Pert indítanak az amerikai kormány ellen

Képviselők egy csoportja pert indít az amerikai kormány ellen, mivel úgy vélik, az amerikai hadsereg líbiai részvétele megsérti a háborús felhatalmazásról szóló szabályozást – írja a CNN. Az új Egyiptom nagyobb gondot fordít a tudomány támogatására – tudósít a Nature.

Kovács N. László
2011. 06. 15. 19:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

CNN – cnn.com

Képviselők egy csoportja pert indít az amerikai kormány ellen, mivel úgy vélik, az amerikai hadsereg líbiai részvétele megsérti a háborús felhatalmazásról szóló szabályozást – írja a CNN. A tiltakozók soraiban mindkét párt politikusai megtalálhatók, növekvő számuk komoly fejfájást okozhat Obamának.

„A bírósági beadvány felelősségre vonja majd a végrehajtó hatalmat, amiért az a kongresszus megkerülésével és különböző nemzetközi szervezetek segítségével vetette be az ország katonai erejét külföldön. Ez a magatartás ráadásul az alkotmány betűjét is sérti” – fogalmazott Dennis Kucinich, Ohio háborúellenes liberális képviselője. A demokrata politikus egyik társa, a republikánus Walter Jones azt is elmondta, a vádló iratban szerepel majd a háborús felhatalmazásról szóló rendelkezés is, amelyet az elégedetlenkedők szerint megsért a kormány.

Bár a beadványhoz nem, az elégedetlenkedő hangokhoz John Boehner házelnök is csatlakozott, aki levélben figyelmeztette Obama elnököt, ha a kormány péntekig nem fogadtatja el a líbiai missziót a kongresszussal, túllépi az ilyen esetekben megszabott 90 napos határidőt, ezzel pedig az alkotmány által biztosított kereteket is. „A Fehér Ház szisztematikusan elkerülte a törvényes felhatalmazás kikérését, kétségbe vonva ezzel a kongresszus felhatalmazását és tekintélyét, ráadásul megsértve a háborús felhatalmazás szabályait is” – szól a figyelmeztetés.

A kormányzat ugyanakkor állítja, a Fehér Ház viselkedése semmiféle törvényt nem sért meg. Tommy Vietor, az országos biztonsági tanács vezetője szerint a vezetés folyamatosan tájékoztatta a törvényhozói ágat a konfliktus és az amerikai részvétel fejleményeiről, ez pedig szerinte elegendő, hogy az ne legyen törvénysértő. A kormányzat egyébként éppen egy részletes jelentés kidolgozásán dolgozik, mely további részletekkel szolgál majd a misszióról, közölte Vietor. Az akció megszavaztatásáról ugyanakkor nem esett szó.

A líbiai misszió márciusban kezdődött, az amerikai gépek hozták létre a repülésmentes övezetet, amint azonban erre lehetőség nyílt, átadták annak felelősségét a NATO csapatainak. Azóta az Egyesült Államok hadserege csupán támogató erőként van jelen a konfliktusban. A kritikusok a jogi kifogások mellett attól tartanak, a konfliktus elhúzódhat, ráadásul az sem egészen világos, a NATO-szerepvállalás mennyiben segíti a civileket, akik megvédése tulajdonképpen a misszió célja.

Nature – nature.com

Az új Egyiptom nagyobb gondot fordít a tudomány támogatására – tudósít a Nature. Mubarak bukása után négy hónappal megszületett a költségvetés, amely többek között kétszer annyi pénzt szán kutatás-fejlesztésre, mint azelőtt. „A demokrácia, a tudomány és a technológia fogják naggyá tenni a gazdaságot” – magyarázza Maged al-Sherbiny, a kairói tudományos akadémia elnöke, a kutatás-fejlesztési minisztérium helyettes vezetője.

A diktatúrában elhanyagolt szektorban komoly fejlesztéseket tervez az új vezetés: a fejlesztésre szánt költségvetést másfélszeresére, kétmilliárd euróról hárommilliárdra, az oktatási büdzsét pedig 16 százalékkal megemelve 55,7 milliárdra tervezik emelni. Összességében a GDP 0,4 százalékát szánják a szektorra, mely duplája az előző évi aránynak. Az egyiptomiak azonban nem elégednek meg ennyivel: a tervek szerint 2015-re nyolcszorosára emelik ezt az összeget is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.