Mádl Ferencre emlékeztek hétfőn a parlamentben + Képriport

Mádl Ferenc néhai államfőre emlékeztek az Országgyűlés tagjai a parlament hétfői ülésén. Képviselői esküt tett Jámbor Nándor (Jobbik), majd a nemzeti összetartozás napjáról, a vidékfejlesztési stratégiáról, a kormány gazdaságpolitikájáról, a magyar hősök napjáról, valamint az ENSZ különmegbízottjának múlt heti magyarországi látogatásáról esett szó a napirend előtti felszólalások során.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/789079" target="_blank">• Hívószó az esélyegyenlőség és a versenyképesség</a></strong> <br /><a href="http://mno.hu/portal/789017" target="_blank"><strong>• A Magyar Villamos Művek feladata lesz a gáztőzsde létrehozása</strong></a>

MNO
2011. 06. 06. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mádl Ferenc néhai államfő tudósként és politikusként is egész élete során a nemzetet szolgálta – mondta megemlékező beszédében az Országgyűlés elnöke. Kövér László a május 29-én elhunyt egykori köztársasági elnök érdemeinek sorában emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés 2000. június 6-án választotta a Magyar Köztársaság elnökévé Mádl Ferencet, aki 2005 után, hivatali idejének lejártával is aktív figyelemmel követte a politikai eseményeket. „Mádl Ferencet nem csak azért tartják világszerte európai politikusnak, mert hivatali ideje alatt lett hazánk az Európai Unió tagja. Őt már évtizedekkel korábban megérintette az egységes Európa eszméje” – emlékezett vissza a jogtudós és politikus pályájára Kövér László, hozzátéve: Mádl Ferenc halála minden demokratikusan gondolkodó politikus számára nagy veszteség.

Jámbor letette az esküt

Mandátumának igazolását követően az Országgyűlés ülésén tett képviselői esküt Jámbor Nándor (Jobbik). A parlament létszáma ezzel 385-re emelkedett, az autóbalesetben elhunyt Arnóth Sándor (Fidesz) helye egyelőre betöltetlen.

Navracsics inkább hisz Blaskónak

Vona Gábor (Jobbik) utalva a nemzeti összetartozás napjára azt mondta: a kormányzati kommunikációval ellentétben szerinte nincs mit ünnepelni, gyászolni azonban lenne mit. Hozzátette, az uniós magyar elnökség számos fontos kérdésben nem ért el eredményt, például továbbra is érvényben vannak a Benes-dekrétumok. A képviselő kifogásolta azt is, hogy továbbra is Alföldi Róbert vezeti a budapesti Nemzeti Színházat, akinek „drámapedagógiai öngyógyításához” a politika is asszisztál. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt mondta: az előző ciklusokban a Fidesz volt az, amely a Trianon által okozott sebek begyógyításáért küzdött. „Önöknek azonban a Magyarországon belüli összetartozás sem tetszik, igyekeznek mindenhova határvonalat húzni, ahova csak lehet” – fogalmazott a politikus. Navracsics Tibor Alföldi Róbert ügyével kapcsolatban azt mondta: ebben a kérdésben sokkal inkább hisz Blaskó Péter Kossuth-díjas művésznek, aki támogatja a Nemzeti Színház igazgatóját, mint Novák Előd jobbikos képviselőnek.

Kirabolták az agráriumot

Szabó Rebeka (LMP) a vidékfejlesztési stratégiával kapcsolatban azt kifogásolta, hogy a kormány számos intézkedésének eredményeként folytatódott a vidék erőforrásainak apasztása. Hozzátette: a GDP-fetisizált politika helyett a helyi gazdaság részvételén alapuló, közösségi logikájú fejlesztésekre van szükség. Ángyán József államtitkár hangsúlyozta: a kormány abba az irányba halad, amelyről Szabó Rebeka is beszélt. Valóban fontos a kis- és közepes gazdaságok támogatása – mondta, hozzátéve: a kormány egy évvel ezelőtt egy kirabolt, végveszélybe sodort agrárium koordinálását vette át.

Cséfalvay 12 pontja

Szekeres Imre (MSZP) a kormány gazdaságpolitikáját bírálva olyan kormányzati intézkedéseket sorolt, amelyek szerinte bár kevesek meggazdagodását eredményezik, sokak elszegényedését okozzák. Ezek között említette az adóváltoztatásokat, amelyekről azt mondta: az emberek 80 százaléka számára adóemelést jelentettek. A kormány tagjai felelőtlenül költik el a megtakarításokat, ezzel a saját maguk által teremtett költségvetési hiányt akarják betömni – értékelt. Cséfalvay Zoltán államtitkár tizenkét, a gazdaság jobbítását célzó kormányzati intézkedést sorolt fel, a többi közt a különadók bevezetését, az adóreformot, a nyugdíjreformot és a Széll Kálmán-tervet. Ezek eredményei között említette a GDP-arányos államháztartási hiány 4,2 százalékra csökkentését.

Az évtizedes károkat nem lehet hirtelen megszüntetni

Varga István (Fidesz) emlékeztetett arra, hogy a parlament elnöke egy hete leleplezte az eredeti helyére visszahelyezett, az 1910–1918-as Ház I. világháborúban hősi halált halt tagjainak és tisztségviselőinek emlékére készült emléktáblát. A politikus reményét fejezte ki, hogy a jövőben más, a II. világháború után eltávolított hősi emlékmű visszakerülhet eredeti helyére. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt hét végén 582 határon túli magyar tette le az állampolgársági esküjét. Hende Csaba honvédelmi miniszter válaszában azt mondta, hogy a több évtized alatt tudatosan okozott károkat nem lehet hirtelen megszüntetni. A politikus örömmel vette, hogy a parlament elnöke az emléktábla visszahelyezésének ügye mellé állt.

Lukács Tamás (KDNP), az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke azt kifogásolta, hogy a testület múlt heti ülésén, amelyet civil szervezetek képviselőinek, valamint az ENSZ különmegbízottjának részvételével tartottak médiaügyekről, a raportőr olyan szervezeteket akart meghívni, akik szerinte hozzájárulnak a véleménymonopóliumok kialakításához.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.