Tizenhárom pappal gazdagodott délelőtt a katolikus egyház

A papság lényege a Krisztushoz fűződő személyes kapcsolatban van; Jézus Pétertől sem azt kérdezte, hogy tud-e csoportokat vezetni vagy jól beszélni – ami szintén fontos, de csak eszköz –, hanem hogy „Szeretsz-e engem?” – mondta Erdő Péter bíboros mintegy ezer hívő előtt az Esztergom-budapesti főegyházmegye papságával közösen megtartott pap- és diakónusszentelésen az esztergomi bazilikában. A katolikus főegyházmegye szombaton négy pappal és hét diakónussal gyarapodott. Van köztük nyaktól lefelé megbénult állapotból csodásan felgyógyult tanár és Indiából jött misszionárius is.

2011. 06. 18. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

SZENTELÉSEK ORSZÁGSZERTE
EGER: Szabó Attila (pap); Czibere Zsolt (diakónus) – szentelő: Ternyák Csaba egri érsek.
SZEGED: Fazakas Gusztáv, Gavódi Róbert, Jakab Zoltán (papok) – sz.: Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.
SZOMBATHELY: Ipacs Bence (pap); Molnár János, Óra Krisztián, Németh Csaba (diakónusok) – sz.: Veres András megyéspüspök.
VÁC: Balázs András, Krizsán Zoltán, Izrael Pál, Moys Gábor (papok); Skravanek Gábor, Berta László, Barazsuly István, Mihók Valerián, Fekete Roland (diakónus) – sz.: Beer Miklós megyéspüspök.


Egerben egy pap és egy diakónus, Szegeden három pap, Szombathelyen egy pap és három diakónus, Vácott pedig négy pap és öt diakónus részesült az egyházi rend szentségében. Az Esztergom-budapesti főegyházmegye feje, Erdő Péter ezzel egy időben, szombat délelőtt az esztergomi bazilikában négy áldozópapot (Almásy Tamás, Molnár Miklós, Depaula Flavio, Misquitta Claudius) és hét diakónust indított a szent szolgálatra. A körülbelül ezer hívő előtt tartott ünnepi szentmisét az egyházfővel együtt mondta az egyházmegye számos papja, köztük a 60 esztendeje pappá szentelt vagyis gyémántmisés Paskai László nyugalmazott bíboros, akit külön köszöntött utóda a szertartás elején.

A tizenegy szentelendőhöz intézett szentbeszédében Erdő Péter figyelmeztetett, manapság a papságra sokan csak mint egy tevékenységi formára tekintenek, miközben a pap – léténél fogva – Krisztust jeleníti meg a szentmisében, az ő személyében cselekszik, ennek szól az egyes szám első személy is. „A papságnak lényege a Krisztushoz fűződő személyes kapcsolatban van. Jézus Pétertől sem azt kérdezte, hogy tud-e csoportokat vezetni, jól megjelenni, mozogni vagy beszélni, hanem, hogy »Szeretsz-e engem?«. A többi is fontos, de csak eszköz” – fűzte hozzá. A napi evangéliumi szakasszal kapcsolatban – „Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket…” – azt üzente, hogy a szeretet még annál is többről szól, mint hogy ellenségeinket úgy szeressük, mint barátainkat; „Szeressétek egymást, mert megtaláljátok egymásban Krisztus képét.”

Az egyházi vezető a papságnak is címezve hozzáfűzte: nagy a felelősségünk, hogy hogyan szólunk az egyház ügyeihez. „Szükségünk van éleslátásra, erőre és figyelemre. Jézus különös szeretettel gyűjtötte maga köré a tanítványait, a szeretet eszközei pedig a papok és a diakónusok” – fejtegette. Szólt még a papi nőtlenség értékéről is: „Nem középkori gyökerű jogi előírás, hanem a Krisztus iránti legszemélyesebb szeretet jele. Eszménye és lelkisége az egyház őseredeti értéke.” Végül pedig Szűz Mária oltalmát kérte jubiláló paptestvéreire.

A szentelendő diakónusok ezután tiszteletet és engedelmességet ígértek az egyház vezetőjének, majd Erdő Péter e szavakkal fogadta az egyházi rendbe őket egyesével: „Isten tegye teljessé a jót, amit megkezdett benned!”. A papi szolgálatra hívottakat pedig ezzel bocsátotta útjukra: „Vedd Krisztus evangéliumát, amelynek hirdetője lettél. Ügyelj arra, hogy amit olvasol, hidd, amit hiszel, tanítsd, és amit tanítasz, kövesd is!”. A szentmise végén Erdő Péter az újmisések elé térdelve kért áldást.

Papok

ALMÁSY TAMÁS – 1965-ben született Budapesten egy ötgyermekes családba. A középiskola elvégzése után az ELTE-n matematika–fizika szakos tanári diplomát szerzett, tanított a Szent Margit Gimnáziumban is, közben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen hittanárként is lediplomázott. 2004-ben egy súlyos balesetben teljesen lebénult, majd – „Isten segítségével” – fokozatosan felépült. Eközben érlelődött meg benne a papi hivatás, és jelentkezett az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézetbe. 2010 adventjén szentelték diakónussá, majd a krisztinavárosi Havasboldogasszony-plébániatemplomban szolgált idén pünkösdig. Első szentmiséit (újmisék) június 19-én 10 órakor a budai Szent Imre Lelkészségen (Bartók Béla út 19.) mondja, utána este fél 7-kor a Baross Gábor telepi templomban „mutatkozik be” – ezt követi a jövő vasárnapi 9-es diákmise a krisztinavárosi templomban.

MOLNÁR MIKLÓS – Újpesten született 1986-ban, a négygyermekes családban már általános iskolás korában meghallotta a papságra hívó szót. A váci piaristáknál érettségizett, majd következtek az esztergomi évek. Jelmondata: „Törekedjetek!” – szerinte ebben foglalható össze a keresztény ember kötelessége. Újmiséit 19-én délelőtt 11-kor az Újpest kertvárosi templomában (Rákóczi tér 4.-8.), 26-án pedig szintén délelőtt 11 órakor, a kelenföldi Szent Gellért-templomban (Bartók Béla út 149.)

DEPAULA FLAVIO – Észak-Olaszország Castellamonte nevű településén látta meg a napvilágot, keresztény családban, és gyermekkorától Don Bosco lelkisége munkálkodott benne. Egyetemi diplomát a torinói egyetem jogi karán szerzett, majd 1994-ben Magyarországra jött. Két évnyi munkavállalói lét után kérte felvételét a Szalézi Szent Ferenc Társaságba. A papságra való készülődés első éveit Szombathelyen töltötte, majd Rómába küldték, ahol két év alatt baccalaureatusi fokozatot szerzett filozófiából. A papságra felkészítő évet a Don Bosco Kiadónál és két budapesti ferences rendházban töltötte. 2004-ben a Pázmányon a teológiai baccalaureatust is megszerezte, ezt követően egyházjogi végzettséggel gyarapodott. Egy esztendeje tett örökfogadalmat a Szalézi Szent Ferenc Társaságban. Jelenleg tartományi titkár, szolgál az óbudai rendházban és hittant tanít egy óbudai katolikus iskolában.

MISQUITTA CLAUDIUS – Az indiai Mumbaiban született 1979-ben, egy testvére van. 18 évesen indult el az egyházi rendi szolgálat útján, ’98 és 2002 között filozófiai tanulmányokat folytatott, melyből licenciátust szerzett. 2005-ben filozófiát tanított Indiában és Mianmarban. Örökfogadalmat hat esztendeje tett, majd misszionáriusnak jelentkezett rendfőnökénél, így került Magyarországra, ahol vihartempóban tanult meg magyarul. 2010-ben diplomát szerzett a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. Újmiséje június 26-án lesz fél 11-kor – Kazincbarcikán, a Szent Család-templomban.

Diakónusok

Cseh Zoltán, Fejes Csaba, Kampfmüller Sándor, Kelemen László, Kulcsár Sándor, Lőrincz Zoltán Péter, Szili András

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.