„Semmi olyat nem kérünk, ami ellentétes lenne az érdekeikkel”

A német pénzügyminiszter bízik benne, hogy a magánhitelezők is részt vesznek a Görögország számára kidolgozandó második mentőakcióban. Azt várja, hogy a magánhitelezők az euróövezeti pénzügyminiszterek július 3-i értekezletére közlik önkéntes hozzájárulásuk pontos számait.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793174" target="_blank"><strong>• Sztrájkra készülnek a görögök, bezárnak a repterek</strong></a>

MNO
2011. 06. 26. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Görögország minden hitelezőjének érdeke, hogy a helyzet stabil maradjon, és ehhez mindenkinek hozzá is kell járulnia” – mondta Wolfgang Schäuble a Bild am Sonntag című lapban vasárnap megjelent nyilatkozatában. „Semmi olyat nem kérünk a bankoktól, ami ellentétes lenne az érdekeikkel” – mondta Schäuble. Arra a kérdésre, hogy vajon a magánhitelezők, köztük a bankok önként adnának-e pénzt, azt felelte, hogy „teljes mértékben megbízik” a bankok felelősségtudatában. Hozzátette: egyéb ösztönzőkre – például állami garanciákra görög fizetésképtelenség esetére – nincs szükség, mert Görögország stabilitása egyformán érdeke minden hitelezőnek.

„Pontos számokat várok az euróövezeti pénzügyminiszterek július 3-i, rendkívüli értekezletére arról, hogy az európai magánszektor mennyivel vesz részt önkéntesen” – idézte a lap a német pénzügyminisztert. Az újság nem firtatta azt a kérdést, milyen sors vár a görög adósságokat esetleg elengedő, könnyítő, átütemező vagy akár csak újra meghitelező magánbankokra. A Moody’s hitelminősítő egyik vezetője, Bart Oosterveld június 7-én úgy nyilatkozott, hogy még a lejáró görög adósság újrahitelezését (rollover) is „csődeseménynek” fogják tartani a hitelminősítők, és a résztvevőket annak megfelelően leminősítik, hacsak meg nem győződnek róla, hogy a részvétel valóban teljesen önkéntes. „A jelenlegi helyzetben azonban alig elképzelhető, hogy bárki önként tenne bármit” – mondta a Moody’s illetékese.

Azt mondta, más a helyzet, mint a 2009-es bécsi kezdeményezéskor volt. Akkor a nagy nemzetközi bankházak vállalták, hogy nyitva tartják a hitelvonalakat román, magyar, lett és szerb leánybankjaik számára, és csupán emiatt mégsem rontották osztályzatukat a hitelminősítők. Azokban az országokban cselekedtek, amelyek akkoriban mentő hitelkeretet kaptak az EU-tól, illetve az IMF-től. A különbség az, hogy Görögország „a végjátéknál” tart, teljesen világos a befektetők számára a fizetésképtelenség kockázata, eltérően a bécsi kezdeményezés körülményeitől – mondta Oosterveld.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.