Még ehetetlenek is a földközi-tengeri medúzák

A spanyol ABC környezetvédelmi rovata a Földközi-tenger medúzáinak problémájával foglalkozott. A keleti országoknak – Kínának, Japánnak – egyszerűbb a dolguk, mert ha a kelleténél jobban elszaporodnak, egyszerűen megeszik őket. De a felmelegedett vizű Földközi-tenger egyre zavaróbb és szapora vendégeinek testét 99 százalékban víz alkotja, és a vegyi összetételük miatt még takarmánynak se ajánlják.

2011. 06. 03. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sergio Rossi, a spanyol Tudományos Kutatások Legfelsőbb Tanácsának (CSIC) egyik munkatársa nemrég publikálta könyvét a kérdésről A kék bolygó, a kihaló világegyetem címmel. Szerinte is arra utal a medúzák nagy száma, hogy romlik az óceánok és a tengerek állapota részben a túlzásba vitt halászat, részben a tengerpartok brutális mértékű beépítése miatt. A medúzák természetes ellenségei az emberek gyomrában végzik, eközben a medúzák megeszik a nagyobb halak lárváit, és még jobban szaporodnak. Egyelőre öt medúzafajta terjed Spanyolországban, de a valenciai közösséghez tartozó Alicante provinciában Denia partjai közelében megint megjelent a zacskómedúzák új és veszélyes fajtája, a Carybdea marsupialis.

Rossi megkongatta a vészharangot, és figyelmeztette a spanyol idegenforgalom vezető beosztású illetékeseit, hogy néhány nem túl etikus utazásszervező már általuk kiválogatott, és az érintettekkel való egyeztetés nélkül terjesztett brosúrákban figyelmezteti a Horvátországba, Korzikára, Szardíniára vagy Spanyolországba készülő utazókat, hol kell számítaniuk a medúzákra.

(Abc.es)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.