Ki gondolta volna, hogy erre is képes a szívtipró + Képek + Videó

Hogyan veszítsünk el egy pasit tíz nap alatt, Anyám nyakán, Excsajok szelleme, Bolondok aranya – igen, hölgytársaim, ugyanarra gondolunk, a széles vállú Matthew McConaughey-re, aki számos habkönnyű filmben kápráztatta el a szebbik nemet fogpasztamosolyával és kidolgozott izmaival. Új filmjével, Az igazság árával azonban „csalódást okozott”: egy fordulatos thrillerben eredt az igazság nyomába, felsőteste helyett végre színészi tehetségét villantva meg.

Pálffy Renáta
2011. 06. 17. 5:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy „jogos” filmet ajánlottak a figyelmembe az ügyvédek világában jártasabb ismerőseim, és nem riadva meg a komolyabb témától, úgy gondoltam, mi is lehetne jobb, mint egy spontán mozizással lezárni egy könnyű nyári napot. Útban a mozihoz feltettem a kérdést – ha már a film részletei ismeretlenek voltak számomra –, hogy ki játszik benne. (Mármint láthatok-e ma este valami vörös szőnyeget megjárt csillagot is a vásznon, az – néhány kivételtől eltekintve – nem árt.) Kiderült, Matthew McConaughey örvendeztet meg „társaságával” majd a moziteremben. Rendben, nekem is megvoltak a „kötelezők” tőle, no de ő egy paragrafusoktól hemzsegő thrillerben?


A pattogatott kukorica rágcsálása közben már túllendültem a sokkon, inkább a nassolni valóval voltam elfoglalva, mikor McConaughey-t egy Los Angeles utcáin cirkáló Lincoln Continental kupéjának hátsó ülésén pillantottam meg. A playboyos kisugárzás a helyén volt, bár öltönyben és papírokat tanulmányozva társalgott hősünk a sofőrjével. Az elvált Mickey Haller ügyvédet láthattam, aki oly lazasággal egybeszőtt rutinnal kezeli mindennapi ügyeit, mintha épp egy vadvízi evezésen lenne, sosem lepődik meg a váratlan helyzetektől, új ügyektől, vagy épp az autóját üldözőbe vevő motoros gengszterektől. Amúgy piti esetei vannak, ám már az elején érezzük, ebben a fickóban több van, mint hogy egy leültetett prostituáltat biztasson, hogy nem sok az a pár hónap... Hallert nem erkölcsi elvek vezérlik munkája során, a jog eszközeit, vagy annak kiskapuit kihasználva juttatja érvényre akaratát, a tárgyalóteremben pedig hatásosan és meggyőzően érvel.


Sőt, ha jön a kihívás, meg is ragadja: egy dúsgazdag ficsúr, Louis Roulet ügye kerül hozzá egy jó fülesnek köszönhetően, és az ügyvéd úgy gondolja, nagyon könnyű dolga lesz és sok pénze. A férfit nemi erőszakkal vádolják, a képlet egyszerű: a pénzéhes prostituált a gazdag playboy pénztárcájára feni a fogát, ezért tőrbe akarta csalni. Ryan Philippe pedig oly határozottan kiáltozza, „ártatlan vagyok”, hogy nézőként el is hisszük neki, és elfelejtjük, milyen gonoszka is tudott lenni a Kegyetlen játékok tinibálványa.

Mickey Hallert nem érdekli különösebben az ártatlanság ténye, meg akarja nyerni a pert, ám mikor beleássa magát, és ráeszmél a valóságra, valamint hogy egy korábbi ügyében mekkora hibát vétett, és ezek után még magánnyomozó barátját is megölik, rossz döntéseinek és lelkifurdalásának súlya alatt kell megtalálnia a megoldást. A bűntelenségét hangoztató, babaarcú ügyfél ugyanis egy manipulatív, kegyetlen gyilkos, ráadásul a ravaszabb fajtából. Mikor rájön, hogy ügyvédje mindent tud, megteszi a „szükséges lépéseket”, és nem feledkezik meg arról sem, hogy Haller kislányának bájosságát ecsetelje.


A film kikerüli a patetikus érzelmi jelenteket, mégis teljesen értjük, hogy a főhős min megy keresztül, milyen mély viszony fűzi például a családjához, volt feleségéhez. Haller szerencsére nem omlik össze, nem vonul el a tengerpartra értékelni a helyzetet, erre nincs is ideje. Amikor kell, könnyeket hullat, vagy jó sok viszkit legurít, aztán egyből a megoldáson töri a fejét. Csavaros észjárása már-már a Szökés Michael Scofieldjét juttatja eszünkbe, bár itt a börtön folyosói helyett a jog útvesztőjében cikázva kell meglelni a kiutat. Haller derekasan próbálkozik is, de ügyfele nem könnyíti meg a dolgát. Az ügyvédnek nem csak a karrierje és a családja biztonsága a tét, gyilkossággal is megvádolják. Miközben örök félelmével szembesül, régi hibáját is helyre kell hoznia, és újraértékelni azt, amit az igazságról, az igazságszolgáltatásról és a gonoszról gondolt.




A képi és hanghatások szerencsére nem súlyosabbak, többek annál, mint amennyit a történet megkíván, talán emiatt is tud kellően hatásos lenni Matthew McConaughey játéka mellett Ryan Philippe ökölszorongatást kiváltó, idegesítő zsarolása, vagy filmbéli anyja énjének felfedése, hiszen a kissé tudálékos, szerető szülő máza alól valami egészen más bukkan elő.

Hogy ki jön ki győztesként a helyzetből, talán nem nehéz kitalálni, de hogy hogyan, no, ezért érdemes megnézni a filmet. Ugyanakkor a hölgyrajongóknak sem kell aggódni, a jellegzetes McConaughey-s szexepil is végig ott lebeg a vásznon, nem beszélve a körülötte „forgó” színészek szintén figyelemreméltó játékáról.

Az igazság ára (The Lincoln Lawyer)
Amerikai thriller, 118 perc, 2011 (16)

Rendező: Brad Furman
Író: Michael Connelly

Szereplők:
Matthew McConaughey (Mickey Haller)
Marisa Tomei (Maggie McPherson)
Ryan Phillippe (Louis Roulet)
John Leguizamo (Val Valenzuela)
Josh Lucas (Ted Minton)
William H. Macy (Frank Levin)
Bryan Cranston (Lankford detektív)
Michaela Conlin (Heidi Sobel)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.