Tábort bontottak Madrid főterén

Közel négyheti tiltakozás után tábort bontottak és elhagyták Madrid központját, a Puerta del Sol (Napkapu) teret a „felháborodott” fiatalok, akik a gazdasági válság és a munkanélküliség miatt kialakult társadalmi elégedetlenségnek adtak hangot.

MNO
2011. 06. 12. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyesek a zöld vagy kék ponyvákat hajtogatták, mások a favázas táborhelyet bontották vagy a metróállomásnak a hirdetések százaival borított üvegkupoláját tisztogatták. „Amit tudunk, felhasználunk. A többit eldobjuk” – mondta egy fiatalember, aki egy halom deszkát cipelt, miközben a láncba szerveződött tüntetők kézről kézre adták és szórták be közterület-fenntartó vállalat kukásautóiba a hátrahagyott matracokat, polcokat, székeket, plakátokat és kannákat.

A magas munkanélküliség és a politikai korrupció elleni tiltakozás május 15-én kezdődött Madridban, majd a közösségi hálózatok révén gyorsan átterjedt más spanyolországi és európai városokra. Többen folytatni akarták a megmozdulásokat, de a többség kézfeltartással megszavazta még szerdán, hogy a madridi városházával szemben lévő téren fejezzék be a tüntetést. Az utóbbi napokban a tiltakozás más formáját is elővették. Szerda éjjel ülősztrájkot szerveztek a spanyol parlament elé, hogy kipellengérezzék a politikai elitet, amely – mint kiáltozták a résztvevők – „természetesen nem képvisel bennünket”. Szombaton a rohamrendőrséggel néztek farkasszemet, miközben az önkormányzati választáson újjáválasztott főpolgármestert, a néppárti Alberto Ruiz-Gallardónt várták.

Bár a táborbontás kétségtelenül a kedélyek lehűlésével és az érdeklődés lanyhulásával, így a mozgalom elhalásával fenyeget, a résztvevők azt ígérték, hogy más formában folytatják a küzdelmet, s már össze is hívták június 19-re a következő tüntetést. Követeléseik közé tartozik a választási törvény módosítása annak érdekében, hogy a kis pártok nagyobb eséllyel induljanak a választásokon. Emellett a politikai és gazdasági intézmények „üvegzsebesítését” és a civil társadalomnak a politikai életbe való nagyobb bevonását akarják elérni. Eszközeik azonban kétségesek, a javaslatok ritkán konkretizálódnak, vezetők pedig nincsenek. Bár a közvéleményben széles támogatottságot élvez a „felháborodottak” mozgalma, jövőjük mindezek fényében igencsak kérdéses.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.