Meg kell ismerni, hogy hasonló borzalmak ne fordulhassanak elő

Az EU-országok igazságügyi miniszterei pénteki luxembourgi tanácskozásukon – magyar–lengyel–litván kezdeményezésre – közös állásfoglalásban emlékeztek meg a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozatairól.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/789996" target="_blank"><strong>• Közös állásfoglalásban emlékeznének meg az áldozatokról</strong></a>

MNO
2011. 06. 10. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar elnökség alatti utolsó uniós igazságügyi tanácsülésen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter elnökölt. A tárca értékelése szerint az Európai Unió ezzel az állásfoglalással „történelmi lépést tett a közös európai múlt tudatának és a kollektív emlékezetnek az erősítéséért”. „A magyar uniós elnökség vallja, hogy az önkényuralmi rendszerek bűntetteinek elítélése, illetve a méltó megemlékezés a totalitárius rezsimek áldozataira összeurópai feladat. Az európai totalitárius rendszerek – ideértve a kommunista és nemzetiszocialista diktatúrát is – Európa közös történelmének részét képezik. Elengedhetetlen, hogy az egyes tagállamok polgárai megismerjék a más országok által átélt tragédiát, azért is, hogy hasonló borzalmakat soha többé ne lehessen elkövetni” – olvasható a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóközleményében.

Az elfogadott dokumentum emlékeztet a totalitárius rezsimek áldozatainak augusztus 23-i emléknapjára, a Molotov–Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulójára. Egyúttal felkéri a tagállamokat, hogy vizsgálják meg, saját országuk történelmének és sajátosságainak fényében milyen módon történjen a megemlékezés. Ösztönzi a tagállamokat és az Európai Bizottságot, hogy indítsanak, illetve támogassanak minden olyan kezdeményezést – programokat, kutatási projekteket, konferenciákat, egyes művészeti alkotások létrejöttét –, amelyeknek célja megismertetni a közvéleménnyel Európa múltjának totalitárius időszakait. Felkéri az uniós végrehajtó testületet arra, vizsgálja meg, miként lehetne elősegíteni, hogy a keleti partnerség kedvezményezettjei és Oroszország is részt vehessen az erre irányuló programokban.

Más országban is lehetne nyomozni

A miniszteri tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón Navracsics Tibor beszámolt arról, hogy elfogadták a számítógépes bűncselekményekkel kapcsolatban tervezett uniós szabályozás „általános megközelítéséről” szóló dokumentumot. Az európai nyomozati parancsról szóló előterjesztés ügyében is előrelépés történt, és „többé-kevésbé” egyetértésre jutottak az általános szempontokat illetően. A szabályozás lehetővé tenné, hogy az egyik EU-tagállam meghatározott esetben egy másik EU-tagállamban végeztessen el nyomozati cselekményt. Vitatott egyelőre a nyomozásmegtagadás lehetséges okainak listája, illetve a költségviselés kérdése.

Annak érdekében, hogy a bűncselekmények áldozatai az eddigieknél jobb védelemben részesüljenek, a miniszterek megállapodtak annak a munkának az ütemtervében, amely az egyes nemzeti szabályozások gyenge pontjainak feltérképezésére irányul – közölte Navracsics Tibor.

A sajtótájékoztatón Viviane Reding igazságügyi EU-biztos elmondta, hogy az európai öröklési rendről szóló tervezet ügyében áttörés következett be ezen a tanácskozáson: egyetértésre jutottak abban, hogy a különböző nemzeti állampolgárságú EU-polgárok, illetve a nem az állampolgárságuk szerinti államban lakó EU-polgárok hagyatéki ügyeiben az alkalmazandó jogot és az eljáró hatóságot alapértelmezés szerint a lakóhely alapján kell meghatározni, de a külföldön lakó örökhagyó számára előre biztosítani kell a választási lehetőséget az állampolgárság, illetve a lakóhely szerinti EU-állam joga és hatósága között.

Reding kitért arra, hogy az EU-tagországok jelentős részében az unió által szabott határidő letelte ellenére még nem él az eltűnt gyerekek ügyében forródrótos információs lehetőséget megteremtő 116-000-s telefonszám. Kilátásba helyezte, hogy jogsértési eljárást kezdeményez az ez ügyben továbbra is tétlen tagállamok ellen. Az igazságügyi miniszterek úgy döntöttek, hogy a jövőben az Európai Unió Hivatalos Lapjának az interneten ingyen elérhető változata is hiteles jogforrás lesz, a költséges papíralapú kiadvány mellett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.