Meghajol a miniszter

Görögország teljes mértékben elkötelezett az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott mentőcsomagban szereplő célok teljesítése mellett – mondta Evangélosz Venizelosz, Görögország pénteken kinevezett pénzügyminisztere az euroövezeti pénzügyminiszterek luxemburgi találkozója előtt, vasárnap.

MNO
2011. 06. 19. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezrek tüntettek az athéni parlament előtt immár negyedik vasárnap a megszorító intézkedések ellen. Fütyülve, görög zászlókat lobogtatva, „Tolvaj” kiáltásokkal gyűltek össze a tüntetők a parlament előtt, ahol néhány órával korábban Jeórjiosz Papandreu kormányfő bizalmi szavazást kért az átalakított kormányának. A bizalmi szavazást kedd este tartja a görög törvényhozás.


A miniszter érkezésekor újságíróknak úgy nyilatkozott: „Ez kiváló alkalom, hogy megismételjem a görög kormány erős elkötelezettségét és a görög nép erős akaratát, hogy végrehajtsuk a programot. Képesek vagyunk elérni a célunkat a görög emberek erőfeszítéseinek, valamint partnereink együttműködésének és támogatásának köszönhetően”.

Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök pénteken jelentett be jelentős átalakításokat a kormányában. Pénzügyminiszterré és kormányfőhelyettessé az addigi védelmi minisztert, Evangélosz Venizeloszt nevezte ki. Venizelosz kinevezése a szakértők szerint csak a második legjobb választás, de Papandreunak nem sikerült meggyőznie a feladat vállalásáról a másik jelöltet, Lukasz Papademoszt, az Európai Központi Bank egykori alelnökét. Jeórjiosz Papakonsztantinu korábbi pénzügyminisztert környezetvédelmi miniszternek nevezte ki a miniszterelnök. „Venizelosz politikailag nagyon erős, és ez jót tehet a pénzügyi konszolidációt célzó intézkedések megvalósításának, még annak ellenére is, hogy nincs múltja a pénzügyek terén” – fejtette ki az átalakítást értékelő Alekszander Kirtszisz gazdasági elemző pénteken.

Hétfőn tárgyalnak a hitelcsomagról

Legkorábban hétfőn döntenek az euroövezeti országok pénzügyminiszterei (Eurogroup) arról, hogy az Európai Unió folyósítja az újabb sokmilliárdos hitelrészletet a súlyos adósságproblémával küzdő Görögországnak vasárnap esti miniszteri nyilatkozatok szerint. Az Eurogroup a huszonhét EU-tagállam pénzügyminiszteri találkozójának előestéjén ült össze munkavacsorára Luxembourgban. A találkozó hétfő délelőtt is folytatódik. A téma a következő hitelrészlet mellett egy újabb, többéves hitelcsomag összeállítása Görögország számára, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a tavaly indított – hároméves – 110 milliárd eurós első csomag hosszabb távon nem lesz elegendő ahhoz, hogy a súlyos költségvetési gondokkal küzdő ország talpra álljon.

A minisztereknek a mostani két nap során határozniuk kellene a 110 milliárdból most esedékes 12 milliárd eurós részlet folyósításáról, mert Athénnak már július elején hozzá kellene jutnia a támogatáshoz. A hitelrészletből az unióra (elsősorban az euroövezeti országokra) 8,7 milliárd euró esik, a közös program másik résztvevője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 3,3 milliárd eurót tesz hozzá.

Görögországnak az uniós partnerek és főleg a nemzetközi pénzügyi piacok meggyőzéséhez szigorú konszolidációs programot kell teljesítenie, amivel bebizonyíthatja, hogy a nemzetközi segítséggel képes úrrá lenni nehéz pénzügyi gondjain. Az uniós találkozók fő hangsúlya azonban egyöntetű vélemények szerint immár a következő, 2012 utáni hitelcsomagon van. Ezzel kapcsolatban a fő vitapont a tagországok között, hogy milyen módon és mértékben történjen a magánhitelezők bevonása a programba. Egyes tagállamok, köztük a legnagyobb súllyal bíró Németország ragaszkodik ahhoz, hogy – mint Wolfgang Scha:uble pénzügyminiszter vasárnap fogalmazott – az új csomaggal járó kockázatokat már ne csak az adófizetők pénzéből viseljék. Mások véleménye szerint azonban a magánszektor bevonása tovább növeli a veszélyt, hogy Athént fizetésképtelennek minősítik.

Az euroövezeti találkozó hétfő délután a teljes EU pénzügyminiszteri ülésével folytatódik. Azon téma lesz az Európai Parlament és az uniós tagországok kormányait képviselő Tanács közti egyeztetés állása az EU-tagországok közti gazdasági koordinációt erősítő, újabb válságokat megelőzni vagy könnyebben kezelni képes szabályozásról. Hat konkrét jogszabályról van szó, amelyek megalkotása a hónap végén lejáró magyar EU-elnökség egyik legfontosabb célkitűzése volt. Foglalkoznak a miniszterek a szintén a feljavított uniós koordináció részeként a tagállamok számára készített, úgynevezett országspecifikus ajánlásokkal is. Ezeknek a tervezetét az Európai Bizottság készítette el a hónap elején, és bár számos tagállam egy-egy neki szóló felvetéssel nem ért egyet, a miniszteri tanács várhatóan jóváhagyja az ajánlásokat, amelyekre még a tagországok állam- és kormányfői is kitérnek csütörtöki és pénteki brüsszeli találkozójukon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.