Rendőrökkel és katonákkal regulázzák meg a kisebbséget + Videók

Két mongol férfi halála robbantotta ki a hetek óta tartó etnikai alapú utcai megmozdulásokat Belső-Mongóliában. Az autonóm tartományban az ellentétek a bevándorló han nemzetiségű bányászok és a területeiket védő helyi pásztorok között alakultak ki. A zavargások rossz hírt jelentenek a kommunista vezetésnek a Tienanmen téri események 22. évfordulójának előestéjén, ugyanis egyesek már egy kínai „jázminos forradalomról” beszélnek.

Lóska Márton
2011. 06. 03. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 24 millió lakosú Belső-Mongólia lakosságának már 79 százaléka han kínai, a legutóbbi népszámlálási adatok szerint, míg összesen hatmillióan vallották magukat mongol nemzetiségűnek. Ugyanakkor ez azt jelenti, hogy az autonóm tartományban kétszer annyi mongol él, mint a szomszédos Mongol Köztársaságban. A hatalmas, Kína 12 százalékát lefedő terület energiahordozók mellett ritka ásványokban is roppant gazdag, az ország széntartalékainak 15 százaléka itt található.


Egy, a kínai lakosság többségét adó, han nemzetiségű teherautó-sofőr gázolt halálra egy mongol pásztort, aki az egyre terjedő bányászat ellen tiltakozott, s megpróbálta megakadályozni, hogy a vállalatok járművei területein haladjanak át. A május 10-én történt esetet még egy hasonló tragikus esemény követte. Öt nappal később egy targoncavezető gázolt halálra egy férfit, aki szintén a hatalmas környezeti károkat okozó szénfejtés ellen demonstrált. A két üggyel kapcsolatban négy embert vettek őrizetbe.

Rohamrendőrök és katonák

A halálesetek után a diákok álltak az egyre nagyobb méreteket öltő demonstrációk élére. A rendszeressé váló megmozdulások ellen a kínai kormány rohamrendőröket és katonákat vetett be. Emellett több internetes oldalt és telefonszolgáltatást is lekapcsoltak, hogy így előzzék meg a további szervezkedést. Egy jogvédő aktivista elmondása szerint a kínai kormány csak azért nem válaszolt még ennél is nagyobb agresszióval, mert a követelések ésszerűek voltak, s nem terjedtek ki olyan kényes kérdésekre, mint az autonómia kiterjesztése vagy a függetlenedés.



Hu Csun-hua, Belső-Mongólia párttitkára átfogó vizsgálatokat ígért a halálesetekkel kapcsolatban. A politikus elmondása szerint emellett felülvizsgálják a jelenlegi bányavállalatok működését, s hogy hogyan lehetne visszafogni a környezeti szennyezést.

Kiaknázás és elnyomás

„Kína asszimilálni próbálja kisebbségeit, miközben kiaknázza a területeiken fekvő természeti kincseiket” – mondta el Nicholas Bequelin, a Human Rights Watch vezető elemzője. Ezeket a lépések politikai, kulturális és gazdasági elnyomás, valamint intézményesített diszkrimináció kíséri – tette hozzá. Egy másik elemző azt hangsúlyozta, hogy Kína a gazdasági reformok során hihetetlen sikereket ért el, s ennek mindent alárendelve nem foglalkozott a politikai reformokkal, melyek hiánya csak további feszültségekhez fog vezetni.



A lehető legrosszabbkor jött Kína számára az etnikai villongás, ugyanis a kommunista ország még mindig nem heverte ki a 2008-as tibeti és a 2009-es ujgur lázadást. Egyesek már egy „jázminos forradalomról” beszélnek a június 4-én vérbe fojtott Tienanmen téri események 22. évfordulójának előestéjén.

(CNN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.