Kezdődik a női futball-vb!

<p>Németország 2006 után ismét labdarúgó-világbajnokságot rendez, s bár most nem a férfi, hanem a női szakág legjobbjai szerepelnek a tornán, az érdeklődés messze túlmegy minden eddigi határon. Persze nincsenek illúzióik a szervezőknek, a két rendezvény volumenében meg sem közelíti egymást, ám nem is németekről és futballról lenne szó, ha nem szeretnének olyan hangulatot megidézni, mint azt a felejthetetlen öt évvel ezelőtti rendezvény alkalmával egyszer már megtették. Ráadásul a hazai válogatott az egyik favoritja a tornának, s ez természetesen pluszmotivációt jelent.</p>

Pintér Patrick
2011. 06. 26. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2007 októberében dőlt el, hogy Németország rendezheti az idei női labdarúgó-világbajnokságot, akkor Kanadát sikerült diplomáciai úton legyőznie a germán küldöttségnek, ma este viszont már a labdarúgókon a sor, hiszen a Nigéria–Franciaország nyitómérkőzés után a házigazda éppen a fent említett észak-amerikai riválisával találkozik a berlini Olimpiai-stadionban. A torna egyébként további nyolc helyszínen zajlik majd, a fővároson kívül Augsburgban, Bochumban, Drezdában, Frankfurtban, Leverkusenben, Mönchengladbachban, a Hoffenheim otthonául szolgáló Sinsheimben és Wolfsburgban rendeznek még mérkőzéseket. A döntőt július 17-én játsszák a frankfurti Commerzbank Arenában.

Németországban nagy hagyományai vannak a női labdarúgásnak és az összefogás eszméjének, s mivel e kettő most találkozott egymással, szinte példa nélküli támogatottsággal rendelkezik az esemény. A vb fővédnöke Angela Merkel német kancellár, a hivatalos nagykövetek között ott találjuk a német női futball korábbi nagy egyéniségeit, Steffi Jonest, Britta Carlsont, Renate Lingort és Sandra Minnertet, valamint a paralimpiai bajnok Manuela Schmermundot. Hogy ezek a nevek nem sokat mondhatnak kedves olvasónknak, azon nem kell csodálkozni, hiszen a Németországban megkérdezettek ötven százaléka sem tudott egyetlen játékost sem megnevezni a mostani keretből. Persze nem csak női nagyságok, hanem a férfi szakág korábbi neves egyéniségei, így Franz Beckenbauer, Matthias Sammer, Karl-Heinz Riedle vagy éppen Rainer Bonhof is a városi nagykövetek sorát gyarapítja.

Az érdeklődés persze óriási, néhány nappal ezelőtti adat szerint közel 700 000 jegy már elkelt, a szervezők 25 000 fős átlag nézőszámra számítanak. A jegyek 10 és 415 euró között mozognak, ám rengeteg tikett jutott ajándékként az iskoláskorú gyermekeknek, vagy a klubokban igazolt fiatal női labdarúgóknak. A torna összköltsége 51 millió euróra jött ki (csak a nyitóünnepség belekerült kétmillióba), a jegyeladásokból ennek körülbelül a felét tudják pótolni, a többit a hat nemzeti mecénás multicég, a Deutsche Telekom, a Commerzbank, az Allianz, a Rewe, a Deutsche Post és a Deutsche Bahn „dobta össze”, felkérés nélkül támogatva a jeles eseményt. Németországban ugyanis nemzeti, minden mást lesöprő propagandával megtámasztott ügy lett a női futball-vb. A helyi Playboy magazin címlapján közölte a német válogatott lányok fotóit, a Panini matricagyűjtő albumot adott ki története során először a női szakág részére is, a 2010-es világbajnokságon már megcsodált polipjósda ismét működésbe lépett, míg a világbajnokság hivatalos dalának Alexis Jordan Happiness című számát választották – nagy tehát a PR-értéke ennek a rendezvénynek. Ráadásul pont egy olyan országban, ahol a női futballt már-már a férfiéval hasonló körítés övezi. Igaz, a német Bundesligában szereplő lányok többsége még mindig amatőr, ám a válogatott játékosok több ezer eurós fizetést kapnak már a klubjuktól, autóhasználatot, s minden egyebet, ami a profi munkához szükséges. Hogy a hazaiak számára presztízskérdés a győzelem is, azt jól jelzi, hogy egy esetleges világbajnoki cím 60 ezer eurós (16,8 millió forint) jutalommal párosulna a játékosok számára, ez a szám nyolc éve csupán 15 ezer, négy esztendeje pedig 50 ezer volt.

Egyetlen magyar résztvevője lesz a tornának Gaál Gyöngyi személyében, aki játékvezetőként tevékenykedik majd. Gaál meghívása nem volt meglepetés, hiszen négy éve ő vezette a bronzmérkőzést, két Európa-bajnokságon és két U20-as világbajnokság is részt vett már, de vezetett UEFA-kupa döntőt és két Bajnokok Ligája-elődöntőt is.

CSOPORTBEOSZTÁS

A csoport

Németország, Kanada, Nigéria, Franciaország

A négyesből egyértelműen Németország emelkedik ki, számára nem okozhat gondot a továbbjutás. Az immáron 15 éve a válogatott mellett, hat esztendeje szövetségi kapitányként dolgozó Silvia Neidnek csupán az okozott problémát a felkészülésben, hogy a májusban térdsérülést szenvedett Marozsán Dzsenifer helyett új játékost kellett behívnia, s egyszersmind egyik legnagyobb aduászáról volt kénytelen lemondani. Ott lesz viszont a csapatban a kétszeres vb-aranyérmes, ötszörös Európa-bajnok Birgit Prinz, aki eddig 211 válogatott fellépésén 128 gólt szerzett, s aki a torna után befejezi pályafutását. A csapat erősségei még a 172 nemzeti mérkőzést számláló Ariane Hingst, valamint Kerstin Garefrekes, a fiatalabbak közül Alexandra Popp, valamint a koszóvói albán származású Fatmire Bajramaj, aki nemrégiben a Turbine Potsdamból az FFC Frankfurthoz igazolt 75 ezer eurónak megfelelő összegért. Külön érdekesség, hogy Bajramajon kívül is van egy másik honosított labdarúgó is a Natinalelfben, Célia Okoyino da Mbabi kameruni apától és francia anyától született. A legutóbbi Bajnokok Ligája döntőben a Lyonnal szemben alulmaradó Potsdamból Bajramajon kívül Schmidt és Peter került be a keretbe, a Duisburgból és a Frankfurtból viszont 6-6 játékos is ott van a 22-es listán.

A németek egyik legnagyobb ellenfelei a kanadaiak lehetnek, akik az olasz Carolina Morace irányításával készülnek a tornára. Morace a sportág egyik európai idolja volt, most pedig arra a Christine Sinclairre támaszkodhat, aki 159 válogatott találkozóján 116 alkalommal talált az ellenfelek hálójába. Kanada kétszer nyerte el az észak- és közép-amerikai térség legjobbja trófeáját, de világbajnokságon még csak egyszer jutott a dobogó közelébe, 2003-ban negyedik lett. Franciaországot is az esélyesek között emlegetik, nem véletlenül, hiszen az idei BL-győztes Lyonból Renard, Georges, Franco, Bompastor, Le Sommer, Abily, Thomis, Nécib, Brétigny és Vignier is ott van, tehát tulajdonképpen az egész kezdőcsapat, de a Paris SG-ből is öt futballista képviselteti magát. A csapat legrutinosabb tagja a 37 éves Sandrine Soubeyrand, aki 161 válogatott fellépéssel büszkélkedhet már.

A nigériaiakat tartják a csoportból a legkevesebbre, pedig eddig még egyetlen női vb-ről sem hiányoztak, igaz, most roppant fiatal gárdával érkeztek, hiszen két 17 éves és négy 19 éves játékos is szerepel a keretben.

B csoport

Japán, Új-Zéland, Mexikó, Anglia

Ebből a csoportból Japán és Anglia tűnik a legerősebbnek, az ázsiai válogatottban Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban is profiskodó játékosok is szerepelnek, köztük Juki Nagaszato és Kozue Ando, akik félig hazai körülmények között futballozhatnak. Előbbi ugyanis a Potsdam, utóbbi pedig a Duibsburg labdarúgója. Az angolok ereje elsősorban az összetartásban rejlik, négy evertonos és négy arsenalos adja a csapat gerincét, no meg az a Hope Powell szövetségi kapitány, aki immáron 13 esztendeje irányítja a szigetország női válogatottját.

A mexikóiak is az Egyesült Államokban, illetve Spanyolországban játszanak felerészben, roppant rutinos társaságról van szó, a két 32 éves labdarúgóra lesz majd érdemes figyelni, Maribel Domínguezre és Juana Lópezre. Az új-zélandiak szinte teljes egészében otthon játszókra építenek, csupán a wolfsburgi Rebecca Smith és a Chelsea-t erősítő Hayley Moorwood szerepel európai egyesületben.

C csoport

Egyesült Államok, Észak-Korea, Kolumbia, Svédország

Két nagy nőifutball-nagyhatalom, az Egyesült Államok és Svédország is ebbe a csoportba kapott besorolást, ez a két gárda magasan kiemelkedik ebből a négyesből. Közös pont a két együttes esetében, hogy mindketten le akarják győzni a házigazdát, no meg az USA Team szövetségi kapitánya egy svéd hölgy, nevezett Pia Sundhage, aki 1974 és 1996 között 146 alkalommal játszott a háromkoronás nemzeti csapatban, ezeken 71 gólt jegyzett, s korábban kínai szövetségi kapitány is volt. A keretben csak az Egyesült Államokban, többségében a floridai magicJack csapatában szereplő labdarúgók vannak. A rutin egyértelműen mellettük szól, hiszen Carli Lloyd 111, Heather Mitts 116, Heather O’Reilly 144, Shannon Boxx 146, Abby Wambach 157, míg Christie Rampone 235 válogatottsági számmal rendelkezik.

A svédek is nagy esélyesei a tornának, a roppant fiatal kolumbiai és észak-koreai együttes ellenben kiadós vereségekre számíthat. A dél-amerikai csapatban ugyanis 28 éves a legöregebb játékos, tehát kimondottan fiatal játékosokból áll, míg az ázsiai rivális elképesztően tapasztalatlan nemzetközi szinten: a keretben hat olyan játékos van, aki eddig egyszer, további három pedig csupán kétszer szerepelt a nemzeti együttesben. Csak három olyan játékos van, aki már gólt is tudott szerezni a válogatottban, s talán azt mondani sem kell, a zárt rendszer őket is „fogva tartja”: mindannyian az észak-koreai ligában futballoznak.

D csoport

Brazília, Ausztrália, Norvégia, Egyenlítői-Guinea

Ebben a négyesben is van két nagyágyú, Brazília és Norvégia, közülük talán előbbinek van nagyobb sansza a legjobb négybe kerülni. Soraiban tudhatja ugyanis a 25 éves kora ellenére már ötször a FIFA Év játékosának megválasztott, négyszeres svéd bajnok, 69 válogatott mérkőzésén 76 gólt szerzett Martát, aki képes egymaga a hátán becipelni a selecaót a döntőbe. A norvégok néhány éve kiestek a közvetlen élmezőnyből, négy éve negyedikek lettek, nyolc esztendeje pedig a negyeddöntőben buktak el, legutóbb 2005-ben játszottak Eb-döntőt, akkor a németektől kikaptak 3–1-re (a nemrégiben véget ért U19-es Európa-bajnokságon a német lányok 8–1-re elpáholták a döntőben őket), s bár a csoportból mindenképpen továbbjuthatnak, az egyenes kieséses szakaszban könnyen véget érhet számukra a torna.

Az ausztrálok és az egyenlítői-guineai csapat teljesen esélytelennek tűnik, utóbbi elsősorban úgy tudta kivívni a vb-részvétel jogát (hasonlóan a futsalos azeri férfi csapathoz), hogy honosított hét (!) brazil futballista hölgyet, köztük a futsalozó Tigát.

A program:

Június 26: Nigéria–Franciaország, Németország–Kanada (A)
Június 27.: Japán–Új-Zéland, Mexikó–Anglia (B)
Június 28.: Kolumbia–Svédország, Egyesült Államok–Észak-Korea (C)
Június 29.: Norvégia–Egyenlítői-Guinea, Brazília–Ausztrália (D)
Június 30.: Kanada–Franciaország, Németország–Nigéria (A)
Július 1.: Japán–Mexikó, Új-Zéland–Anglia (B)
Július 2.: Észak-Korea–Svédország, Egyesült Államok–Kolumbia (C)
Július 3.: Ausztrália–Egyenlítői-Guinea, Brazília–Norvégia (D)
Július 5.: Franciaország–Németország, Kanada–Nigéria (A), Anglia–Japán, Új-Zéland–Mexikó (B)
Július 6.: Svédország–Egyesült Államok, Észak-Korea–Kolumbia (C), Egyenlítői-Guinea–Brazília, Ausztrália–Norvégia (D)

Július 9.: A1–B2 (25.), B1–A2 (26.)
Július 10.: C1–D2 (27.), D1–C2 (28.)

Július 13.: 25-27, 26-28

Július 16. bronzmérkőzés
Július 17.: döntő

A Magyar Nemzet Online folyamatosan beszámol majd a torna eseményeiről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.