Pillanatnyi forgatókönyv a Mai Manó Házban

Pillanatnyi forgatókönyv címmel nyílik fotókiállítás a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező és operatőr szakos hallgatóinak munkáiból csütörtökön Budapesten, a Mai Manó Házban.

MNO
2011. 06. 26. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézmény közlése szerint a Magyar Fotográfusok Házában a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanulói – Vecsernyés János és Máthé Tibor elsőéves operatőr szakos hallgatók, Enyedi Ildikó film- és televíziós rendező, valamint Máthé Tibor operatőr szakos ötödéves hallgató – mutatkoznak be alkotásaikkal. A kiállított képek mellett vetített formában mutatják be a hallgatók többi munkáját is. A tárlatot Korniss Péter fotográfus nyitja meg, a fotókiállítást augusztus 14-ig tekinthetik meg az érdeklődők. A fotókiállítás ajánlójában Moholy-Nagy László gondolatát idézik: „A fényképezőgép a legmegbízhatóbb eszköz az objektív látás elsajátításához.”

Magyarországon 1949-ben kezdődött a Színház- és Filmművészeti Főiskolán a filmrendezők és filmoperatőrök felsőfokú mesterképzése, Balázs Béla, Radványi Géza és Illés György vezetésével. Az operatőroktatás több évtizede alatt olyan hallgatók végezték tanulmányaikat, akik filmjeikkel számos hazai és nemzetközi sikert értek el és ezeknek a filmeknek magas színvonalú képi megvalósítása nyomán született meg később a méltán világhírű „magyar operatőri iskola” – olvasható Máthé Tibor ajánlójában. Mint írja, a ma már egyetemi szinten megvalósuló oktatásban továbbra is fontos lépcsőfok az állóképek készítéséhez szükséges képi kifejezőeszközök gyakorlása, a fotográfiai kifejezésmódok szabályszerűségeinek megismerése.

Kosztolányit idézve azt írja: „a tárgyak nyugvó pontjai elsuhanó életünknek”. Az ő szellemét követve az elsőéves fotózási feladatok az emberhez közelálló, az ember által készített apró tárgyak fényképezésével kezdődnek, természetes és mesterséges fényviszonyok között. Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora ajánlójában úgy fogalmaz: az alkotók mást és máshogyan látnak, a nézők pedig a különbségekben megmutatkozó saját stílusokat is megfigyelhetik. A képek együttes bemutatása pedig ebben az esetben is létrehoz egy különös, új minőséget, ami kizárólag ebben az együtthatásban él, a különböző megközelítések kiegészítik, gazdagítják egymást – áll a program ismertetőjében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.