Ollanta Humala „a harcos, aki mindent lát”

A spanyol nyelvű sajtóban előkelő helyen tárgyalják a nagyon kiélezett perui elnökválasztások második fordulójának mindenképpen meglepő eredményeit, a nacionalista Ollanta Humala sikerét. A portugál sajtóban most arra kíváncsiak, hogy ki ez a Pedro Passos Coelho, aki az ismeretlenségből tűnt elő – akárcsak legyőzött ellenfele, José Sócrates –, és magabiztos győzelmet arat elsőre az előre hozott általános választásokon.

2011. 06. 06. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

elpais.com, elmundo.es, lavanguardia.es – Spanyolország, elcomercio.pe, larepublica.com.pe, peru21.pe – Peru

A spanyol ajkú, elsősorban természetesen a perui és a dél-amerikai sajtóban vezető helyen szerepelnek a perui elnökválasztások vasárnapi második fordulójának eredményei. Az már biztos, hogy a nacionalista jelölt, Ollanta Humala a győztes, mert eddig a nagyvárosok szavazatait számolták össze, és ellenfele, a volt elnök-diktátor, Alberto Fujimori elsőszülött lánya, Keiko Fujimori csak itt tudta megszorítani. A belső, őserdei és déli területeken viszont Humala hívei vannak többségben az eddigi adatok szerint.

Ollanta Humala apja kecsua indián ügyvéd, aki az indián múltra építő úgynevezett etnonacionalista (vagy etnocacerista) ideológia alapítója. Hét gyermeke közül ötnek beszélő nevet választott, ilyen Ollantáé is: a harcos, aki mindent lát. Ellenfelei többek között kommunista apja miatt néztek rá görbe szemmel, ezért Humalának ezért is bizonyítania kell, hogy nem báránybőrbe bújt farkas. A volt katona másik támadási felülete, amit külföldön kevesen tudnak Ollantáról, hogy a 2000 októbere végén megkísérelt lázadásával indította el azt a lavinát, amely végül gyorsan elvezetett az akkori államfő, „El Chino”, vagyis a japán származású Alberto Fujimori diktatúrájának megbuktatásához. 2006-ban részben államcsínykísérlete miatt maradt alul a kiváló szónoki adottságokkal rendelkező szociáldemokrata és most leköszönő Alan Garcíával (2006–2011) szemben.

Sok szavazatot veszített csalódott családja miatt – nem tudták megbocsátani neki, hogy nem az apa ideológiáját viszi győzelemre –, és 2006-ban oroszlánrészt vállaltak Ollanta vereségében a családi szennyes kiteregetésében. Idén is megpróbálkoztak vele, de hamar elmaradtak a kibeszélések. Elemzők megemlítették, hogy Humala a második jelöltség alatt ugyanazt az utat járta be, mint a hatalmas termete miatt is a háta mögött Őrült Lónak is nevezett és most leköszönő Alan García elnök, azaz a második kampány idejére már Humala is elfogadta a piacgazdaságot az államszocializmus helyett. Mivel Keiko Sofía Fujimori arra építette egész második fordulós taktikáját, hogy összemossa Humalát Chávezzel, ezért maga a volt brazil elnök, Luiz Inácio Lula da Silva segítette arculatváltását, hogy megfossza ellenfelét egyik ütőkártyájától. Humalán a sor, hogy bebizonyítsa, valóban inkább olyan, mint Lula, és nem Chávez. De a limai tőzsde hétfőn újra összeomlott (11 százalékot zuhant eddig), ami mindig bekövetkezett, valahányszor Humala került az élre a választási kampány előtt és közben, mert a piacok Keiko Fujimori győzelmét akarták és várták.

jornaldenegocios.pt, diarioeconomico.com, expresso.clix.pt – Portugália

A portugál gazdasági portálok tanúsága szerint a lisszaboni tőzsde, a PSI 20 egyelőre nem fogadta lelkesen a vasárnapi választásokon neki megfelelő győztes, Pedro Passos Coelho sikerét, mert helyi idő szerint délután fél ötkor már 1,19 százalékos esésnél tartott. A szociáldemokrata párt (PSD) elnöke, Passos Coelho délután már találkozott is a köztársasági elnökkel, Aníbal Cavaco Silvával – párttársával –, és hamarosan fogadja koalíciós jelöltjét, a kereszténydemokrata néppárt (CDS/PP) vezetőjét, Paulo Portast is. Több lap is arra a szikár tényre emlékeztette az olvasókat, hogy a megválasztott kormányfőnek még ebben a hónapban kell teljesítenie a trojka – vagyis az EU, az EKB és az IMF közös bizottságának – feltételeit a 78 milliárd eurós mentőcsomag első milliárdjaiért cserébe.

A portugál Expresso megpróbált utánajárni a számára ismeretlen politikus váratlan sikerének, aki még semmilyen kormányzati tapasztalatot nem tudhat maga mögött. A teljes nevén Pedro Manuel Mamede Passos Coelho 46 éves, ezenkívül nem utolsósorban cégvezető, közgazdász végzettségű politikus. A róla írt ismertető szerzője is csak találgatni tud, hogyan állja meg majd a helyét a nem mindennapi és szomorú kihívások előtt annak dacára, hogy köztudott tény róla, 16 éves kora óta politizál. Egyelőre az az egyik támpont, ahogyan térdre kényszerítette José Sócratest, a hozzá hasonlóan kitartó, szívós szocialista ellenfelét. Csaknem mindenben az ő ellentéte, mert nős, háromgyermekes családapa – Sócrates kétszer is elvált –, hűvös, megközelíthetetlen, és rendíthetetlen nyugalmú – a volt kormányfő el tudja veszteni önuralmát – és karizmatikus 53 éves férfi, akiért fénykorában rajongtak a nők, mert hasonlít például George Clooney-ra. Passos Coelho szereti tanulmányozni ellenfeleit, és felkészül a megfelelő időben indított támadásokra, tehát Sócrates ellenképe. De abban mindketten megegyeznek, hogy egyformán akarják a sikert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.