áprilisról áthúzódóval együtt 5500 betöltetlen álláshely volt a megyében, a hónap végén pedig 2300 fő számára tudtak munkát biztosítani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.