Még többen vannak, mint a válság előtt

260 millió fontba kerül Nagy-Britanniának a líbiai beavatkozás hathavi fenntartása – írja a The Financial Times. A gazdagok gazdagabbak, ráadásul többen is vannak, mint a válság kitörése előtt – írja a The Guardian friss felmérések adataira hivatkozva.

2011. 06. 23. 18:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Financial Times (www.ft.com)

260 millió fontba kerül Nagy-Britanniának a líbiai beavatkozás hathavi fenntartása – írja a The Financial Times. George Osbourne pénzügyminiszter kezdetben „néhány tízmillióról” beszélt, most azonban úgy nyilatkozott, a precíziós fegyverek alkalmazása ennél jóval többe kerül. A csaknem 80 milliárd forintnak megfelelő összegből 120 millió fontot a repülőgépek, hadihajók és tengeralattjárók üzemben tartására, a fennmaradó 140 milliót pedig az elhasznált lőszer és bombák pótlására költik.

A kormány illetékesei nyomatékosan kijelentették, a pénz a kincstár erre a célra félretett tartalékából kerül kifizetésre, így az ország működtetését, a költségvetést semmilyen módon nem befolyásolja. Ugyanakkor nehéz nem észrevenni, hogy a pénzügyminiszter által előzetesen ígért összeg a többszörösére emelkedett. Liam Fox védelmi miniszter szerint ennek a konfliktus jellege az oka. „Figyelembe kell venni, hogy drága, precíziós fegyvereket használunk, hogy megkíméljük a líbiai lakosságot, és minimalizáljuk a veszteségeiket – magyarázta. – Ez efféle elővigyázatosságnak nyilvánvalóan mindig meglesz az ára.”

Jim Murphy munkáspárti politikus azonban szeretné tudni, egészen pontosan milyen hatása is lesz az újabb háborúnak. „Szeretnénk, ha a kormány közölné, milyen teherrel és megerőltetéssel jár a kampány a védelmi költségvetésre, és azt is, hogy veszélybe kerülhetnek-e jelenleg is álló kötelezettségeink az elhúzódó beavatkozás miatt” – fogalmazott az árnyék-hadügyminiszter.

Néhány nappal ezelőtt Sir Simon Bryant, a légierő parancsnoka figyelmeztette a politikusokat, az észak-afrikai hadműveleteket a hadsereg csak komoly erőfeszítés árán lesz képes hosszabb ideig folytatni. Ehhez a véleményhez csatlakozott most James Arbuthnot, a hadügyi bizottság tory elnöke is: „Észre kell vennünk, mennyire megterhelő ez és az afganisztáni szerepvállalás egyszerre a katonaság számára” – szögezte le.

The Guardian (guardian.co.uk)

A gazdagok gazdagabbak, ráadásul többen is vannak, mint a válság kitörése előtt – írja a The Guardian friss felmérések adataira hivatkozva. A gazdasági válság továbbra sem múlt el, sőt egyesek a görög problémáktól félve újabb hullámtól tartanak, az egymillió dollár felett keresők azonban már kikászálódtak a „gödörből”: átlagosan 10 százalékkal több pénzük van, mint 2007-ben.

A Merrill Lynch és Capgemini elemzőcégek kimutatásából kiderül, már majdnem 11 millió „jelentős vagyonnal rendelkező személy” található a földön: ebbe az exkluzív klubba azok a személyek kerülhetnek be, akik legalább egymillió dollár szabadon felhasználható pénzzel rendelkeznek. A dollármilliomosok összesített vagyona most 42 billió dollár (mintegy 8000 billió, 8 000 000 milliárd forint) körül mozog, mely majdnem 10 százalékos emelkedés a 2007-es 40 billióhoz képest.

A gazdagok leggazdagabbjai még ennél is többel gazdagodtak. A szupervagyonosok (30 millió dollár felett) összesen 15 billió felett rendelkezhetnek, mely 11,5 százalékos növekedés a válság előtti arányokhoz képest. A csoport tagsága 10 százalékkal, 103 ezer főre növekedett. A 30 millió felettiek kevesebb mint egy százalékát teszik ki a dollármilliomosoknak, összvagyonuk 36 százaléka azonban az övék.

A világ vagyonának nagy része mindössze három országban koncentrálódik: a dollármilliomosok több mint fele az USA, Japán vagy Németország állampolgára. Az utóbbi idők igazi nyertese azonban a Távol-Kelet: a régió, nyilvánvalóan Kína és India sikere által hajtva, a történelem során először legyőzte Európát a vagyonosok versenyében, és már Amerikát fenyegeti, ahol csupán 9 százalékkal nőtt a gazdagok által birtokolt pénzösszeg, míg Ázsia keletebbi felén ez az arány 14 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.