Nem tett kárt a dohányültetvényekben

Átvészelték az időjárás okozta eddigi károsodásokat a dohányültetvények, a közel ötezer hektáros termőterület jó állapotban van – közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) vezetője csütörtökön.<br /><br />

MNO
2011. 06. 23. 12:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A palántázás utáni kezdeti időszakban szél- és homokverés, valamint kisebb mértékben jégeső is érte az ültetvényeket, de maradandó károsodást egyik sem okozott, mivel fejlődésük legkorábbi stádiumában voltak a növények – mondta Bényei Illés. Kiemelte: ha továbbra sem lesz nagyobb természeti csapás, akkor esély van arra, hogy hektáronként 1,5 tonnán felüli lesz a dohánytermés, ami jó eredménynek számítana.

Magyarországon az idén összesen 4730 hektár dohányültetvény termésének átadására kötöttek szerződést a gazdálkodók a feldolgozókkal. Az ültetvényeken a jónak mondható időjárási körülmények között eddig időben tudtak végezni a gyomtalanítási és növényvédelmi munkálatokkal a termelők, s ez a dohánytövek fejlettségén is jól látható.

Bényei Illés kitért arra is, hogy még nem kapott választ a dohánytermelők érdekében az Európai Unió mezőgazdasági biztosának írt levelére, amelyet személyesen juttatott el a brüsszeli titkárságra. A közösség az Európai Uniós Dohánytermék Direktíva felülvizsgálatát tervezi, amely kiemelten kívánja kezelni a dohánytermékekben felhasználható adalékanyagok kérdését, azon belül is a Burley és az Oriental dohányfajta csoportot. Ez gyakorlatilag ellehetetlenítené a dohányváltozatok használatát a hagyományos kevert cigarettákban, drámai hatást fejtve ki a termelőkre, akik – a MADOSZ vezetője szerint – elveszítenék megélhetésüket. Bényei Illés emlékeztetett rá: a dohánytermesztés mintegy 300 ezer embernek nyújt megélhetést az Európai Unió egyes halmozottan hátrányos helyzetű részein, Észak-Magyarországon például tízezer roma családnak is. A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke szerint az új direktíva elfogadása során az Európai Unió nem hagyhatja figyelmen kívül ezt, s az új szabályozás elfogadásánál meg kell találnia a megoldást arra, hogy a dohánytermesztés megmaradhasson a mélyszegénység további csökkentéséhez az érintett területeken.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.