Milliókat érő ügyekkel találták magukat szembe + Videó

Inkasszóval emelhetik le több Győr környéki település számlájáról a regionális hulladéklerakó-beruházás hiteltörlesztésének összegét, ha a falvak továbbra sem akarják kifizetni a rájuk eső önrészt. Az önkormányzatok vitatják a fizetendő összeg mértékét, szerintük olyan pénzt követelnek rajtuk, amiről a szerződés aláírásakor nem volt szó. Több község akár fizetésképtelenné is válhat inkasszó esetén, de akkor is, ha hitelt kell felvenniük az önrész kifizetéséhez.

MNO
2011. 06. 12. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a HírTV felvételét!


Nagyszentjános polgármestere a nagytérségi hulladékgazdálkodási projektből rájuk eső, az alapító okiratban szereplő 10 millió forint megfizetését nem vitatja, de elfogadhatatlannak tartja, hogy a beruházás közben megnövekedett költségek önrészét is ki akarják velük utólag fizettetni, ami további 21,8 millió forintot jelentene. Friderics Cecília szerint a terheket át kellene hárítaniuk a lakosságra, holott az év eleje óta már azok is többet fizetnek a hulladék elszállításáért, akiknek alig képződik szemete. „Megpróbáljuk nekik elmagyarázni, hogy itt létrejött egy környezettudatos szemléletmódot támogató rendszer. Próbálják megértetni, hogy ők is csak-csak használják ezeket a hulladékszigeteket. A rendszerben további áremelés már beláthatatlan következményekkel jár, főleg az idős, szegény emberek számára, akiknek az 500 forint is nagyon sok pénz” – mondta Nagyszentjános független polgármestere.

„Az alapító okirat által meghatározott összeg közel 16 millió forint, a cég által pedig a tényleges önrésznek nevezett összeg még több mint 34 millió forint” – fogalmazott Győrszemere első embere. A polgármester a Győr-Szol Zrt. által megküldött táblázatot mutatja, amely szerint a 3000 lakosú községnek a betervezett 16 helyett közel 50 millió forintos önrészt kell fizetnie a nagytérségi hulladékgazdálkodási projekt hiteltörlesztésére. Horváth Gyula felháborítónak tartja azt is, hogy a szolgáltató már inkasszóval fenyegeti őket. „Az inkasszó nem úgy működik, hogy kitalálom, hogy nekem valaki tartozik, és mindenféle papírok és bizonyíték nélkül inkasszózok a település számlájára. Az ezzel való fenyegetés nagyon csúnya dolog, és szerintem szabálytalan is mindaddig, amíg ezt a dolgot nem tisztázzuk” – szögezte le Győrszemere független polgármestere. A hulladékszállítást végző Győr-Szol Zrt.-nél arra hivatkoznak, hogy a települések nem olvasták el figyelmesen a szerződést, ezért nem ismerik el az időközben megemelkedett önrész megfizetésének a jogosságát.

Az önkormányzatok többsége azonban már hajlik a megegyezésre. „Vannak olyan önkormányzatok, akik megpróbálják majd ezt valamilyen formában a lakosságra átterhelni, illetve vannak, akik azt mondják, hogy egy összegben kifizetik. Akadnak olyanok is, akik azt mondják, hogy kifizetik, de az idei évben a költségvetésük ezt nem teszi lehetővé, és hogy jövőre szeretnének fizetni számunkra. Velünk mindenről lehet tárgyalni” – nyilatkozta Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója. A fizetni nem tudó kistelepülések számára még egy kiskapu létezik: Győr felajánlotta, hogy kifizeti helyettük az eredeti és a megváltozott önrész különbözetét, cserébe a vagyonhányadukért, amit a nagytérségi hulladékgazdálkodási projektben birtokolnak.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.