Pénzre váltják a szelet a falvak

A szélből is pénzt csinálnának a balatoni települések, amelyek közül több is fontolgatja: szélerőmű vásárlásával csökkentené áramellátási kiadásait. Egy dunántúli cég most készpénzfizetési kötelezettség nélkül, befektetési lehetőségként kínál szélerőművet a térség önkormányzatainak.

Dékány Lóránt
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több balatoni település önkormányzata is „ízlelgeti” a szélenergia-programot. Akadnak olyan helyhatóságok, amelyek már vásárlási szándéknyilatkozatot is tettek, mások azt remélik: egy sikeres uniós pályázattal csökkenthetik a településük közvilágításának vagy közintézményeinek energiaszámláját.
– Készpénzfizetés nélkül juthatnak hozzá az önkormányzatok egy olyan, 62 millió forint értékű szélerőműhöz, amely évenként öt-hat millió forintot hoz a tulajdonosnak, illetve azzal egyenértékű áramot termel számára – tudtuk meg Gyarmati Lászlótól, a Zöldfalu program dél-balatoni tanácsadójától. A szakértő lapunknak azt mondta: egy 85 százalékban uniós pénzt tartalmazó pályázattal beszállhatnak a programba a települések. A hitelfelvételről a szélerőmű-beruházó cég gondoskodik, az önkormányzatnak viszont kezességet kell vállalnia a hitel visszafizetésére. Ez abból az összegből történik, amit a szélerőmű megtermel.
– Szélerőműpark épül az ország egyik legkedvezőbb széljárású területén, a Móri-árokban. Az itt megtermelt áramot veszi át az E.ON útján a szélerőmű-tulajdonos önkormányzat, amely eldöntheti, hogy az áram árát készpénzben vagy energia formájában kéri a szolgáltatótól. Ez utóbbi esetben használhatja fel az energiát közvilágításra vagy intézményei áramellátására – magyarázta Gyarmati László. Balatonszemes önkormányzata három erőmű megvásárlására bocsátott ki szándéknyilatkozatot. Takács József, az egyik legnagyobb dél-balatoni üdülőhely polgármestere úgy véli: az egyik szélerőmű teljes egészében megoldaná a helyi élményfürdő energiaellátását, a másik olcsóbbá tenné a település közvilágítását, a harmadik pedig az iskola és az óvoda energiáját szolgáltathatná. Ám mielőtt igent mondana a helyi képviselő-testület a projektre, látni szeretnék, hogy az milyen anyagi terhet ró az önkormányzatra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.