Sikerült: zöld jelzést kapott Horvátország az Európai Bizottságtól

Az Európai Bizottság zöld jelzést ad Horvátország EU-felvételéhez – jelentette be pénteken az unió igazságügyi biztosa.

MNO
2011. 06. 10. 8:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátország valószínűleg 2013-tól válhat az unió tagjává. Viviane Reding az igazságügyi miniszterek luxembourgi tanácskozása előtt nyilatkozva örömét fejezte ki a döntés kapcsán. Mint hozzátette, egy évvel ezelőtt ő maga sem hitt ebben. Zágráb azonban elvégezte a feladatait, ezért nyugodt szívvel lehet igent mondani az ország EU-felvételére.

José Manuel Barroso, az uniós végrehajtó szerv elnöke már kedden jelezte: az általa vezetett testület „közel jutott” ahhoz, hogy a maga részéről lezárja a Horvátországgal folytatott EU-csatlakozási tárgyalásokat. Aznap a biztosok testülete Strasbourgban megvitatta a horvát EU-csatlakozás ügyét, és az ülés után Barroso azt mondta, pénteken „nagyon jó hírekre” lehet számítani ebben a kérdésben, a horvátok „elkönyvelhetik kemény munkájuk elismerését”. Az azt megelőző napon, hétfőn újabb témafejezetet, nevezetesen a halászattal foglalkozót sikerült lezárni a csatlakozási tárgyalásokon.

Györkös Péter nagykövet, a brüsszeli magyar állandó EU-képviselet vezetője akkor közölte, hogy az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a közeli napokban elkészítik és nyilvánosságra hozzák a bizottsági értékelést a még nyitott négy témakörrel kapcsolatban.

„Ha ez az értékelés pozitív lesz, a magyar elnökség minden tőle telhetőt meg fog tenni azért, hogy mandátumának vége előtt lezárja a tárgyalásokat” – jelentette ki az állandó képviselet vezetője.

Az Európai Bizottság pozitív értékelése ugyanis még korántsem teszi automatikusan lezárhatóvá a csatlakozási tárgyalásokat az unió és Horvátország között. Mint azt hétfőn Györkös elmondta, adott esetben felmerülhet, hogy egyes tagországoknak – ha nem ellenzik is a bizottsági értékelést – kiegészítő kérdéseik lesznek, pótlólagos információt igényelnek. Ekkor az lesz a magyar elnökség dolga, hogy – szakértői vagy akár politikai szintű további egyeztetéseken – igyekezzen megszerezni mind a 27 uniós tagország egyetértését a közös állásponthoz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.