Pozitív meglepetés az élelmiszerárak emelkedésének lassulása

A vártnál jobb májusi inflációs adatokból az elemzőket az élelmiszerek drágulásának lassulása lepte meg leginkább, és bár a megkérdezettek az infláció további csökkenésére számítnak, korainak tartanák megjósolni egy következő jegybanki alapkamat-csökkentés idejét.

MNO
2011. 06. 15. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH szerdai közlése szerint a fogyasztói árindex májusban 0,2 százalékkal nőtt az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,9 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőtti szintet. Az elemzők 4,5 százalékos éves inflációt vártak, Londonban a májusra szóló prognózisok átlaga 4,4 százalék volt.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője váratlan fordulatnak nevezte az élelmiszer-infláció lassulását, más termékcsoportoknál, például az üzemanyagoknál a magas bázis miatt lehetett számítani az ütem lassulására. Kiesett például a tavaly májusi gázáremelés és jelentős üzemanyagár-emelkedés hatása, idén májusban pedig már csökkentek az üzemanyagárak – mutatott rá. A következő hónapokban ez elemző szerint tovább javulhat a helyzet, ősztől meredeken csökkenhet az infláció, és decemberre 3,4 százalékra lassulhat az éves növekedési ütem, az éves átlagos mutató azonban még 4 százalék lehet.

Az infláció őszi lassulását Suppan Gergely egyebek mellett a búza tavaly augusztusi jelentős drágulása miatti bázishatásra alapozza, de megjegyezte, hogy a cukor árának csökkentésére tett lépések is mérséklik az áremelkedés ütemét. Az infláció csökkenésében a továbbra is gyenge belső kereslet, illetve az erősebb forint is segíthet. A 3 százalékos jegybanki inflációs célt 2012 közepére látja elérhetőnek az elemző.

Suppan Gergely hangsúlyozta: egyetlen adatból korai lenne arra következtetni, hogy mikor csökkenthet ismét alapkamatot a jegybank. Úgy vélte: rövid távon mindenképpen a 6 százalékos kamat tartása valószínű. A monetáris enyhítéshez az kell, hogy a monetáris tanács kétséget kizáróan úgy ítélje meg, hogy teljesülhet a 3 százalékos cél.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője is úgy vélte, hogy korai még a következő alapkamat-csökkentés idejét találgatni. A májusi, vártnál kedvezőbb adat miatt azonban csökkenhet azoknak a száma, akik inkább monetáris szigorítást várnak a jegybanktól a következő hónapokban – tette hozzá. Az elemző is pozitív meglepetésnek nevezte az élelmiszerárak emelkedésének lassulását, de hangsúlyozta: nem lehet tudni, hogy egyszeri megtorpanásról, átmeneti javulásról vagy valóban trendfordulóról, tartós csökkenésről van-e szó. Azt azonban mindenképpen pozitívnak tartotta, hogy a maginfláció nem változott, az előző havival megegyezően 2,7 százalék maradt.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője arra számít, hogy az év hátralévő részében 3,8-4,0 százalékos sávban maradhat az áremelkedés üteme. Hozzátette: az infláció alakulása nem indokol kamatemelést, igaz, kamatcsökkentést sem a következő hónapokban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.