Mi az ára annak, hogy a spanyolok Európa- és világbajnokok?

A spanyol első osztály – a Primera División – néhány vagy olykor összes csapatának játékosai időről időre megunják a késedelmes fizetéseket, és sztrájkkal fenyegetőznek, de a felek végül mindig meg tudtak egyezni. Viszont az élvonal csapatainak 2009–2010-es teljes adósságállománya – 3429,2 milliárd euró – akkor is mellbevágó összeg, ha a jelentésből kiderült, hogy a Premier League csapatai „valamivel” több, 4,5 milliárd eurós tartozást halmoztak föl.

2011. 06. 22. 12:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cinco Días gazdasági napilap jóval a szeptemberre tervezett újabb játékostiltakozás előtt közölte José María Gay de Liébana, az egyik barcelonai egyetem tanárának tanulmányát, amelyben a Primera División kiadásaival is foglalkozott. Gay de Liébana röviden csődhöz közelinek jellemezte a brit bajnokság helyzetét. Számításai szerint 3429,2 millió euró a spanyol élvonal csapatainak összes tartozása – a másodosztály adóssága nélkül. Minden 100 euróból csak hetet teremtenek elő saját bevételből, a többi külső forrásból származik vagy hitel.

A Real Madrid és a Barcelona adósodott el a legjobban – 660, illetve 548,6 millió euróval –, de ők azért engedhetik meg maguknak ezt a fényűzést, mert a világ legnagyobb klubjai közé számítanak. Utánuk a Valencia és az Atlético Madrid következik – 470,6, illetve 452 millió euróval –, bár az előbbi úgy tette kezelhetővé ezt a hatalmas terhet, hogy eladta értékes játékosait. A húszból ez a négy csapat halmozta föl az összes adósság 62 százalékát. Három klub helyzete már jóval aggasztóbb: a Mallorca tavaly nyáron folyamodott a csődeljáráshoz, a Zaragoza pedig az idén, a Racingot meg tavaly ősszel vásárolta meg egy rejtélyes indiai figura, aki ellen már fel is lázadt csapat és vezetőség egyaránt.

A jelentés többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy tarthatatlan a fociüzlet jelenlegi fizetési modellje. Az egyik tarthatatlan tény, hogy a csapatok továbbra sem rendelkeznek megfelelő saját bevételi forrással, ezért a klubcsapatok kiadásai aránytalanul nagyok. (Holott húsz éve még arra hivatkozva szervezték meg a sportrészvénytársaságokat egész Európában, hogy így majd meg lehet előzni az akkor is nagyarányú eladósodást és pénzpazarlást. Az eltelt húsz év éppen az ellenkezőjét bizonyítja – a szerk.)

A tévéközvetítési jogok a mostani aránytalanságok másik fő okozói, mivel a Barca és a Real Madrid kapja ezen összegek 52 százalékát, a többi klub pedig eladósodik, hogy ne kelljen lemondania sportcéljairól. A Cinco Días és az As ezért kedden közölte, hogy a spanyol hivatásos liga javasolni fogja az ellenőrző bizottság létrehozását, amely az egyes klubok kiadásait hivatott ellenőrizni egyfajta pénzügyi fair play szellemében.

Van még egy tétel, amelyről még a jelentés sem tudott érdemben beszámolni, ez pedig az államnak szóló tartozások helyzete. 2008-ból származik az utolsó ilyen adat, amikor a csapatok 607 millió euróval tartoztak. Gay de Liébana hangsúlyozta, hogy a klubok többsége nem számolja el a köztartozásokat a könyvelésben. Némelyik klub meg a pénzügyi tárca pedig megegyezik egymással, és ilyenkor az érintett csapat részletekben rója le kötelezettségeit.

(cincodias.com – Spanyolország)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.