Orbán: Minél többet dolgozol, annál több marad

A kormány célja, hogy olyan gazdasági és állami rendszert hozzon létre, amelyben igaz lesz, hogy „minél többet dolgozol, annál több marad”. Erről Orbán Viktor beszélt a kötcsei polgári pikniken. A lépések között most első a rokkantnyugdíjazások jogosultságának felülvizsgálata, a korkedvezményes nyugdíjak rendszerének átalakítása, a közmunkaprogram beindítása.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788837" target="_blank"><strong>• Orbán: Akkor is végig fogjuk csinálni, „ha beköltöznek a hálószobámba”</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788816" target="_blank"><strong>• Orbán: Egyetlen módon nyerhetünk</strong></a>

Munkatársunktól
2011. 06. 05. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munka társadalmi státusát vissza kell állítani – emelte ki Orbán Viktor. Ezen a téren évtizedes hiányosságaink vannak: a szocializmus nem arról szólt, hogy az elvégzett munka révén lehetett volna előrejutni, és a rendszerváltozás után sem változott a helyzet. A miniszterelnök Horn Gyulát tehetséges baloldali politikusnak nevezte, de felhívta a figyelmet egy igen komoly hibájára: 1998-ra a rokkantnyugdíjakkal, segélyekkel való ügyeskedés lehetővé tételével ugyanazt a helyzetet hozta létre a kapitalista viszonyok között, mint ami a pártállami időket jellemezte. Nevezetesen azt, hogy a szemet hunyó állam jóvoltából munka nélkül nemritkán magasabb jövedelmet lehetett elérni, mint munkával.

Egy nem a termelésre épülő rendszer finanszírozása problémákat jelent, folytatta. Mint mondta, a szocialisták 1994 és 1998 között ezt a privatizációs bevételekből, 2002 és 2010 között pedig hitelfelvételekkel „oldották meg”. Ez eltorzítja az emberek arányérzékét, hiszen a munka nélkül élők számára lehetségessé vált egyfajta biztonság megteremtése; ez pedig hatalomstratégiai szempontból nélkülözhetetlen volt a szocialisták számára. A rendszer azonban 2008-ra csődbe ment.

Hangot adott azon felfogásának, hogy az ország talpraállításában és felvirágoztatásában a középosztály szerepe a legnagyobb. A társadalom pedig akkor jár a legjobban, ha a középrétegek minél inkább megerősödnek és a közösség minél nagyobb részét képezik. Ezzel kapcsolatban külön kitért a cigányságra, amellyel kapcsolatban a fő cél, hogy sikerüljön felemelni a középosztályba.

Kötcsén 2004 óta minden nyáron összegyűlnek a Fidesz vezető politikusai és a párt értékrendjét valló közéleti személyiségek és értelmiségiek. Az idei volt a kilencedik találkozó, tavaly ugyanis két alkalommal is megrendezték az eszmecserét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.