Különleges állat- és növényfajokat csodálhatunk meg

Új tanösvényt adtak át péntek délelőtt a rendkívül ritka homoktövis újpesti élőhelyén. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) budapesti csoportja a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának segítségével Budapest egyik legjelentősebb helyi védettségű területén, a Megyeri-híd pesti hídfőjének közelében alakította ki az 500 méteres tanösvényt.

MNO
2011. 06. 03. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az értékes homokgyepek összesen huszonkét védett növényfajnak adnak otthont, melyből a védett homoktövis cserje vadon csak ezen az egy helyen él Magyarországon. Rajta kívül további két, fokozottan védett növény, valamint számtalan gerinctelen és gerinces állatfaj is megtalálható a területen – olvasható a zöldszervezet közleményében.

Mint Bajor Zoltán, az MME újonnan megválasztott elnöke elmondta, a sas-hegyi és a tétényi-fennsíkbeli után ez a harmadik tanösvény Budapesten. „Számos további helyszín megérdemelne tanösvényt, így például Óbudán a róka-hegyi kőbánya, a II. kerületi Ferenc-hegy és Apáthy-szikla, vagy épp a XII. kerületi Kissvábhegy” – sorolta.

Bajor Zoltán szerint az újpesti homoktövis természetvédelmi terület 1974 óta védett, hathektáros területét 1999-ben 24,5 hektárosra bővítették. Ekkorra azonban már tájidegen fajok ütötték fel a fejüket sok helyen, ezért az MME 2006 óta élőhely-kezelési munkát végez itt. Ma négy részből áll, ezek közül a középső, legnagyobb részen alakították ki a tanösvényt, melynek mentén öt nagy tábla ismerteti fotók és szöveg segítségével a terület változatos flóráját és faunáját. Az állatok közül megtalálható itt az őz, a róka, a borz, az egerészölyv, különböző pinty- és fecskefélék, számos hüllő-, pók- és lepkefaj, a Duna közelsége miatt pedig a vízisikló.

„A természetjárás ma sajnos egyáltalán nem népszerű a budapestiek körében, annak ellenére, hogy Európa egyik legtermészetközelibb és fajgazdagabb nagyvárosában élnek, mely több ezer hektárnyi védett területtel büszkélkedhet. Az újpesti homoktövis természetvédelmi terület esetében többek között az veti vissza a látogatottságot, hogy gyorsforgalmi utak között fekszik. A kerület iskoláiban ugyanakkor igyekszünk népszerűsíteni a helyet, és egyre több önkéntes vesz részt az élőhely-kezelési programunkban” – mondta Bajor Zoltán.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.