Schmitt az ókorba is elutaztatta a katonákat

Az olimpiai játékoknak a nemzetközi békére, valamint a fegyveres konfliktusoknak az olimpiákra gyakorolt hatásáról tartott előadást Schmitt Pál köztársasági elnök pénteken a NATO római védelmi akadémiáján (NDC), az észak-atlanti szövetség legmagasabb szintű oktatási intézményében.

MNO
2011. 06. 03. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai játékok nem oldhatnak meg mélyen gyökerező konfliktusokat, és önmagukban nem teremtik meg a világbékét, de azzal, hogy majdnem minden nemzet összefog, és legalább az olimpiák idején betartja a fegyverszünetet, elvezethet egy békésebb világhoz – hangsúlyozta az államfő. Schmitt Pál előadásában visszatekintett az ókori olimpiai játékok idejére, amikor az olimpiai béke intézménye kialakult.

A háborúskodás felfüggesztésének az volt a célja, hogy a versenyzők és a nézők biztonságban eljussanak a helyszínre, és a játékokat békésen lebonyolíthassák. Az olimpiai békét több mint 1200 éven át, néhány kivétellel betartották – emlékeztetett az államfő. Az olimpiák 1896-os újraindításával nem járt együtt az olimpiai tűzszünet eszméjének felélesztése.

Az intézmény helyreállítására még csaknem egy évszázadot kellett várni: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság először 1992-ben tett közzé felhívást az olimpiai béke betartására. A tűzszünet tiszteletben tartása először az 1994-es téli játékokon valósult meg. Az ENSZ egy évvel később határozatot fogadott el a fegyvernyugvás támogatására, amelyhez később az Európai Unió is csatlakozott.

Az államfő többféle szempontból jelenítette meg a katonák és az olimpiai versenysport kapcsolatát, beleértve a versenyzést, a mindennapi testedzést, illetve a sport által is megkövetelt fegyelmezett életmódot. Az újkori olimpiai játékok időszaka is folyamatos fegyveres összeütközésekkel terhelt, ami főként a hidegháború alatt jelentős hatással volt a játékokra. Példaként említhetők az elmaradt játékok és a szervezett bojkottok.

Utalva a játékokon elkövetett erőszakos cselekményekre, az elnök hangsúlyozta, hogy az óriási tömegrendezvénnyé vált olimpiák biztonsága meghatározó kérdéssé vált. Emlékeztetett a NATO szerepvállalására a rendezvények biztosításában, kiemelve a 2004-es athéni játékokhoz való magyar hozzájárulást. Az előadás után az államfő válaszolt a NATO Védelmi Akadémia hallgatóinak kérdéseire, majd találkozott az Olaszországban szolgáló magyar katonákkal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.