Sokszor válnak pénzügyi okok miatt

Sejka, az ügyfélfogadó titkárnő világraszóló lakodalmat csapott 2005-ben: a luxusszállóban tartott eseményre hétszáz vendég volt hivatalos – a cechet a vőlegény állta.

MNO
2011. 06. 15. 5:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonfelül, hogy fizette a 38 ezer rialos (mintegy 99 ezer dolláros) lagzit, a vőlegény a 9 ezer rialos hozományról sem feledkezett meg, emellett egy új lakással és több ezer rialos nászúttal kápráztatta el aráját. A derűre röviddel jött a ború, amikor egy nap a vőlegény csapot-papot maga mögött hagyott. „Úgy mentem férjhez, mint egy hercegnő, és három év se kellett hozzá, hogy elhagyjanak, mint egy koldust” – méltatlankodott Sejka. „Minden bajunk azzal kezdődött, hogy a férjem engem hibáztatott felhalmozott adósságaiért.”

Sejka férje – sok más ománi férfihoz hasonlóan – kölcsönt vett fel, hogy vőlegényi kötelezettségeinek eleget téve ki tudja fizetni a káprázatos esküvőt. Az adósság aztán a későbbiekben is Damoklész kardjaként lebegett a kapcsolat fölött, míg a házaspár – Sejka minden tiltakozása ellenére – 2008-ban elvált. Sejkának alig maradt több a hozománynál, amelyet a menyasszonyok általában ruhára, ingatlanra vagy ékszerre költenek. Férje még rosszabbul járt, neki csak az adósság terhe és a keserű szájíz jutott.

„Az ománi férfiak több mint fele kevesebbet keres havi 700 rialnál” – magyarázta Mohammed as-Sahri jogi tanácsadó. „Ebből nem lehet finanszírozni egy esküvőt. A vége az lesz, hogy már a házasság első éveiben adósságcsapdába kerülnek” – folytatta. „A házasságok nagy része pénzügyi okok miatt fut zátonyra, és lehet, hogy nem közvetlenül a hozomány a válóok, de sokszor vezet pénzügyi feszültségekhez és perpatvarhoz” – tette hozzá.

Az esküvő magas költségei – amelyek sok fiatalembert még párválasztás előtt megfutamítanak – felbukkantak az arab zavargások nyomán Ománt is megrázó tüntetéseken. A tiltakozók nemcsak méltányosabb fizetést, munkahelyeket és a korrupció végét követelték, de egy házassági alap felállítását is, amely a fiatal pároknak nyújtana segítséget a kezdőkiadások finanszírozásában. Az ománi súra tanács (parlamenthez hasonló tanácsadó testület) indítványozta a házasságtámogató alap felállítását, amely hasznos tippek mellett kamatmentes hitelt nyújt a rászorulóknak. Az ötlettár azonban véges: egyértelmű, hogy az ománi férfiakon az olcsóbb esküvők és az alacsonyabb hozomány segítene.

„Eljutottunk egy olyan szintre, hogy nem tudunk házasságot kötni” – mondta a 27 éves tanársegéd, Abdullah Alabri. „Egymást licitáltuk túl kortársainkkal, most meg könyörgünk a kormánynak, hogy segítsen rajtunk.” A 4000 rialos kölcsönt a havonta 500 rialnál kevesebbet keresők vehetik fel. Nem valószínű, hogy az indítvány sokat lendít a fiatalok helyzetén.

A pazar esküvők az 1980-as években jöttek divatba, és komoly népesedési következménnyel jártak, ugyanis arra ösztönözték az ománi férfiakat, hogy külföldi nőket vegyenek feleségül, akik szerényebb hozománnyal és lagzival is beérték. A fentiek is igazolják, hogy Ománban nem olcsó mulatság házasodni: a menyegző akár 30 ezer rialba is kerülhet, míg a hozomány 15 ezer rialra rúghat. Az ország belsejében ez utóbbi is elérheti a 30 ezret. A hozomány összegét a menyasszony családja állapítja meg – az arának nincs sok beleszólása a dologba.

„Bizonyos törzsi hiedelmeknek és a társadalmi nyomásnak köszönhetően a Buraimihoz és Ibrihez hasonló belső városokban magas árat követelnek a menyasszonyért” – mesélte Abdul Dzsalil, aki egy olajcégnél dolgozik. Az alacsony hozomány azt a gyanút keltheti a többiekben, hogy valami nincs rendben a lánnyal, így büszkeségi kérdést csinálnak az összegből – tette hozzá a férfi. „Én szerencsés voltam” – mondta. „Öt évig dolgoztam, mielőtt megházasodtam volna, és minden félretett filléremet az esküvőre költöttem. Családom minden tagja hozzájárult valahogy a lagzihoz: ki hűtőket biztosított, ki tűzhelyeket.”

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.