Mindenki megnyugodhat, vízre tették Rupertet

Vízre tették Zánkán az egyetlen balatoni sürgősségi mentőhajót, amelynek a működési költségét az idei szezonban a Belügyminisztérium támogatásával fedezik – tájékoztatta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) szóvivője pénteken az MTI-t.

MNO
2011. 06. 17. 20:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tar Mihály elmondta: a Rupert nevű mentőhajó vízre helyezése alkalmából tartott sajtótájékoztatón értesültek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főosztályvezetőjétől arról, hogy a belügyminiszter utasítására az OKF költségvetési keretéből 15 millió forintot biztosítanak az esetkocsi-felszereltséggel rendelkező „vízi mentőautó” 11 hétig – szeptember első hétvégéjéig – történő üzemeltetésére. Az állami támogatással így a sürgősségi mentőhajó beüzemelése mellett biztosított a VMSZ zánkai diszpécserközpontjának folyamatos, napi 24 órás ügyelete, és az elegendő fedezetet biztosít a Rupert fedélzetén szolgálatot teljesítő négyfős személyzet biztosítására – tette hozzá a szóvivő.

A bajba jutott fürdőzők mellett a mentőhajó a Balaton partjának százméteres körzetéig szárazföldi esetekhez is riasztható, erről az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) megállapodást kötöttek.

Tar Mihály hangsúlyozta, hogy a Tihanyból riasztható hajó sok esetben a mentőautónál hamarabb a helyszínre érkezik, általában 90-100 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedik a vízen, így Siófoktól 45 perc alatt odaér Keszthelyre. A szóvivő példaként egy tihanyi esetet említett, akkor egy szállodavendég életét mentették meg, akit darázscsípés ért. A Rupert két perc alatt a helyszínen volt, a fulladás megakadályozására azonnal bekötötték a vénás infúziót, majd a később kiérkező mentőautóval kórházba szállították a férfit.

Tar Mihály elmondta, hogy a nyári szünet kezdetével a Balatonnál élők és az oda látogató nyaralók nagyobb biztonságban lehetnek, tavaly több mint nyolcvan esethez riasztották a vízi esetkocsit. A Közép-Európában is egyedülálló, ötvenmillió forintos költséggel beszerzett és további húszmillió forintból felszerelt mentőhajó 2009 óta teljesít szolgálatot az egész Balatonon, a fedélzetén a vezető és a navigátor mellett szakképzett mentőápoló és mentőtiszt vagy mentőorvos teljesít szolgálatot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.