Kiváló a korábbi ellenségek viszonya

Sikertörténetként jellemezte a német–lengyel kapcsolatok normalizálását Lengyelország államfője.

MNO
2011. 06. 17. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bronislaw Komorowski német kollégája, Christian Wulff vendégeként a berlini Humboldt Egyetemen tartott beszédet pénteken abból az alkalomból, hogy a második világháborús múltat végérvényesen lezárva a két ország pontosan húsz évvel ezelőtt, 1991. június 17-én írta alá a német–lengyel jószomszédsági és baráti együttműködési szerződést.

A lengyel államfő úgy értékelte, hogy a lengyel–német megbékélés az új Európa egyik fő alapját jelenti. A két évtizeddel ezelőtt aláírt szerződés érinthetetlennek nevezte a két ország közötti határokat. Németország és Lengyelország kötelezettséget vállalt arra, hogy a jövőbeni esetleges konfliktusokat csakis békés eszközökkel oldják meg. Ugyancsak kötelezettséget vállaltak a Lengyelországban élő német kisebbség, illetve a Németországban élő lengyelek támogatására.

Az elmúlt húsz évben a két ország közötti politikai és gazdasági kapcsolatok folyamatosan erősödtek, Lengyelország Németország egyik legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnere. Noha a politikai kapcsolatok a Kaczynski testvérek kormányzásának idején átmenetileg hűvösebbé váltak, a jelenlegi lengyel kormányfő, Donald Tusk 2007 novemberében történt hatalomra kerülését követően a kétoldalú együttműködés ismét új lendületet kapott. A két ország parlamentjének elnöke a közelmúltban közös nyilatkozatban értékelte úgy, hogy a lengyel–német viszony még soha nem volt olyan jó, mint most.

Évfordulós beszédében Komorowski ennek ellenére felidézte a múltat, emlékeztetve arra, hogy a második világháborúban ötmillió lengyel vesztette életét. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a 20. születésnapját ünneplő jószomszédsági szerződés megteremtette a kiengesztelődés, a megbékélés alapját. Köszönetet mondott azért, hogy Németország támogatta Varsó NATO-, illetve európai uniós csatlakozását, és úgy vélekedett, hogy a két ország ma egyaránt az egyesült Európa támaszát jelenti.

A lengyel államfő előadásában szólt arról, hogy Lengyelország július elsejétől átveszi Magyarországtól az európai uniós elnökségi stafétabotot. Hangsúlyozta, hogy Varsó az elnökségi teendőket nagy kihívásnak és rendkívül fontos feladatnak tekinti. Az elnökségi célkitűzések között az euró stabilizálását és a schengeni rendszer megszilárdítását emelte ki. Fontos lengyel külpolitikai célként említette Varsó, Berlin és Párizs együttműködésének, az úgynevezett weimari háromszögnek az erősítését.

Az évfordulós ünnepségek ezzel nem értek véget. A jövő hét elején ugyanis Varsóban együttes ülést tart a német és a lengyel kormány. A kancellárt valamennyi kulcsfontosságú tárca vezetője elkíséri a lengyel fővárosba, ahol Angela Merkel és Donald Tusk a kétoldalú viszony jövőjéről közös nyilatkozatot ír alá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.