Kilencvenéves az edinburgh-i herceg

Most már lassítani akar egy kicsit munkatempóján Fülöp edinburgh-i herceg, a brit uralkodó férje, aki pénteken töltötte be 90. életévét.

MNO
2011. 06. 10. 15:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajátos – időnként diplomáciai bonyodalmakat kavaró – humoráról, de fáradhatatlan munkabírásáról is közismert herceg a születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban elmondta: a jövőben kevesebb feladatot vállal, mivel ebben a korban „az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg, és általában is – jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt”. Hozzátette: szeretne most már egy kicsit magában ellenni, kevesebb felelősséggel, kevesebb rohangálással, kevesebb felkészüléssel különböző eseményekre. „A memóriám sem a régi… nem jutnak eszembe nevek” – érzékeltette az idő múlásának jeleit az agg herceg.

II. Erzsébet királynő férje – aki negyedszázaddal van túl a hivatalos brit nyugdíjkorhatáron – nyolcszáz jótékonysági és egyéb társadalmi szervezetben játszik aktív szerepet, soknak közülük ő a fővédnöke. Az uralkodói házaspár legkisebb fia, Eduárd herceg a BBC portréműsorában nevetve vonta kétségbe, hogy Fülöp valóban csökkenteni akarná a tempót, mondván: apja „állandóan azt hajtogatja, hogy most már kevesebbet szeretne vállalni, de ennek egyelőre nem sok bizonyítékát láttam”.

Kétségtelen tény, hogy 90 éves korához képest az edinburgh-i herceg kiválóan tartja magát. Szemüveget még senki nem látott az orrán, sétabotot csak díszként tart a kezében, és ifjakat megszégyenítő lendülettel csinál végig olyan fárasztó, többnapos programokat hitvese oldalán, mint például a királynő néhány héttel ezelőtti, történelmi jelentőségű írországi utazása, vagy Barack Obama amerikai elnök pár nappal későbbi londoni látogatása.

Fülöp 64 éve a jelenlegi brit uralkodó férje, és házasságáért nem kevés áldozatot hozott. A herceg ígéretes haditengerészeti karriert volt kénytelen szinte egyik pillanatról a másikra feladni, amikor feleségének édesapja, VI. György király 1952-ben, alig 56 évesen tüdőrákban elhunyt, és Erzsébet hercegnő az Egyesült Királyság uralkodója lett. A királynő férjeként gyakorlatilag semmilyen alkotmányos szerepe nincs, állami ügyiratokba hitvesével ellentétben nem tekinthet bele, és formailag saját feleségének alattvalója, amióta Erzsébet királynő 59 évvel ezelőtt trónra lépett. Mivel nem Fülöp az uralkodó, sem a brit királyi ház, sem saját gyermekei nem az ő nevét viselik.

Szokásos programjait bonyolítja le születésnapján

A dán és görög uralkodóházakból származó, Korfun született herceg – annak fejében, hogy feleségül vehesse az akkor 21 éves Erzsébet hercegnőt – 1947 februárjában hivatalosan lemondott a görög trónra támasztott igényéről, és Mountbatten vezetéknévvel – vagyis a frigyet összehozó nagybácsi nevét felvéve – honosított brit állampolgár lett.

Történelmi források szerint szerette volna, ha felesége megkoronázása után a királyi ház felveszi a Mountbatten vagy az Edinburgh nevet, ám – nem kis bosszúságára – Winston Churchill, II. Erzsébet királynő első kormányfője rábeszélte a fiatal uralkodót a Windsor-ház nevének megtartására.

Fülöp – az angol-brit monarchia történetének leghosszabb ideje „szolgáló” uralkodói hitvese – azonban mindezen lemondások és áldozatok ellenére hat évtizede a királynő és a királyi ház sziklaszilárd támasza, ahogy azt felesége is többször és nyilvánosan hangoztatta. A kifelé mutatott, enyhén szólva is érdes modor és a nemegyszer sértő poénokra hajlamosító humor mögött valójában mély érzésű, a királyi család és a monarchia integritásának megőrzéséért minden áldozatra kész ember rejlik.

Ő volt az például, aki a legidősebb fiú, Károly trónörökös és felesége, Diana egyre hangosabb házassági botrányai közepette pártfogásába vette és személyes hangú levelekkel bátorította a hercegnőt. „Jutalma” az lett, hogy az összeesküvés-elméletek gyártói egyenesen őt vádolták a Diana életét kioltó párizsi autóbaleset „megszervezésével”, ám Fülöp e rendkívül durva, őt gyakorlatilag gyilkossággal gyanúsító teóriákra elegáns távolságtartással nem is reagált.

A pénteki születésnapból nem csinált nagy ügyet, a Buckingham-palota közlése szerint szokásos programját bonyolította. A hivatalos ünnepséget majd vasárnap tartják a windsori kastélyban, de az is csak egy családi ebéd lesz; igaz, annak meglehetősen nagyszabású, mert meghívták Fülöp szinte összes élő rokonát, köztük négy nővérének gyermekeit és unokáit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.