Tiraszpol bekeményített

Az orosz külügyminisztérium szerdán sajnálkozásának adott hangot azért, mert nem vezettek sikerre a Dnyeszteren túli területről kedden Moszkvában 5+2 formátumban tartott tárgyalások: megállították az órát, hogy a felek képviselői saját feletteseikkel egyeztethessenek, s a megbeszélést megfelelő időben folytatják – adta tudtul a külügyminisztérium szerdai közleménye.

MNO
2011. 06. 22. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzőleg Szergej Lavrov külügyminiszter rámutatott: a keddi moszkvai tárgyalás célja az volt, hogy megállapodjanak a politikai rendezés érdekében folytatott tárgyalások felújításáról. Felhívta Chisinaut és Tiraszpolt, hogy engedjenek szélsőséges álláspontjukból, és leszögezte: egyetlen nemzetközi szervezetben sem támogatják a Dnyeszteren túli terület függetlenné válását. Az 5+2 formátumban Moldova és a Dnyeszteren túli terület mint érdekelt fél, Oroszország, Ukrajna és az EBESZ mint közvetítő, valamint az EU és az USA megfigyelőként vesz részt, de a tárgyalásokat felfüggesztették 2006 februárjában.

A Kommerszant című orosz lap szerdai értesülése szerint Moszkva még a keddi találkozó előtt egyeztette az érdekelt felekkel a tanácskozás tervezett záró jegyzőkönyvét. Ebben a lap szerint az állt, hogy a felek egyetértettek a tárgyalási folyamatban való intenzív együttműködés szükségességében, és megnevezték e folyamat alapelveit, ezek között azt, hogy Chisinau és Tiraszpol kész keresni a megoldást.

Az orosz lap szerint a tárgyalás egész nap tartott, de nem írták alá az előre egyeztetett dokumentumot, mégpedig Tiraszpol álláspontja miatt, amelyet még előző nap közzétett, miszerint senki ne várjon áttörő jelentőségű döntéseket. A tiraszpoli külügyminisztérium megfogalmazása szerint nincs kivel megvitatni a kérdést, mert „Chisinauban nincs hatékony hatalom”. Moldova hangsúlyozta: nem adja fel a reményt, hogy Tiraszpol visszatér a Dnyeszteren túli terület Moldován belüli különleges státusának megvitatásához.

A Dnyeszteren túli terület a Szovjetunió felbomlása után az önállóvá vált Moldovától elszakadt keskeny földsáv a Dnyeszter folyótól keletre. Az elszakadásra akkor került sor, amikor Moldovában felmerült a Romániához való csatlakozás lehetősége. A függetlenséget orosz segítséggel 1990. szeptember 2-án nyilvánította ki, az erről szóló sikeres népszavazás után. A Moldovával folytatott rövid háború után, az 1992. július 21-én aláírt békekötés értelmében a chisinaui hatóságoknak nincs beleszólásuk a terület politikájába. Hivatalosan azonban továbbra is Moldovához tartozik, önállóságát egyetlen ország sem ismerte el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.