Körmenetek lesznek vasárnap

Úrnapi körmenetet tartanak országszerte vasárnap; ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek a Szent István-bazilikában mutat be ünnepi szentmisét, és vezeti a körmenetet – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata.

MNO
2011. 06. 24. 5:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyház Krisztus testének és vérének főünnepét, vagyis Úrnapját a Szentháromság ünnepét követő vasárnapon tartja. Az ünnepet 1264-ben IV. Orbán pápa terjesztette ki az egész latin egyházra „a hit és a kultusz válaszaként” azokra az eretnek tanításokra, amelyek kétségbe vonták Jézusnak az eucharisztiában (áldozás) való jelenlétét. A szentmise után a keresztény közösség az oltáriszentséget kiviszi a templomból, hogy „a hitnek és a legszentebb eucharisztia iránti tiszteletnek nyilvános tanúságát adja” – írták.

A hívek a körmenetben „Isten népeként” megvallják hitüket Uruknak, a templom körüli szabadtéri oltároknál az oltáriszentséget kiteszik, és az eucharisztiához kapcsolódó evangéliumi szakaszokról elmélkednek. A virágszirmok hintésével, az oltárok díszítésével, a dicsőítő imákkal és énekekkel, valamint a körmenettel arra a titokra hívja fel a hívek és a járókelők figyelmét az egyház, hogy „Jézus Krisztus testét és vérét adta értünk a keresztfán, és az általa alapított eucharisztia szentsége áldozatának emlékezetét mindörökké megőrzi”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.