Muffinreceptekkel harcoltak az al-Kaida ellen

Muffinrecepteket vetett be a brit titkosszolgálat az al-Kaida ellen – tudósít a The Telegraph. Az MI6 a terrorszervezet egyik tavalyi kiadványát meghekkelve különleges édességek elkészítési módját tárta a bombareceptet várók elé. Kína a legboldogabb hely a világon, a kommunista országot Észak-Korea követi, kevéssel lemaradva – derül ki egy észak-koreai felmérésből a Time tudósítása szerint.

Kovács N. László
2011. 06. 03. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Telegraph (telegraph.co.uk)

Muffinrecepteket vetett be a brit titkosszolgálat az al-Kaida ellen – tudósít a The Telegraph. Az MI6 a terrorszervezet egyik tavalyi kiadványát meghekkelve különleges édességek elkészítési módját tárta a bombareceptet várók elé. Amikor az igazhitűek megnyitották volna az Inspire nevű, al-Kaidához köthető internetes magazin Hogyan készíts bombát anyád konyhájában? című cikkét, csupán egy érthetetlen számítógépes kóddal teli oldalt kaptak. A szöveg, amelyet az MI6 hekkerei csempésztek a magazinba, dekódolás után az „AQ-főnök” pusztító instrukciói helyett A legjobb amerikai muffinok című könyvhöz vezetett, amelyet Ellen DeGeneres tévés személyiség cége adott ki. „Az aprócska muffin ismét nagyra tör – tudhatták meg a terroristaaspiránsok egy Dulcy Israel nevű írótól. – Ez a fantasztikus tortácska a gyermekkor emlékeit idézi, de közben a mai divatos édesség kedvelőit is joggal hozza izgalomba.” Az Inspire olvasói megtudhatták, hogyan érdemes elkészíteni többek között a mojitós muffint – „fehér rummal és vaníliás krémmel” – és a rögös utak muffinját – „vigyázat: extra cukor”. Cukrot az eredeti receptek egyike is tartalmazott, ott azonban gyufafejek és egy villanykörte segítségével halálos bomba készítésére használták az édesítőszert. A kibertámadás ezenkívül megsemmisítette Osama bin Laden és Ajman al-Zavahiri egy-egy cikkét és a Mit várjunk a dzsihádtól? című írást is.

Az először tavaly nyáron nyilvánosságra került magazint mind az amerikai, mind a brit titkosszolgálatok különösen veszélyesnek nyilvánították, mivel annak segítségével a terrorszervezet úgynevezett „magányos farkasokat”, egyedül, segítség nélkül cselekvő, és épp ezért különösen nehezen megállítható személyeket is könnyen elérhet. Az Amerikai Kiberharc Igazgatóság már készen állt a csapásra, a CIA azonban közbeszólt, kijelentve, a rivális szervezet akciója felfedné az amerikai hatóságok módszereit és veszélybe sodorná forrásait. Míg a két amerikai szervezet marakodott, a britek cselekedtek, bár az MI6 akciója csupán két hétre bénította meg az Inspire-t. Szerkesztői, az amerikai születésű Anvar al-Avlaki és társa, Szamir Khan azóta négy újabb számban buzdítanak az imperialista Amerika elleni dzsihádra. „Lehet, hogy a csomagolás divatos, de a tartalom ugyanolyan gonosz, mint a kiadó tettei. Az olvasók közt pedig ott lapulhat a következő tömeggyilkos” – figyelmeztetett az amerikai kormány.

Time (time.com)

Kína a legboldogabb hely a világon, a kommunista országot Észak-Korea követi, kevéssel lemaradva – derül ki egy észak-koreai felmérésből a Time tudósítása szerint. Míg a nyugaton készített boldogságskálákon általában a dánok, egyéb skandináv országok és nyugati demokráciák, esetleg az örökös napsütés országai szerepelnek előkelő helyeken, az észak-koreai kutatók listájából kiderül, egyetlen dolog szükséges a boldogsághoz: hogy az adott ország szövetséges legyen. A skála tetején így 100 ponttal (a legtöbb, ami elérhető) Kína tanyázik, Észak-Korea kevéssel lemaradva, 98 ponttal második, Kuba a harmadik, Irán a negyedik és Venezuela az ötödik. A lista utolsó pontján természetesen az Egyesült Államok (itt: az Amerikai Birodalom) szerepel mindössze 3 ponttal, de Dél-Korea sem járt jobban, a szomszéd 18 ponttal a 152. helyet szerezte meg a kutatók listáján. A Csósun Központi Televízió által prezentált tanulmányt kínai hírforrások közölték először a világsajtóban. A kínai kommentelők nagy része nem értett egyet a számukra igen megtisztelő eredménnyel. „Küldjetek Amerikába, hadd szenvedjek egy kicsit” – szól az egyik szarkasztikus megjegyzés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.