Parlagfű és káosz – sok mindenről beszélnek a képviselők

A kormány környezetvédelmi tevékenységéről, a parlagfű elleni küzdelemről, a szociális földprogramról, valamint az oktatás helyzetéről és a foglalkoztatás bővítéséről volt szó az Országgyűlésben kedden napirend előtt.<br /><br /><strong><a href="http://mno.hu/portal/789241">• A választójogi albizottság meghosszabbítaná mandátumát</a><a href="http://www.mno.hu/portal/789200" target="_blank"><br />• Az akciótervről és az operaházról is szó lesz a kormányülésen</a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/789094" target="_blank">• Eddig tartott a korhatár előtti nyugdíjasok „aranyélete”</a></strong>

MNO
2011. 06. 07. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP-s Szilágyi László szerint kudarcos, csalódást keltő terület a kormány környezetvédelmi tevékenysége. Rossz a kormányzati struktúra és a szaktárca helye – mondta, hozzátéve: a teljes elvonás a zöldszektornak jutott, anélkül, hogy az államtitkár szóvá tette volna. Az elbliccelt, agyonhallgatott ügyek listája végtelen, a kormánynak nincs véleménye a bősi ügyről, nem hallani véleményét az energiapolitikáról, s uniós forrásokat nem használnak a zöldgazdaság fejlesztésére – sorolta.

Illés Zoltán államtitkár válaszában azt mondta, a felvetett témákat már sokszor megbeszélték. Hangsúlyozta: Bős ügyében számtalanszor elmondták, semmilyen vízlépcsőt nem akarnak, a zöld Duna-statégia óriási siker, az energiapolitika pedig a fejlesztési tárcához tartozik. Az államtitkár a kormány intézkedései közül kiemelte a vörösiszap, a felsőzsolcai árvíz okozta károk elhárítását és a hulladékgazdálkodási törvénytervezet kidolgozását.

Parlagfű

Oláh Lajos (MSZP) átfogó stratégiát, programokat szorgalmazott a parlagfű ellen. Azonnali lépésként kormánybiztos kinevezését és agrárközpontú szemlélet helyett betegközpontút sürgetett. Minden ötödik ember szenved parlagfű miatti megbetegedésekben, az elmúlt 12 évben kilencszeresére nőtt a betegszám, évi 120-200 milliárdra tehető emiatt a gazdasági veszteség – mutatott rá, és érthetetlennek nevezte, hogy az idén az adó egy százalékát miért nem lehet erre a célra felajánlani.

Ángyán József államtitkár elmondta: ma első helyen szerepel a parlagfű a gyomnövények listáján. Kitért arra, hogy az új alaptörvény kimondja az egészséges környezethez való jogot, amit jelentős előrelépésként értékelt. Hozzátette: vizsgálja a tárca, hogy kormánybiztost nevezzenek ki a probléma kezelésére. Emellett parlagfűmentes település cím adományozását kezdeményezték, amelyre 600-an pályáztak, az értékelések jelenleg zajlanak. A felderítési eljárásokat bővítik és légi eszközöket is be kívánnak vetni – jelezte, kiemelve: a közmunkaprogram keretében 3500-an foglalkoznak a kérdéssel, s számukat bővíteni kívánják.

Nagy várakozás

Turi-Kovács Béla (Fidesz) azt mondta, hogy a kormány olyan hagyatékot örökölt az agrárium területén, ami nagyon nagy nehézségeket okoz. Nagy a várakozás a vidék és agrárstratégia iránt – hangsúlyozta, és kiemelte az elmúlt egy év eredményei közül, hogy helyben igyekeznek az áruknak piacot teremteni. Az élelmiszer-ellenőrzés szigorítása mellett szólt arról, hogy a tulajdon- és birtokszerkezet rendezése nélkül nem lehet továbblépni, és magyar termőterületet nem lehet megvédeni. Fontos, hogy elinduljon a szociális földprogram is, állami támogatás mellett – szögezte le.

Ángyán József kitért arra, hogy két napja kezdeményeztek egy olyan összefogást, amelynek keretében a közétkeztetést kapcsolnák össze a helyi élelmiszer-ellátással. Ezzel a helyi gazdaságokat is meg lehetne erősíteni – jegyezte meg. A jelenlegi földszerkezet Dél-Amerikába vezetne, és csak az az irány elfogadható, ahol a kis- és középgazdaságok az uralkodók – mondta, jelezve: azt tervezik, hogy az önkormányzatokkal együttműködve indítják majd el a szociális földprogramot.

Dúró Dóra a káoszról

Dúró Dóra (Jobbik) szerint káosz és megszorítás jellemzi az oktatást, sem a pedagógusok, sem az oktatás többi szereplője nem tud kiigazodni a Fidesz álláspontján, háromféle számot lehetett hallani például a tankötelezettségről. A pedagógusok kötelező óraszámával szintén hasonló a helyzet – folytatta, az egyik legfontosabb problémának azt nevezve, hogy tíz év alatt 40 százalékos reálbércsökkenés következett be a szférában. Az egykulcsos adó tovább sújtotta ezt a réteget – jegyezte meg, hozzátéve: az iskolabezárási hullám is folytatódik. Hoffmann Rózsa szakállamtitkár azt mondta, hogy a törvények kimunkálásának elhúzódása azt jelzi, nagyon nehéz döntésekről van szó. Valamennyi törvényt még ez év őszén tárgyalni fogja a parlament – mondta. Hozzátette: a tankötelezettséggel kapcsolatban 16 évet javasolnak, a pedagógus-életpályamodell bevezetéséről nincs döntés, az államtitkárság indítványában 2013. szeptember szerepel. Nem áll szándékában emelni a pedagógusok óraszámát, másfajta munkaelszámolást terveznek, ez az életpályában rögzített magasabb jövedelemmel járna együtt – közölte.

Pálffy István azt mondta, dolgozni kell, és ezt Magyarországon még nem érti mindenki, nem értik azok a társadalmi csoportok, amelyek sztrájkkal fenyegetőznek. A növekvő foglalkoztatottság önmagában is növeli a bruttó hazai összterméket – emelte ki a kormánypárti politikus, hozzátéve: az utóbbi húsz évben egymillió ember tűnt el a munkaerőpiacról, s a munkamorál folyamatosan romlott. Czomba Sándor államtitkár kifejtette: az egyik legfontosabb feladat a foglalkoztatás bővítése. Az elmúlt 15-20 évben a foglalkoztatottak aránya 3,7-4 millió között volt, ebből a termelőszférában 1,2 millióan voltak, míg csaknem 900 ezer embernek semmilyen szakképzettsége nincs. Háborút folytatnak a munkanélküliséggel szemben – mondta, hozzátéve, a hagyományos eszközökkel ebből a helyzetből nem lehet kitörni. Az egyik legfontosabb dolog a versenyszféra támogatása, ezért írtak ki ötmilliárdos munkahely-támogatási programot; néhány héten belül több mint háromezren állnak munkába ezen keresztül – közölte.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.