Őslakó nyerte az irodalmi nagydíjat

Kim Scott őslakó származású ausztráliai író nyerte csütörtökön – második ízben – a legrangosabb ausztráliai irodalmi elismerést, a Miles Franklin-díjat a 19. században játszódó regényével, amelyben pionírok, bennszülöttek és bálnavadászok egyaránt szerepelnek.<br /><br />

MNO
2011. 06. 23. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A That Deadman Dance (Ez a haláltánc) című regény a Délnyugat-Ausztráliában élő nyungar őslakó törzs, a brit pionírok és az amerikai bálnavadászok 1870-es években történt találkozását meséli el.

Az 1957-ben fehér anyától és őslakó apától született Kim Scott az első bennszülött származású író, aki 2000-ben Benang című regényével már elnyerte a rangos irodalmi díjat.

Az 50 ezer ausztrál dolláros (9,8 millió forint) pénzjutalommal járó kitüntetéssel „az ausztráliai életet bármilyen korszakban bemutató könyvet” ismernek el.

„A That Deadman Dance egy gazdag képzelőtehetségű író hihetetlenül eredeti könyve, aki képes egy olyan világot ábrázolni, ahol közülünk a legtöbben csak kemény konfliktusokat látnak” – hangsúlyozta a zsűri egyik tagja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.