Marx „embereit” egyelőre nem lehet megtörni

Az elmúlt hetekben újra megélénkült a FARC, vagyis a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők marxista lázadószervezet tevékenysége. A csoport többek között kábítószer-kereskedelemből, emberrablásokból tartja fenn magát, néha élő pajzsként használva túszait katonai akciói során.

Wunderli László
2011. 06. 11. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1950-es évek felfordulásaiból, a liberálisok és a konzervatív erők közötti harcokból nőtt ki a FARC: a Kolumbiai Kommunista Párt alakította meg 1964-ben, hogy megvédjék azokat a vidéki területeket, amelyek akkor még a kommunisták irányítása alatt álltak. Ez a szervezet Kolumbia legrégebbi, legnagyobb, legütőképesebb és legjobban felszerelt marxista felkelőcsapata. A FARC katonai elvek szerint szerveződött fegyveres csoport, amely számos városi fronttal is rendelkezik. A lázadószervezetet egy úgynevezett titkárság irányítja.

Bombázás, gyilkosság, drogkereskedelem, emberrablás, kínzás, eltérítés, gerilla- és konvencionális katonai akció a kolumbiai politika katonai és gazdasági célpontjai ellen – körülbelül így írható le a FARC tevékenységi köre. A dél- és közép-amerikai illegális csoportokra oly jellemzően a külföldi állampolgárok elrablása is a szervezet „profiljába vág”, és ezekért a túszokért később váltságdíjat követelnek. A FARC-nak jól ismert kapcsolatai vannak a drogkereskedelemben is, és kolumbiai információk szerint kétmillió dolláros bevételre tesznek szert naponta kábítószer-forgalmazásból.

Sarcot vetnek ki

A FARC irányítása alatt álló biztonsági menedék Kolumbia két legnagyobb kokatermesztő vidéke között helyezkedik el, ám mégsem ezt tartják a legnagyobb területnek, ahol kokát termesztenek vagy kábítószer-kereskedelem zajlik. Számos FARC-egység Dél-Kolumbiában jelentős bevételre tesz szert mind a legális, mind az illegális üzletekre – beleértve a drogkereskedelmet – kivetett sarcukból. Néhány lázadóegység bevételi forrása nemcsak ez a sarc (vagy „adó”), hanem a laborok őrzéséért befolyt összegek is, ugyanis pénzért vagy fegyverekért cserébe a felkelők védelmezik a kokainlaboratóriumokat Kolumbia déli részén. Néhány FARC- és ELN- (Nemzeti Felszabadítási Hadsereg, az ország második legnagyobb lázadócsoportja) egység függetlenül vesz részt a kokainlaboratóriumok működésében; míg más FARC-egységről Dél-Kolumbiában tudják, hogy közvetlenül is részt vesz a drogkereskedelemben és a helyi kokainpiac ellenőrzésében.

Kolumbia kormánya 2010. szeptember 23-án bejelentette, hogy megölték Manuel Julio Suarez Rojast, ismertebb nevén „el Mono Jojoy”-t, és a FARC helyettes parancsnokát is. Mono Jojoy volt a FARC legfőbb katonai vezetője és a terroristacsoport legmagasabb rangú tagja, akit likvidáltak Raul Reyes 2008-as halála óta. El Mono Jojoy halála volt a legnagyobb csapás, ami története során a FARC-ot érte. A vezetőt azzal vádolták, hogy részt vett számtalan terrorista akcióban, többek között két amerikai misszionárius meggyilkolásában, még 1995-ben. Ennek az akciónak az eredménye jól bizonyította a kolumbiai fegyveres erők professzionalizmusát, a folyamatos kétoldalú együttműködés hatékonyságát Kolumbia és szomszédjai között, hogy megelőző csapást tudjanak mérni a FARC-ra.

A kormány katonai és rendőrségi akcióinak eredményeként, a FARC ereje 2010-ben lecsökkent nagyjából 8000 tagra – 16 ezerről indult 2001-ben. Viszont 2008 után csökkent a kormányerők hatékonysága, és a FARC leszerelése alacsonyabb volt 2009-ben (2128), mint egy évvel korábban (3027).

Az IRA is partner

A FARC tevékenysége nem korlátozódik kizárólag Kolumbiára, néhány esemény helyszínéül – kínzás, emberrablás, logisztika – Venezuela, Panama és Ecuador is szolgált már. Sőt, a szervezet komoly külföldi kapcsolatokkal is rendelkezik.

Kuba némi orvosi ellátást és politikai konzultációt nyújt a csoportnak, robbanóanyag kezelésével kapcsolatos képzést a FARC számára az IRA szolgáltat, valamint valószínűleg más, külföldi székhelyű terroristák – a kolumbiaiak sejtése szerint kubaiak, irániak, az ETA tagjai (baszk terrorista csoport) –, és ez a segítség és szaktudás jelentősen megnövelte a FARC profizmusát a városi terrorizmusban.

Az IRA-nak jól megalapozott kapcsolatai vannak a FARC narkóterroristáival Kolumbiában legalább 1998 óta. Jelenleg az IRA robbanóanyag-kezelésére vonatkozó segítségének köszönhetően még hatékonyabb robbantásos támadásokat intézett a csoport a kolumbiai városi infrastruktúra, például hidak, energiavezetékek, víztározók és más létesítmények ellen.

2001. augusztus 11-én az IRA két tagját és a Sinn Fein képviselőjét (a Sinn Fein az IRA politikai szárnya) letartóztatták a kolumbiai hatóságok a bogotai El Dorado reptéren, miközben elhagyták a FARC irányítása alatt álló dél-kolumbiai területet. A három férfinál hamis útlevelek voltak, a ruhájukon és a csomagjaikban robbanószer nyomait találták. A férfiak állításuk szerint azért voltak Kolumbiában, hogy szemmel tartsák a folyamatban lévő béketörekvéseket Andreas Pastrana elnök kormánya és a lázadócsoportok között. Később, 2002 februárjában mindhármuk ellen hivatalosan is vádat emeltek, amely szerint a FARC-terroristáknak nyújtottak robbanóanyagokkal kapcsolatos képzést és hamis útleveleket használtak, hogy elrejtsék valós kilétüket, amíg Kolumbiában tartózkodtak. Mindhármukat 17 évre ítélték, de a fellebbezés után óvadék ellenében szabadlábra helyezték őket, és kihasználva az adódó lehetőséget, el tudtak menekülni Kolumbiából az igazságszolgáltatás elől.

Nyitott határok

A brüsszeli nemzetközi kríziscsoport szerint a kolumbiai biztonságpolitika egyik gyenge pontja védtelen és nyitott határai, és ezt ki is használja a lázadószervezet. A FARC számos alkalommal használt biztonsági menedékeket Ecuadorban és Venezuelában, többek között az ország zord földrajzi adottságai miatt. Brazília és Peru komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy megelőzze azt, hogy a FARC az ő területeikre terjeszkedjen tovább. Hugo Chávez nemzetközileg kampányolt, hogy a FARC-ot „hadviselőkként” tartsák számon.

A FARC a fegyvereit és lőszereit számtalan forrásból szerzi, amelyek között szerepelnek a regionális feketepiaci árusok és a kormányzati hadsereg tagjaitól lopott darabok is. A helyi feketepiac a FARC számára viszonylag kis kockázattal jár; megfelelő forrása kisebb fegyvereknek és lőszereknek, és ráadásul ezt nehéz betiltani – a problémát súlyosbítja a lázadószervezet által használt számtalan beszerzési csatorna. A FARC az elmúlt három évtized alatt a katonai fegyvereket és a lőszereket Kolumbia szomszédos országaiból és Közép-Amerikából szerezte be, ahol a hidegháború időszakából visszamaradt fegyverek elérhetők voltak a feketepiacon, és jól kiépített csempészeti útvonalak és kapcsolati hálók álltak rendelkezésre. Számos regionális piac fegyverkereskedője szintén benne van a drogkereskedelemben, így hajlandók elfogadni drogot is a fegyverekért cserébe.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel az idők során nemcsak a kormánycsapatok, hanem más szervezetek is szembekerültek. Az 1980-as években a marxista gerillákkal folytatott harcok során számos szélsőjobboldali félkatonai milícia szerveződött Kolumbiában. A 2003 és 2006 között feloszlatott Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) fegyveresei civilek ezreit gyilkolták meg. Félkatonai szervezetek tagjai legalább 4389 eltűnt esetében vallották be a bíróságon érintettségüket. Mindezek és a kolumbiai kormány erőfeszítése ellenére a FARC még mindig működik, rengeteg túszt tart fogva és az elmúlt évtizedben történt meggyengülése után is fontos alkotóeleme a dél-amerikai ország életének.

(globalsecurity.org, news.bbc.co.uk, fas.org, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.