Történelmi zarándoklat: nemzeti jelképüket adják a lengyelek

A magyar–lengyel EU-elnökség átadás-átvételével párhuzamosan az európai kereszténység számára fontos esemény zajlik Budapesten; 72 év után újra magyar zarándokvonat indult Czestochowába, és hazaérkezésekor, csütörtök este hívek százai fogadják a zarándokcsoport által hazahozott lengyel ajándékot, az ottani pálosok által elkészített Fekete Madonna kegyképmásolatot. A Kossuth térre este 7 órára érkeznek, ahonnan körmenet indul a kép végső helyére, a Szent István-bazilikába. Másnap politikusok vezetésével mondanak a hazáért rózsafüzér-imádságot.

2011. 06. 29. 5:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fatáblára festett Fekete Madonna képe Európa egyik legismertebb Mária-ábrázolása, a világ egyik leglátogatottabb zarándokhelyén, a Jasna Góra-i pálos kolostorban őrzik, Czestochowában. A legenda szerint Szent Lukács maga festette, és Jeruzsálemből indulva Konstantinápolyon át került a városba 1382-ben. Számos csodát tulajdonítanak a képnek, egyik ezek közül egy, a protestánsok fölött „lehetetlen állásból” kivívott diadal, amely után János Kázmér király 1656-ban országát Szűz Mária oltalmába ajánlotta Lembergben. Egy tűz miatt enyhén feketés a kép – innen kapta a Fekete Madonna nevet is – mások mellett a Lengyel Szolidaritás szimbóluma. A most Budapestre érkező, hiteles másolatot lengyel pálosok festették a lengyel és a magyar nép barátsága jegyében. Érdekesség, hogy 1994-ben az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend a hazatelepülés 60. évfordulója alkalmából a gellérthegyi Sziklatemplomnak már adományozott egy hiteles mást. A festmény csütörtöki hazahozatalakor kerül sor Poznanban a magyar-lengyel EU-elnökség átadás-átvételére. A rendezvény fő szervezője a Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület és az V. kerületi önkormányzat.


640 vonatos és 140 buszos magyar zarándok indult hétfőn Czestochowába, hogy a magyar EU-elnökség zárultával és a lengyel félév kezdetén együtt imádkozzon vendéglátó testvéreivel a két, történelmi barátságban élő nemzetért, s nem kevésbé abból a célból, hogy a Fekete Madonna kegykép hiteles másolatát hazahozza, s ünnepélyes keretek között, közjogi méltóságok és hívők százainak jelenlétében a pesti Szent István-bazilikában csütörtök este elhelyezze.

A Székely János esztergom-budapesti segédpüspök lelki vezetésével zajló zarándokút az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) által életre hívott Lengyel–Magyar Összetartozás Éve programsorozatába ágyazódik, melynek során már eddig is számos eseményt rendeztek – köztük a több ezer rajzot és történelmi-irodalmi alkotást befogadó, iskolásoknak kiírt képzőművészeti pályázatot, melynek díjátadó ünnepségét a Parlamentben tartották a díjazott 200 gyermek jelenlétében. A több évszázados gyökerekből táplálkozó összetartozást hirdető programfolyam sikerét jellemzi, hogy fővédnökként élére állt Kövér László házelnök és Bogdan Borusewicz lengyel szenátusi elnök, valamint Stanislaw Nowak és Bábel Balázs érsek is, rendezvényein aktív résztvevő Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet és dr. Csúcs Lászlóné Halina, az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat és a Bem József Kulturális Egyesület elnöke.

Böjte Csaba is úton van

A mostani lengyelországi vonatút egyébként felelevenítése egy 72 évvel ezelőtti eseménynek; jelesül annak, hogy 1939-ben indult utoljára zarándokvonat Czestochowába. A hívek között utazik Kövér László is, aki Böjte Csaba ferences testvér és Bátor Botond magyarországi pálos tartományfőnökkel együtt hétfőről keddre virradóra érkezett a Jasna Góra-i pálos kolostorhoz a lengyel városba, ahol az összesereglett magyarok házigazdáikkal együtt imádságban fejezték ki összetartozásukat, áldást is kérve a két kormány EU-s szolgálatára és a népek jólétére.


Hazafelé aztán a zarándokok magukkal hozzák a lengyel pálosoktól ajándékba kapott, Fekete Madonna címet viselő kegykép (melyről lásd keretes írásunkat) másolatát, és bár a vonatosok csak éjjel érkeznek haza, a szervezésnek hála a busszal utazókkal már kora este megérkezik a kép – hívők százait várják este 7 órára a Parlament épülete elé, ahonnan körmenetben viszik a Fekete Madonnát végső helyére, a bazilikába történelmi zászlók, rézfúvós zenekar és hagyományőrző csoportok kíséretében.

Ima a nemzetért politikusok vezetésével

A Kossuth téren csatlakozik az ünneplőkhöz a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kereszténydemokrata vezetője, Hoffmann Rózsa is, a Szent István-bazilikában pedig engesztelő rózsafüzért imádkoznak a vonatosok érkezéséig. S már éjfél előtt elkezdődik a Mária légió által vezetett virrasztás és a szentségimádás – egészen a másnap reggel 7-es, Szent Jobb-kápolnában mondott szentmiséig.


A pénteki eseményfolyamból szintén egy különleges esti programot érdemes kiemelni: párthovatartozástól függetlenül számos politikus vállalta, hogy rózsafüzér-imádságot vezessen – köztük Stágel Bence országgyűlési képviselő, az IKSZ elnöke, de Szili Katalin korábbi szocialista házelnök is. A hazáért végzett imádság délután 5 órakor kezdődik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.