Romlott a búza terméskilátása

Míg tavasszal sok helyen víz állt a sarjadó búzán, addig az elmúlt hetekben a csapadékhiány rontja a búza terméskilátásait Jász-Nagykun-Szolnok megyében – közölte a helyi kormányhivatal földművelésügyi igazgatójának vezetője az MTI-vel.

MNO
2011. 06. 06. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint az őszi vetésű szántóföldi növények jelenlegi állapota a termőhelytől, annak talajtípusától, illetve az alkalmazott művelési technológiáktól függően a szokásosnál is vegyesebb képet mutatnak Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Míg a belvizes, átnedvesedett területeken korábban nagymértékben kiritkult a tőállomány és jelenleg is gyengék a terméskilátások, a többi területen közepes, illetve jó a gabona, valamint az őszi káposztarepce fejlettsége. Ezen belül talán az őszi búzára igaz leginkább a már-már szélsőségesen heterogén állapot. A legfontosabb kenyérgabonából 2010 őszén a csapadékos időjárás miatt az átlagosnál kevesebbet, 116 675 hektártnyit tudtak elvetni a gazdálkodók. Az ezt követően hullott újabb eső és hó, illetve a belvíz miatt 6 százalékos volt a kipusztulás mértéke.

Az optimális időben és víznyomástól mentes területekre elvetett állomány szépen fejlődött és bokrosodott, a kalászolás befejeződött. Ezzel szemben a később vetett táblák tőállománya ritka, az áprilisban tapasztalt csapadékhiány miatt a kiszórt fejtrágya egy része nem hasznosult, így a vegetatív növényi részek növekedése lelassult, a kalászhossz elmarad az optimálistól – hangsúlyozta a szakember. Az őszi árpa állománysűrűsége helyenként ugyancsak kifogásolható, ami szintén a belvíz miatti kipusztulás és a kora tavaszi csapadékhiány következménye. A májusi csapadék viszont kedvezett a kalászfejlődésnek. Az őszi árpa a tejesérés végén, viaszérés elején tart, az előzetes termésbecslés alapján a 15 857 hektár termést adó területen átlagosan 3,26 tonnás hozam várható hektáronként.

Hasonló állapotú a rozs és a triticale: a késő őszi és a téli időjárás károsította az állományt, a jelenlegi aszály pedig további termésátlag-csökkenéshez vezethet. E két növénykultúra fejlettsége nagyrészt közepes, de a belvizes területeken vannak nagyon gyenge parcellák is. Valamivel biztatóbb az őszi káposztarepce fejlődése. A kedvező terméskilátású területeken jól termékenyültek, fejlettségük megfelelő, viszont a kései vetésű állományok közepes állapotúak, míg a víznyomásos területeken gyengék.

Áprilisban kevés csapadék hullott, és ehhez magas nappali hőmérséklet és szeles idő párosult a megyében, egyes területeken már akkor mutatkoztak a korai aszály jelei. A májusban lehullott csapadék sokat javított ugyan a növények további fejlődésében, de mára több térség újra aszályosnak mondható. Az őszi búza, durumbúza, rozs, triticale, őszi káposztarepce végleges termésbecslését a napokban végzik el a földművelésügyi igazgatóság munkatársai – jelezte Kiss Róbert.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.