Nem nyugszik az ellenzék, és tovább vizsgálja a katasztrófát

A lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt még a soros lengyel EU-elnökség július 1-jei kezdete előtt közzéteszi a tavalyi szmolenszki légikatasztrófával kapcsolatos saját vizsgálatának eredményeit – jelentette a Rzeczpospolita hétfőn.

MNO
2011. 06. 27. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antoni Macierewicz, a PiS parlamenti képviselője a lengyel lapnak elmondta: a „fehér könyv” anyaga nem lesz teljes, mivel a tragédiának – amelyben Lech Kaczynski néhai államfő, a PiS alapítója, Jaroslaw Kaczynski pártelnök ikertestvére is életét vesztette – vannak még olyan vonatkozásai, amelyek további tisztázást és elemzést igényelnek. Az ellenzéki párthoz tartozó források azt mondták a lapnak, hogy a fehér könyv egyaránt felelőssé teszi a lengyel és az orosz kormányt. Azt állítja, hogy a Lech Kaczynskival űzött „politikai játszma”, a néhai elnök katyni látogatása biztosításának „teljes mellőzése” vezetett a 2010. április 10-i katasztrófához. A PiS azért döntött a közzététel mellett, mert a lengyel kormány késlekedik a Jerzy Miller belügyminiszter vezette hivatalos vizsgálóbizottság jelentésének nyilvánosságra hozatalával.

Tusk azt ígérte, hogy még júniusban íróasztalán lesz a Miller-jelentés, és azt haladéktalanul a nyilvánosság elé tárják. Egyes vélemények szerint azonban erre kevés az esély, mert Oroszország még nem adta át a szükséges dokumentumok egy részét. A katasztrófa okait vizsgáló orosz bizottság már több hónapja nyilvánosságra hozta saját jelentését, amelyben lényegében a teljes felelősséget a lengyel félre hárította.

A PiS illetékesei nem hivatalos beszélgetésekben nem titkolják, hogy a fehér könyv közzétételével az ellenzéki párt nyomást akar gyakorolni a kormányra, hogy az még júliusban hozza nyilvánosságra a Miller-jelentést. Az ellenzéki párt ugyanis attól tart, hogy Tusk a választási kampányban a PiS ellen akarja kijátszani a jelentés egyes megállapításait. Ily módon a vita nem a lengyel gazdaságról szólna, hanem például arról, hogy „Lech Kaczynski nyomást gyakorolt-e a pilótákra a kormánygép leszállása érdekében” – véli a Rzeczpospolita.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.