Nem nyaraláson vesznek részt a katonák

A Cipruson 1993 óta szolgáló magyar békefenntartók rendkívül összetett feladatot végeznek, a török és a görög országrész közötti ütközőzóna egyik legnehezebb szakaszát felügyelik – mondta Kovács Imre alezredes, az ENSZ ciprusi békefenntartó missziójának kontingensparancsnoka az MTI-nek adott interjúban.

MNO
2011. 06. 15. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenleg szolgálatot teljesítő hetvenhét magyar katona – köztük nyolc nő – fő feladata a járőrözés, megfigyelés és jelentéskészítés, emellett mind a szemben álló katonai erőkkel, mind a civil lakossággal folytatott tárgyalásokban, békéltetésben is szerepük van – ismertette a Nicosiától 20 kilométerre délkeletre fekvő, Szent Istvánról elnevezett táborban élő katonák tennivalóit az alezredes. (A görögök által lakott Athienou nevű település azon négy lakott település egyike a szigeten, amely a nemzetközi közösség által felügyelt ütközőzónában található. A zónában mintegy tízezer ember él.)

Az ENSZ 1964 óta jelen van a kettéosztott Cipruson, ahol feladata a török benyomulás 1974. augusztus 14-én kialakult frontvonalának fenntartása. A magyar katonai kontingens szlovák parancsnokság alatt három helyőrségen szolgál: a nicosiai ENSZ-főparancsnokságon, a sziget délkeleti végén Famagustában, illetve Athienou-ban. A magyar kontingens szerb, horvát és szlovák katonákkal együtt dolgozik.

A közhiedelemmel ellentétben katonáink nem „holiday” misszióra jönnek – mondta az alezredes. Az ide érkezőknek a magyarországi kiképzést követően további hat héten át olyan tréningen kell részt venniük Cipruson, amelyen a felügyelt szektor terepviszonyait, sajátosságait centiméterre pontosan meg kell tanulniuk. A járőrök négyórás váltásban a görög és a török fél közötti, néhol csupán 40-50 méter, máshol akár hét kilométer széles ütközőzónában dolgoznak, a brit békefenntartói szektor mellett. A kopár, bokrokkal tűzdelt senki földjén, a törököket és görögöket elválasztó kanyargós tűzszüneti zónában, az úgynevezett buffer zone-ban a katonáknak olyan helyzetekre kell felkészülniük, mint az ellenséges állások közötti provokáló átkiabálások, vagy kődobálás, és meg kell tudniuk akadályozni a fegyverhasználatot – részletezte Kovács Imre.

A járőröknek azt is észre kell venniük, ha valamelyik szembenálló fél akár egy homokzsáknyival is magasabbra emelte a védfalat a hadállásánál. Az ENSZ feladata ugyanis az 1974-es status quo fenntartása – magyarázta az alezredes. Hozzátette: a múltban az elaknásított terület is mindennapos veszélyt jelentett. Az aknamentesítést nem a magyarok végzik, de mára sikerült a török benyomulás idején telepített robbanószerkezetek nyolcvan százalékát felszedni. A magyar misszió tagjai csupán az aknák felszedését, az elszállítást és a megsemmisítést felügyelik. A katonák emellett a civil lakossággal is kapcsolatot tartanak, illetve részt vesznek az incidensek békés rendezésében: ellenőrzik a területre lépő földművesek engedélyét, betartatják a vadászati tilalmat, megakadályozzák az engedély nélküli építkezést és a szemétlerakást, feltartóztatják a bevándorlókat.

Kovács Imre úgy fogalmazott: a Cipruson szolgáló katonák az úgynevezett ciprusi sakk részesei. Ez azt jelenti, hogy mindenre, ami katonai vagy civil tevékenység, és amely a harminchét éve kialakult helyzet megváltoztatására irányulhat, meg kell találni a megfelelő lépést.

Bolesza Róbert százados az MTI-nek a rövid helyszínbejáráson elmondta, hogy a 75 négyzetkilométeres „magyar felelősségi terület” azért is nehéz terep, mert itt U-alakban fordul a határ, ellenőrzése nagy körültekintést és tudást igényel. Az ütközőzónában számos lerombolt, elhagyott falu, továbbá régészeti jelentőségű sír is található. Athienou-ba görög részről szabad a bejárás, az embereket a ciprusi állam adómentes építkezési lehetőséggel ösztönzi, hogy a senki földjére telepedjenek.

Elmondta, előfordul, hogy katonáinak vallási jellegű eseményeket is biztosítaniuk kell: a magyarok által ellenőrzött zónában van egy olyan görög zarándokhely, ahová azért érkeznek a hívők, hogy megnézzenek egy bizonyos „kőbe vésett Jézus-lábnyomot”.

Az ENSZ ciprusi békefenntartó missziója, az UNFICYP 19 nemzet 861 katonájával teljesít szolgálatot a földközi-tengeri szigeten. Az ENSZ 1964-ben lépett Ciprusra, és 1974 óta felügyeli a két nép közötti ütközőzónát. Ez egyúttal a negyedik leghosszabb missziót jelenti. A Ciprusi Köztársaság és az Észak-Ciprusi Török Köztársaság között, Nagy-Britannia felügyelete mellett 1974-ben megkötött megállapodás értelmében a zónába csak ENSZ-csapatok léphetnek be. A buffer zone 180 kilométer hosszan választja ketté a szigetet, összesen hét, a lakosság számára fenntartott határátkelőhellyel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.